Horecatrend van 2023, de eerste maand was als vanoud en toch exceptioneel. Wat betekent dit voor de rest van 2023?

Als vanouds én toch exceptioneel, horecatrend van 2023?

De eerste maand van 2023, voorbij gevlogen! Voor een groot deel kwam dit door de Horecava. Heel wat jaren was dé horecabeurs van Nederland ‘vaste prik’ voor.. ja, voor wie niet eigenlijk? Je kon het bijna de standaard noemen. Als gevolg van de pandemie hebben we het twee jaar zonder moeten doen. Gelukkig hadden we nu weer groen licht! Het voelde weer als vanouds. Tegelijk ook heel bijzonder, exceptioneel eigenlijk. De sfeer, de focus, de gesprekken. Wat een verschil. Welk topic was hot? Wat viel op? Wat is dé horecatrend van 2023? Wij hebben het voor je opgesomd.

Professioneel, serieus en concreet

Je kon er niet omheen. Het hing in de lucht. De gesprekken waren dit jaar van een heel ander kaliber. Professioneel, serieus en concreet. Voor ons overduidelijk te merken: jullie zijn hard op zoek naar manieren om te besparen. Hoe kan het ook anders? Met de vele prijsstijgingen, het tekort aan medewerkers, het terugbetalen van zowel de coronasteun en belastingschuld in het vooruitzicht..

Druk, druk, druk!

Jullie vertelden het ons vaak. Maar we merken het zelf natuurlijk ook. Even op de bonnefooi naar onze favoriete horecazaken gaan is niet vanzelfsprekend. Niet omdat ze dicht zijn, maar ze zitten vol! Je moet echt reserveren, anders is de kans groot dat er geen plek meer is. Positief voor de horeca natuurlijk. Toch is de vraag naar slimme oplossingen prominenter dan ooit. Begrijpelijk, want de uitdagingen liegen er niet om.

Dit sprong eruit

‘Hoe kan ik nog tegen alle prijsverhogingen opboksen? Wat kan ik bedenken om meer omzet te draaien? Moet ik echt alwéér mijn prijzen verhogen? Tot waar kan ik gaan?’ Balanceren tussen marge en volume.. Logisch dat die zaken jullie bezighouden. Terwijl er al genoeg operationele aspecten je aandacht nodig hebben. Alle benodigde inspanningen om de personeelsbezetting op orde te krijgen bijvoorbeeld.

Uitdagingen converteren 

Ook merkten we dat ondernemers hun perspectief willen verbreden. De manier waarop we omgaan met uitdagingen bepaalt tenslotte onze overlevingskans. Gelukkig barst het in deze branche van passie en veerkracht! Het mooie is dat het ook resulteert in innovatieve oplossingen. Er waren genoeg innovaties te zien tijdens de Horecava. Neem nou het verbod op plastic rietjes. Dat verbod activeerde een ontwikkeling: duurzame, eetbare rietjes! Innovatief én verrassend. Iets wat je gast niet snel vergeet. Het resultaat draagt ook nog eens bij aan de beleving. Knap staaltje uitdagingen omzetten in kansen als je het ons vraagt. Wanneer ben jij voor het laatst naar een concert of evenement geweest? Naast het duurzame aspect is het ook fantastisch dat je niet meer struikelt over alle plastic bekers op de vloer. Echter, waar laat je je lege beker? Je ziet bezoekers hiermee worstelen! Op de website van horecatrends.com vind je een geweldige oplossing. Een bekerhouder die je aan je kleding kunt hangen. Kortom: uitdagingen activeren innovatieve, slimme ontwikkelingen.

Je moet wel actie ondernemen 

Uitdagingen dwingen ons tot het nemen van actie. Neem de energieprijzen. Je weet het wel. Die oude flessenkoeling in je zaak is een enorme energievreter. De huidige situatie dwingt je echter om -nu- stappen te ondernemen. Liever gisteren dan vandaag. Want je kunt er niet meer omheen. Gelukkig zijn er enorm veel slimme én energiezuinige oplossingen. Vele malen duurzamer en ongekend doelgericht. Waarom zou je het hele terras verwarmen, als je ook alleen de stoel kunt verwarmen?

Belangrijk, belangrijker, belangrijkste?

Horecatrend van 2023 | Kunnen we nog zonder selfservice toepassingen? Er werd veel stilgestaan bij de vraag hoe je met het personeelstekort toch je bezoeker of gast kunt voorzien. En de omzetgroei kunt realiseren die je zo hard nodig hebt. Ondernemers weten vaak al wel welke richting ze op willen. Toch voelt het, zeker in deze branche, onwennig. Ze vragen zich af of het wel bij hen past? Accepteert mijn bezoeker dat? Ons advies? Wat vind jouw gast het allerbelangrijkste? Snelheid? Beleving? Persoonlijk advies? Kun je het proces naar dat resultaat ergens makkelijker maken? Verbeteren? Voor jou, je medewerkers maar ook voor je gasten. Hoe kun je dat resultaat garanderen?

