Waarom vergeten drankjes winst kosten
“Winst, klopt dat wel? Bedoel je niet omzet?” Dit is een vraag die we vaak horen in reactie op de horecatip: 10 vergeten drankjes per dag kost €14.000,- winst per jaar. Paul Kragten, eigenaar van Van Duijnen Horeca Service en voormalig registeraccountant, legt uit waarom we in dit geval winst zeggen, niet omzet.
Wat zijn vergeten drankjes?
Vergeten drankjes zijn consumpties die wél worden ingekocht, opgeslagen, getapt en geserveerd, maar niet in de kassa worden aangeslagen. Hierdoor levert het drankje geen omzet op, terwijl de kosten al zijn gemaakt.
Waarom gaat het om winst?
“Mensen denken vaak dat dit een omzetprobleem is, maar dat is niet helemaal juist.” zegt Paul. “De kosten voor de drankjes – zoals inkoop, personeel en huur – zijn al gemaakt. Elke consumptie die wel wordt afgerekend, draagt dus direct bij aan de winst.”
Extra omzet zonder extra kosten
“Dit is een klassiek voorbeeld van operationele hefboomwerking,” zegt Paul. “Als je meer verkoopt zonder extra kosten te maken, stijgt je winst direct. Het gaat hier niet om het behouden van omzet, maar om structureel je winst verbeteren.”
Hoe voorkom je verlies?
Paul vervolgt: “In de horeca zie ik veel ondernemers keihard werken, maar toch blijft hun winst soms achter. Dit komt vaak door verborgen kosten zoals vergeten drankjes.”
Slimme keuzes maken het verschil
“Ik zie keer op keer hoe slimme keuzes ondernemers helpen. Daarom ben ik trots op onze oplossingen. Onze tapautomatisering en innovatieve systemen helpen horecaondernemers en horecamedewerkers efficiënter werken, wat direct bijdraagt aan hun winst.”
Winstgevendheid is geen toeval
“Winst maken is geen geluk, maar het resultaat van slimme keuzes.”