Tips voor horeca professionals met topics als verbeteren marge, rendement, taptechniek, service en meer!

Zoveel mogelijk drankjes uit één fust tappen #6

Maximaal rendement uit je zaak halen? Voorkom tapverlies!

Logisch dat jij zoveel mogelijk drankjes uit een fust wil halen! Toch zijn er maar weinig zaken die het lukt om met een handkraan het optimale uit ieder fust bier of fles wijn te halen. In deze horeca tip nemen we je mee in één van de voordelen van tapautomatisering, namelijk: doseren. Hoe zorg jij dat ze bij jou uit ieder fust het maximale aantal glazen tappen? Het antwoord ligt in het verminderen van verspilling en het consistent tappen van de juiste hoeveelheden: dat doe je met doseren.

Wat is doseren?

Je kunt je bierkraan of wijntap uitrusten met tapautomatisering. De voordelen van tapautomatisering leggen wij zelf altijd graag uit met doseren en registreren. In deze horecatip gaan we vooral in op doseren: de tapkraan doseert automatisch de juiste hoeveelheid, het exacte volume dat nodig is voor een perfect getapt glas. Door even de taphendel open en dicht te doen, of op een knop te drukken.

Dit betekent dat er geen druppel meer verloren gaat en dat je zeker weet dat je het maximale aantal glazen uit elk fust haalt. De technologie achter tapautomatisering zorgt ervoor dat het tappen stopt zodra de vooraf ingestelde hoeveelheid is bereikt.

Bij deze bar van IJM horeca doen ze nu ook aan gedoseerd tappen | Van Duijnen Horeca

Waarom is doseren zo belangrijk?

Bij tappen met een handkraan ontstaat vaak verlies. Medewerkers hebben verschillende taptechnieken, waardoor glazen soms te vol worden geschonken of er extra moet worden bijgetapt. Dit leidt tot onnodig verspilde drank en verlies van omzet.

Met automatische dosering:
✔ Voorkom je overmatig tappen en bijtappen.
✔ Zorg je ervoor dat elke gast een perfect gevuld glas krijgt.
✔ Houd je de marge én gasttevredenheid hoog.

De impact van tapverlies

Tapverlies heeft direct invloed op je winst. Vaak wordt het niet correct meegenomen in de kostprijsberekening, terwijl het per fust behoorlijk kan oplopen. Met tapautomatisering krijg je volledig inzicht in wat er wordt getapt. Via het dashboard of de kassakoppeling zie je precies:
📊 Wie, wanneer en wat er is getapt.
📊 Hoe vaak de bijtapknop is gebruikt.

Rekenvoorbeeld impact van tapverlies:
Bij een fust van 50 liter tap je normaal gesproken 185 glazen (0,25L + 2cl schuim). Door verspilling en onjuiste dosering worden dat er vaak maar 170. Dat betekent 15 glazen verlies per fust.

➡️ 15 x €3,50 = €52,50 omzetverlies pér fust.

Op jaarbasis? Een fors bedrag.

De onderdelen van tapautomatisering

Je hebt diverse onderdelen met tapautomatisering: naast de logische bekabeling heb je de automatische kranen, de besturing, het dashboard en indien gewenst een kassakoppeling. De automatische kraan, ook wel een elektrische klep, is te plaatsen op vrijwel iedere bierkraan. Maar je kunt ook bepaalde wijn tapzuilen of gedistilleerde taps (zoals een fastdrip, flessen doseersysteem of automatische non drip) uitrusten met een automatische kraan.

Er zijn meerdere kranen aan te sluiten op één besturing, die een bepaalde capaciteit in- en uitgangen heeft. Deze capaciteit is ook nog eens uit te breiden! Kortom, deze tapautomatisering is modulair en zo kun je het zo compleet maken als je wilt.

Wil jij het écht compleet maken?

Dan is het aan te raden te kiezen voor een kassakoppeling. Zo maak je namelijk alle getapte dranken versus aangeslagen dranken in de kassa inzichtelijk, ook wel de tap-tik. Op die manier help je je medewerkers alles altijd aan te slaan, een fijn geheugensteuntje.

De voordelen van doseren op een rij

Automatische dosering – Altijd snel en nauwkeurig schenken.
Minder verspilling – Geen onnodig tapverlies meer.
Consistente kwaliteit – Elke gast krijgt exact dezelfde hoeveelheid.
Kostenbesparing – Tot wel 15% besparing op bier, 20% op wijn en 30% op gedistilleerd.
Efficiëntie in de bediening – Medewerkers tappen in één keer perfect, snel en efficiënt.

Zoveel mogelijk drankjes uit één fust tappen

Tapautomatisering is een onmisbare tool voor de moderne horecazaak. Het helpt je niet alleen om de winst te maximaliseren, maar draagt ook bij aan een duurzamere bedrijfsvoering door verspilling te verminderen. Door tapautomatisering haal je écht het maximale uit ieder fust.

Meer horeca tips

Dit kun jij extra verdienen

Bereken zelf je besparing!

Benieuwd wat tapautomatisering kan betekenen voor jouw zaak? Met deze rekentool krijg je direct cijfermatig inzicht. Bereken heel makkelijk zelf wat je bespaart op inkoop door te Doseren. De tool geeft ook aan wat Registreren jou oplevert aan meer omzet. Je kunt deze tool gebruiken voor bier, wijn en gedistilleerd.