6 tips om meer rendement te halen uit horeca

  1. Home
  2. Horeca
  3. 6 tips om meer rendement te halen uit horeca
Horeca

Horecaondernemers werken vaak hard. Maar voor velen is het helaas niet altijd vetpot. Hieronder een paar tips waarmee je wel degelijk je rendement kan verhogen.

Scherper inkopen

De biermarkt is enorm in beweging. Afspraken worden concurrerender en kunnen altijd scherper. Het levert veel geld op om je biercontract regelmatig onder de loep te nemen. Door scherper in te kopen verhoog je bruto marge aanzienlijk. Er zijn zelfs diverse partijen die je wegwijs kunnen maken over wat er allemaal mogelijk is in de markt.

Inkoop voordeel tot wel 50%kostenbesparing in horeca

Het is bekend dat gezamenlijk inkoop veel voordeel kan opleveren. Maar wist je dat dit bij bier kan oplopen tot 40 a 50%? Voorwaarde is wel dat je openheid moet geven van hoeveel je inkoopt en tegen welke prijs. Maar het kan je wel veel opleveren!

Ken je cijfers

Zorg dat je slim en creatief kunt ondernemen. Je moet weten wat er in je bedrijf omgaat, je cijfers op een rij hebben en snel kunnen ingrijpen als dingen niet goed gaan. Maar ook regelmatig overleggen met medewerkers die betrokken zijn. Meten is weten. Bijvoorbeeld door je taps te automatiseren weet je per dag precies wat er getapt is.

Techniek

Door je tapinstallatie aan te sluiten op een computer, de zogenaamde computertaps of tapautomatisering kan je tot wel 30% op de bierinkoop besparen. In combinatie met een goed kassasysteem kan je dan ook de geldstromen goed in kaart brengen. Als er 200 biertjes getapt zijn en er maar 100 betaald (in de kassa aangeslagen), dan weet je dat er iets mis is. En kan je direct actie ondernemen en je personeel daarop aanspreken. Bovendien is er minder tapverlies door de juiste dosering zodat er veel minder verspilling is. Zo bespaar je nog eens flink op je inkoopkosten van drank.

Natuurlijk zijn er wel investeringskosten meer gemoeid, maar de aanbieders werken tegenwoordig allemaal met mooie financieringsmodellen. Zo kan je op http://www.spotcap.nl/aanvragen/vanduijnen binnen enkele minuten zien of je hiervoor in aanmerking komt. De investeringen worden doorgaans snel en vanzelf terugverdiend door de flinke besparingen die het oplevert.

Organiseer evenementen

Met een leuk evenement kun je geld verdienen. En bovendien is het ook een prima middel om je bedrijf te promoten en publiciteit te genereren. Het biedt allerlei mogelijkheden aandacht te krijgen op social media. Probeer ervoor te zorgen dat je gasten een leuke tijd bij jou met hun hele vriendenkring delen. Organiseer bijvoorbeeld op moederdag een diner of lunch waarbij de moeder gratis mag eten als zij met haar gezin komt. Of plan een gezellige Beaujolais avond met bijpassende hapjes. Of laat de bediening een grappige act opvoeren, wees creatief. Zo was ik jaren geleden in Frankrijk in een restaurant waar de eigenaren bleken te zijn vreemd gegaan en ruzie kregen waarbij ik pas later begreep dat het niet “echt” was. Het was een hilarische belevenis en een avond die ons altijd is bijgebleven.

Denk ook eens aan thema- avonden die gelinkt zijn aan feesten uit het buitenland die ook in ons land steeds populairder worden zoals Halloween of Thanksgiving.

Beheers je personeelskosten

Kijk goed naar samenstelling van je team waarbij je naast de meer ervaren vaak iets oudere medewerkers ook jonger (goedkoper) personeel inzet. Bedenk daarbij dat je vaste personeelsleden elk jaar een jaartje ouder worden zodat de loonkosten sowieso toenemen.

Denk ook aan een goede personeelsplanning en zorg ervoor dat je niet meer vaste medewerkers hebt dan nodig in de normale/rustigere  periode. En werk in het hoog seizoen vooral met oproepkrachten. Als het rustiger is door bijvoorbeeld tegenvallend weer dan kan je hen best een dagje naar huis sturen.

Kijk ook eens naar de mogelijkheden voor self-service. Zo heeft hyper modern jongerenhotel City Hub een volledig geautomatiseerde zelfbedieningsbar en is traditioneel hotelpersoneel voor de bar niet nodig.

Maar ook als je tafeltaps of een zelftapwand, waar je gasten zelf hun biertjes (of wijntjes) tappen, in je zaak integreert hoef je minder mensen in de bediening te hebben. Of zo kan je personeel zich meer met andere dingen bezig houden als upselling, advies of gewoon een gezellig praatje. Lees meer over zelftaps.

 

 

 

Over Van Duijnen Horeca

Wij helpen horeca ondernemers met duurzame oplossingen in tap- en koeltechniek om het maximale uit hun onderneming te halen. Je kunt bij ons terecht voor een advies, de installatie en het onderhoud. De one stop shop voor je dranktechniek met een oplossing op maat.

Deze bedrijven besparen al

Menu