Opstarten van je bar automatisering
Hieronder zie je een handleiding over je hoe je jouw bar automatisering (geautomatiseerde tapinstallaties) weer in gebruik neemt. Als specialist in dranktechniek geeft Van Duijnen Horeca Service graag deze tips en instructies om storingen bij het opstarten te voorkomen. Zo zorg je ervoor dat je goed kunt tappen.
Assistentie
Deze handleidingen en instructies zijn samengesteld ten tijde van de verplichte sluitingen gedurende COVID-19 lockdowns. Om te assisteren bij het goed opstarten nadat de installaties een tijdje niet gebruikt zijn.
Wat bar automatisering jou oplevert?
Aanzetten bar automatisering en in gebruik nemen
Voordat de geautomatiseerde tap installaties weer opgestart worden adviseren wij om de drankenleidingen eerst grondig te laten reinigen. Zie bij ‘Spoeling leidingen’ advies hoe je dit doet. Het aanzetten van geautomatiseerde tapinstallaties gaat via de besturing. Afhankelijk van welk type besturing je gebruikt volgt hieronder per type bar automatisering een handleiding. We bespreken: MidiXP, XPcompact, Kaartlezer Proxy, Cascade 3 en DashBar. Hierna vind je diverse tips voor het spoelen en reinigen van de diverse barautomatisering.
1. MidiXP installatie
Voor het aan zetten moet je met de personeel sleutel de MidiXP activeren. Hierdoor worden de tappunten geactiveerd. Dit doe je door de personeelssleutel rechtsom te draaien. Rechts onderin het scherm verschijnt de tekst “PERSONEEL”. Je kan nu gaan tappen.
2. XPcompact installatie
Voor het aanzetten van de installatie moet je met de personeel sleutel de XPcompact activeren. Hierdoor worden de tappunten geactiveerd. Dit doe je door op de XPcompact de personeelssleutel rechtsom te draaien. Zo kan er weer drank getapt worden.
3. Kaartlezer Proxy
Als er een kaartlezer geplaatst is, kan je de bar aanzetten door de kelnerkaart te plaatsen.
4. Cascade 3 installatie
Voor het aanzetten moet je de easy stick op de master terminal plaatsen. Hierdoor worden de tappunten geactiveerd. Na het plaatsen van de easy stick zal de led rood branden.
5. Dashbar installatie
Voor het aanzetten van de bar moet je de bar op actief te zetten in de web-portaal van DashBar, zie de stappen hieronder. Hierdoor kan er weer getapt worden.
Ga naar: https://portal.dashbar.nl/login
• Voer jouw gebruikersnaam en paswoord in om toegang te krijgen tot je gegevens
• Klik in de linker kolom op bars
• Klik op inactief en daarna op actief. De tappunten kunnen nu gebruikt worden.
Spoelen en reinigen
Wij adviseren om de leidingen goed te (laten) reinigen met de juiste reinigingsmiddelen. In dit gedeelte van de handleiding vind je:
- Reinigen bierleiding met een elektrische bierkaan
- Reinigen wijnleiding met een elektrische wijnkraan
- Reinigen EOS / QVT bierkraan
- Reinigen combizuilen / wijnzuilen
- Schoonmaken ABC-doppen / Oscar doppen
- Schoonmaken Flexibar dop
- Schoonmaken Engolit non drips
- Schoonmaken ETN non drops
1. Reinigen bierleiding met een elektrische bierkraan
Maak je gebruik van elektrische bierkleppen, dan moet je de onderstaande procedure volgen als je de bierleidingen gaat reinigen.
1. Haal eerst de druk van de bierleiding en tap nog 1 biertje om de overdruk weg te tappen.
2. Zet de bar of tapzuilen op inactief (zie bovenin hoe je de bar actief en inactief zet).
3. Verwijder rustig de uitloop (let op: het veertje en plunje kunnen wegschieten).
4. Verwijder het veertje en de plunje (zie onderstaand figuur).
5. Plaats de uitloop terug.
6. LET OP ! zet de taps of de gehele bar op inactief en laat voor de zekerheid de taphendel in de ruststand (midden) staan. Als dit niet gebeurt kan schade aan de bierspoel ontstaan.
7. Begin met spoelen.
Als het spoelen is afgelopen
8. Verwijder de uitloop.
9. Plaats de plunje en het veertje terug volgens onderstaand figuur.
10. Plaats de uitloop terug (let op het rubbertje in de uitloop).
11. Zet de taps of de gehele bar weer op actief, Je kunt weer bier tappen.
2. Reinigen wijnleiding met een “elektrische wijnkraan”
Wanneer je de wijnleidingen gaat reinigen kan je deze gedoseerd door tappen. Maar let op dat er altijd water of een schoonmaakmengsel op de leiding staat. Je kan ook onderstaande procedure volgen.
