Bar inrichten, waar begin je mee?

Bar inrichten, waar begin je?

Bar inrichten? Waar begin je mee?

Wil jij een nieuwe bar inrichten? Of je bestaande bar optimaliseren? Het inrichten van je horeca bar is een complex proces, het gaat veel verder dan alleen de uitstraling. Enerzijds wil jij de functionaliteit van je bar maximaliseren, maar een uitnodigende sfeer is ook van cruciaal belang!

In deze blog vind je vijf stappen om het proces van bar inrichten optimaal te laten verlopen, met focus op zowel functionaliteit als gastbeleving.

1. Bar inrichten begint met conceptbepaling

Het succes van je bar begint bij een duidelijk concept. Wat voor soort bar wil je zijn? Een trendy cocktailbar, een gezellige bruine kroeg of een stijlvolle wijnbar? Je concept bepaalt de inrichting en de producten die je aanbiedt. Voor een cocktailbar heb je bijvoorbeeld een cocktailstation en een breed assortiment aan sterke dranken nodig. Bij een gezellige bruine kroeg past lang niet iedere bierzuil. En voor een wijnbar kan een wijninstallatie de perfecte oplossing zijn. Maak een lijst van de producten die onmisbaar zijn voor jouw concept en gebruik dit als basis.

2. Inrichting en apparatuur

Het volgende belangrijke aspect is het praktisch uitwerken van je concept. Denk goed na over hoe je dit in de praktijk kunt brengen in je barinrichting. Wat gaan je hardlopers zijn? Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers dit snel, makkelijk en perfect kunnen serveren? Hoe deel je de werkstations in, welke tapinstallaties kunnen je helpen en welke capaciteit van horeca koelingen heb je nodig? En vergeet niet: wat kun je doen aan de presentatie van deze producten zodat ze extra opvallen? Een mooie brugzuil op je bar? Of een tapwand? Flessenkoeling met glazen deuren en ledverlichting? Het doel is een naadloze workflow te creëren die de productiviteit verhoogt en de service verbetert.

3. Routing is key

Een efficiënte routing binnen je bar is essentieel voor een snelle en soepele bediening. Een goede routing zorgt ervoor dat barmedewerkers gemakkelijk toegang hebben tot alle benodigde apparatuur en producten zonder tijd te verliezen aan overbodige bewegingen. Plaats koelkasten, tapinstallaties en voorraadkasten op logische plekken zodat medewerkers snel en efficiënt kunnen werken. Creëer duidelijke looproutes en zorg voor voldoende ruimte tussen werkstations om botsingen te voorkomen. Een goed doordachte routing verbetert niet alleen de efficiëntie maar ook de veiligheid achter de bar.

Dankzij de biertanks zijn onze bieren veel zichtbaarder. Verser dan dit kan je het niet hebben!

4. Kies voor kwalitatieve apparatuur

Het kiezen van de juiste apparatuur is cruciaal voor de functionaliteit van je bar. Hoe is het gebruikersgemak of wat is de energie-efficiënte? Kwalitatieve apparatuur verhoogt efficiëntie en betrouwbaarheid in je zaak. Hoe vervelend is het als je koeling ermee stopt terwijl je terras vol zit! Je kunt het ook eens vragen aan een collega-ondernemer of een andere ervaringsdeskundige, wat is hun ervaring? Regelmatig onderhoud en service inplannen is ook belangrijk! Zo verleng je de levensduur van je apparatuur. Er zijn ook bedrijven die dit met een onderhoudscontract voor je uit handen nemen.

5. Werk samen met een betrouwbare partner

Wanneer je zelf niet de expertise in huis hebt, zorg ervoor dat je iemand vindt die dat wél heeft. Een betrouwbare partner kan een wereld van verschil maken bij het inrichten van je bar. Iemand ie met je meedenkt bij elke stap van het proces. Een partner die je ontzorgt, zorgt ervoor dat je je kunt concentreren op wat echt belangrijk is: het runnen van je zaak.

Conclusie

Het inrichten van een bar vereist een doordachte en technische aanpak. Door te beginnen met een duidelijk concept, dit concept praktisch uit te werken, te zorgen voor efficiënte routing, te investeren in kwalitatieve apparatuur en samen te werken met een betrouwbare partner, kun je een bar creëren die zowel functioneel als uitnodigend is.

Over Van Duijnen Horeca

Wij helpen horeca ondernemers met duurzame oplossingen in tap- en koeltechniek om het maximale uit hun onderneming te halen. Je kunt bij ons terecht voor een advies, de installatie en het onderhoud. De one stop shop voor je dranktechniek met een oplossing op maat.

Over Van Duijnen Horeca Service

Deze bedrijven werken al met ons samen

Link in bio | project tafel biertap bij Hole in the Wall