Kunnen we nog zonder?

Een hele bekende, in de selfservice categorie, is de bestelzuil. Je ziet ze veel in het fastfood-segment. In de supermarkten een andere variant, de zelfscankassa. Volledig geaccepteerd, sterker nog we kunnen niet meer zonder. En nu ook bij tankstations. Bij binnenkomst geen medewerker achter de kassa maar een selfservice zuil. Zelf een pomp selecteren, je kauwgom scannen en afrekenen. Wellicht even wennen. Maar snelheid, gemak en overzicht winnen het, zonder twijfel.

Automatisering en digitalisering, acceptatie groeit

Een andere innovatie op de Horecava, de digitale bordjes voor op tafel met een QR code. Heb jij ze ook gezien? Wat een tijdwinst! Opmaken, acties promoten, tot het uitserveren van de bestelling. Meer tijd voor jou en je medewerkers om je te focussen op wat het belangrijkste is. Heb jij je wel eens afgevraagd wat welke impact het op je omzet heeft als je gasten niet meer hoeven wachten? Gewoon zelf bestellen? Of betalen via QR codes? Eijsink, één van onze kassapartners beschrijft dit ook in hun blog met horecatrends van 2023. Of wat voor impact heeft het als je gasten zelf een biertje kunnen tappen? Zo vaak ze maar willen? Of hoeveel tijd het je oplevert wanneer je gewoon zeker weet dat alles in de kassa komt? Je merkt dat de acceptatie voor automatisering en digitalisering meer en meer toeneemt. Ook in de horeca. Lightspeed benoemd het ook in hun horeca trends van 2023: Technologie is gekomen om te blijven. Wanneer je goed bekijkt wat het belangrijkste is in jouw zaak, kun je het -ten dienste van- inzetten.

Meest besproken: tapautomatisering 

Overduidelijk het populairste item: tapautomatisering | Van Duijnen HorecaBij ons op de stand hebben jullie verreweg de meeste vragen gesteld over onze tapautomatisering. Wat wij graag concreter maken met de termen Doseren en Registreren. Heel verklaarbaar dat tapautomatisering het meest besproken was. Het is een heel logisch antwoord voor veel actuele uitdagingen. Met tapautomatisering maak je het medewerkers makkelijker. Door juist te doseren ga je verspilling tegen en bespaar jij (op bier alleen al) makkelijk 15%. Haal meer vaasjes uit hetzelfde fust! Dat zijn alleen al de voordelen van Doseren. Registreren levert jou en je medewerkers ook veel gemak op. Alles komt namelijk automatisch netjes in de kassa terecht. Weet je wat dat jou oplevert?

Meest opgelezen:

Automatisering en digitalisering, acceptatie groeit ook in de horeca

10 vergeten drankjes p/dag kost jou €10.000,- p/jaar

€10.000,- ! Dat loop je namelijk mis wanneer je medewerkers 10 drankjes p/dag vergeten aan te slaan. Iets heel even vergeten kan echt iedereen overkomen. Zeker wanneer de werkdruk hoog is of de ervaring simpelweg nog niet op niveau is. Deze tekst stond op een bordje. Zichtbaar op de hoek van onze stand. Een succes, want wat hebben we het jullie vaak zien lezen. Hardop zelfs! Kun jij je voorstellen dat dit je €10.000,- per jaar kost? Deze horeca tip heeft ons geïnspireerd voor een horeca tips pagina! Bekijk welke er al online staan.

Betaalbare verkoopprijs? 

Wil jij dat het druk blijft in jouw horecazaak? Je verkoopprijzen betaalbaar houden? Ook meer glazen bier uit één fust halen? Dan geldt wat ons betreft één oplossing. Maak het jezelf en je medewerkers makkelijk. Start met Doseren en Registreren. Gebruik tapautomatisering.

De horecatrend van 2023?

Het was als vanouds én toch exceptioneel. Deze eerste maand van het nieuwe jaar. Wat betekent dit voor de rest van 2023? Is dit wat we kunnen verwachten? Wat denk jij?

Over Van Duijnen Horeca

Wij helpen horeca ondernemers met duurzame oplossingen in tap- en koeltechniek om het maximale uit hun onderneming te halen. Je kunt bij ons terecht voor een advies, de installatie en het onderhoud. De one stop shop voor je dranktechniek met een oplossing op maat.

Over Van Duijnen Horeca Service

Deze bedrijven werken al met ons samen

Link in bio | project tafel biertap bij Hole in the Wall