1. Haal de druk van de leiding en tap nog 1 wijntje om de overdruk weg te tappen.
2. Zet de taps of gehele bar op inactief (zie bovenin hoe je de bar actief en inactief zet).
3. Verwijder rustig de uitloop (let op: het veertje en plunje kunnen wegschieten).
4. Verwijder het veertje en de plunje (zie onderstaand figuur).
5. Plaats de uitloop terug.
6. LET OP ! zet de taps of de gehele bar op inactief en laat voor de zekerheid de taphendel in de ruststand (midden) staan, indien dit niet gebeurt kan schade aan de bierspoel ontstaan.
7. Begin met spoelen.
Als het spoelen is afgelopen
8. Verwijder de uitloop.
9. Plaats de plunje en het veertje terug volgens onderstaand figuur.
10. Plaats de uitloop terug (let op het rubbertje in de uitloop).
11. Zet de taps of de gehele bar weer op actief, je kan weer wijn tappen.
3. Reinigen EOS / QVT bierkranen
Reinig de geplaatste apparatuur met EOS of QVT bierkranen alleen met een vochtige warme doek. Je mag onder GEEN beding water over de tapkraan heen gieten!
4. Reinigen combizuilen / wijnzuilen
Reinig de geplaatste apparatuur alleen met een vochtige warme doek. Maak je gebruik van de drukknoppen met een rode lens, dan kan je deze lens er eenvoudig uittrekken. Maak de lens en de binnenzijde schoon met een vochtige warme doek en plaats hierna de drukknop terug.
5. Schoonmaken ABC-doppen/ Oscar doppen
Maak de ABC-doppen en Oscar-doppen na elk gebruik schoon. Eventueel moet je de doppen al eerder (tijdens gebruik) schoon maken.
Plaats de dop in een emmer met lauw water en laat deze minimaal één dag of nacht weken. Bevestig dan het spoelrubber op een normale kraan om de dop goed door te spoelen.
Let op: de ABC-ring en Oscar-ring zelf mag je alleen met een vochtige warme doek schoonmaken. De ring mag NIET in het water geplaatst/gehangen worden.
6. Schoonmaken Flexibar dop
Wij adviseren om de flexicaps goed en regelmatig te reinigen. Bijvoorbeeld nadat de fles leeg is. Maar als een fles niet regelmatig vernieuwd wordt, is het raadzaam om de dop tussentijds schoon te maken.
Doppen reinigen met behulp van de “cleaning” easy stick;
Let op niemand anders mag gebruik maken van het buffet!
1. Plaats de easy stick met de tekst “cleaning” op de easy reader.
2. Neem een fles gevuld met lauw water en plaats de te spoelen dop op de fles.
3. Steek de fles met dop in de flexibar en kantel deze met de schenkdop naar beneden.
4. Druk op de knop om te spoelen.
5. Vervolg stap 2 t/m 4 voor elke te spoelen dop.
6. Als alle doppen zijn gespoeld verwijder de easy stick “cleaning”.
Als de doppen erg versuikerd zijn kan je ze een dag in een bak met lauw warm water zetten.
De flexibar-ring zelf mag je alleen met een vochtige warme doek schoonmaken. De ring mag NIET in het water geplaatst/gehangen worden.
7. Engolit non-drips
De Engolit non-drips kan je schoonmaken door de fles te verwijderen. Haal de non-drip uit de beugel en laat deze een avond in een bak met lauw water staan. Voor een goede reiniging raden wij je aan om daarna de volgende stappen te volgen:
• Hang de non-drip terug in de beugel.
• Spoel daarna met een fles met lauw water de non-drips goed door.
• Plaats daarna de gedistilleerd fles terug.
Let op er zal registratie plaatsvinden.
8. Reinigen ETN non drips
De ETN non drips kan je schoonmaken door onderstaande procedure te volgen.
Opstarttips voor koelbuffetten
Heb je koelbuffetten tijdelijk uitgezet om kosten en energie te besparen? Lees dan deze opstarttips als je de koelingen weer gaat gebruiken. Zodat jouw gasten lekkere gekoelde drankjes kunnen bestellen.
Hoe oud is jouw koeling?
Wist je dat de horeca koelingen van tegenwoordig vele malen zuiniger zijn dan die van 5 jaar geleden? Hier kun je dus flink wat energie mee besparen! Onze partner Horeca Techniek Nederland geeft je graag advies.
Vragen of hulp nodig bij een frisse start?
Wanneer je onze tips opgevolgd kun je waarschijnlijk snel beginnen. Heb je toch hulp nodig bij het weer in gebruik nemen van je tapinstallaties of het reinigen van de leidingen? Bel ons via 036 538 78 78 of mail naar onze afdeling customer service: cs-horeca@vanduijnen.nl.
Lees ook onze blog: Een vernieuwd Paradiso – Van Duijnen Horeca Service. Tom Hennen, adviseur Horeca & Contracten bij Paradiso, vertelt over de verbouwing van Paradiso, hun partners, tapautomatisering én geeft afsluitend 5 tips voor horecaondernemers.
Of bekijk hieronder onze video over hoe je meer kunt verdienen aan je bierverkoop met barautomatisering.