Impact van automatisering horeca bij brouwerij-cafe-restaurant Jopenkerk

De impact van automatisering horeca bij Jopenkerk

De impact van automatisering horeca bij Jopenkerk

Met meer dan 15 verschillende workshops is de Dag van het Bier het nieuwe kennisevent van Nederland op gebied van bier. Één sessie verdient echter een speciale vermelding. Wij waren te gast bij de workshop van onze partner Eijsink (in samenwerking met) de Jopenkerk over de impact en voordelen van automatisering.

Historie Jopenbier

Barry de Haan (Horecamanager en bedrijfsleider bij de Jopenkerk in Haarlem) begint met een stukje historie van het Jopenbier. Want waar ‘Jopen’ nu een waar begrip is in het Nederlandse bierlandschap is het herkomst voor velen onbekend. Het bier wordt namelijk Jopen genoemd, naar de houten vaten van 112 liter waar het bier vroeger in werd vervoerd. En dat als sinds het jaar 1500!

Handleiding: zo start je een brouwerij

Bij het opstarten van de brouwerij en het concept van de Jopenkerk was kwaliteit het uitgangspunt. ‘Kwaliteit moet op nummer één staan wanneer je een brouwerij start’, aldus Barry. Daarbij wordt ook gelet op de ontwikkeling op het gebied van hop. Zie hop bijvoorbeeld als tomatensoorten: eerst wil iedereen pomodori tomaten, daarna zijn cherrytomaten ineens populair. Er wordt goed gekeken naar trends en behoeften van de consument bij het maken van weer een nieuwe smaak Jopenbier.

Voordelen automatisering horeca

Dan over naar de voordelen van barautomatisering  in de horeca. ‘Met tapautomatisering kan iedereen ineens prachtige bieren tappen. Een groot voordeel bij jong of onervaren personeel. En nog belangrijker: ik hoef niet langer toe te kijken hoe dat mooie Jopenbier wegstroomt in het putje.’ In de keuze voor een partner heeft Barry gekeken naar de uitstraling. Het is belangrijk voor Jopen dat automatisering er ook cosmetisch goed uitziet en dat de gast dit niet ziet.

Combinatie van kwaliteit en uitstraling

De combinatie van kwaliteit en uitstraling werd gevonden in Van Duijnen Horeca: ‘ de relatie met de accountmanager die ons volledig ontzorgde heeft de doorslag gegeven. De voordelen van tapautomatisering voor ons zijn groot. Er wordt tot 15 procent meer marge gemaakt door geautomatiseerd tappen en de registratie van alle drankjes in de kassa.’

Barautomatisering horeca geeft rust

Natuurlijk is het (figuurlijk) doodzone wanneer je mooi bier zit wegstromen door het putje. Maar naast perfect tappen heeft automatisering nog meer voordelen. Je ziet wat je weggeeft en letterlijk ieder slokje wordt geregistreerd. Door de keuze voor het Booq kassasysteem van Eijsink wordt ieder getapt drankje geregistreerd. Dat geeft rust en overzicht voor een horecamanager: ‘ik wil gewoon weten wat er met ieder biertje gebeurt’ aldus Barry.

Nieuwe barschermen

En de Jopenkerk gaat nog een stap verder op het gebied van automatisering horeca. Zo zijn er nieuwe barschermen waarbij automatisch de optimale volgorde van drankjes en tafels wordt bepaald. Afhankelijk van de drankensoort wordt gekeken welk drankje het eerste gemaakt moet worden en hoe welke tafels bediend moeten worden. Is een tafel bijvoorbeeld 20 minuten niet bezocht door horecapersoneel? Dan wordt deze rood op het nieuwe barscherm. Personeel weet zo dat die tafel extra aandacht verdiend.

Barry ziet ook een aantal toekomstige ontwikkelingen. Zo wordt samen met Van Duijnen Horeca gekeken naar de mogelijkheden voor het zelf laten tappen door gasten. Bijvoorbeeld met taptafels of een geautomatiseerde tapwand, dit is ideaal voor grote groepen en ontlast horecapersoneel.

Doe het alleen wanneer het ten goede komt van de gastbeleving

Tot slot eindigt Barry zijn workshop met een tip voor iedere horecaondernemer die automatisering overweegt. ‘De gouden regel bij automatisering is: doe het alleen wanneer het ten goede komt van de gastbeleving. Door te automatiseren heeft mijn personeel bijvoorbeeld op piekmomenten nog steeds overzicht en controle en hoeven gasten niet te lang te wachten op hun drankje. Dat is gastvrijheid.

Barautomatisering horeca geeft een belangrijk stuk inzicht

En als manager geeft automatisering mij een belangrijk stuk inzicht. Ik weet wat er gebeurt met mijn spullen. Ik heb grip en controle en kan samen met de medewerkers ervoor zorgen dat we transparant omgaan met onze producten en het mooie Jopenbier. Samen maak je automatisering namelijk pas écht sterk!

Wil jij meer weten over de voordelen en mogelijkheden van tapautomatisering voor jouw zaak? Hier lees je er alles over. Liever direct persoonlijk contact? Onze collega’s zijn bereikbaar via 036 – 538  78 78 of info@vanduijnenhoreca.nl en helpen je graag verder!

Copyright fotografie: (c) Misset Horeca / Koos Groenewold

Over Van Duijnen Horeca

Wij helpen horeca ondernemers met duurzame oplossingen in tap- en koeltechniek om het maximale uit hun onderneming te halen. Je kunt bij ons terecht voor een advies, de installatie en het onderhoud. De one stop shop voor je dranktechniek met een oplossing op maat.

Over Van Duijnen Horeca Service

Deze bedrijven werken al met ons samen

Link in bio | project tafel biertap bij Hole in the Wall