Zelfbedieningsbar Cityhub Amsterdam

Opstarten professionele wijntaps

Handleidingen

Opstarten van je wijntaps

Hieronder zie je een handleiding over je hoe je je wijntaps (de installatie) weer in gebruik neemt. Als specialist in dranktechniek geeft Van Duijnen Horeca graag deze tips en instructies om storingen bij het opstarten te voorkomen. Zo zorg je ervoor dat je goed kunt tappen.

Als eerste bespreken we hoe je jouw wijntaps weer in gebruik neemt. Een opstart advies dus. Hierna over het spoelen van de leidingen, hoe gaat dit te werk wanneer je geautomatiseerde wijntaps hebt? En als laatste reinigen combizuilen / wijnzuilen.

Opstart advies en het in gebruik stellen van wijntaps

• Voordat je de wijntaps weer opstart moeten de wijnleidingen eerst gereinigd worden!
• Zorg ervoor dat je alle producten op voorraad hebt. Niet alleen wijn, maar check ook of er nog genoeg koolzuur of mengas aanwezig is.
• Heb je de producten nog op voorraad, controleer de T.H.T. van deze producten voordat je deze aansluit. Voor geopende/aangeslagen verpakkingen adviseren wij om deze niet meer te gebruiken en weg te doen. Mocht hierin toch een infectie zitten, dan komt deze in de installatie terecht en kan de nieuwe producten weer infecteren. Dit brengt uiteindelijk hogere kosten met zich mee door extra reinigingen en waarbij het nieuwe product alsnog weggegooid moet worden.
• Controleer het waterniveau in de waterbak. De verdamperspiralen van de koelwaterbak moeten onder water staan. Wanneer het waterniveau te laag is, vul deze dan bij met schoon (koud)water.
• Controleer de setpoint van de thermostaat of stel de gewenste temperatuur in, als je deze tijdens het buitenbedrijfstellen hebt gewijzigd.
• Zet de toevoer van de menggas- of koolzuurcilinders open.
• Sluit steeds 1 product tegelijk aan en controleer op lekkages. Ook bij het tappunt.
• Laat de installatie op temperatuur komen en controleer de installatie op juiste werking door alle producten nog een keer door te tappen.

Diverse modellen wijntaps

Spoelen leidingen: zo reinig je wijnleiding met een “elektrische wijnkraan”

Het is belangrijk om de leidingen goed te (laten) reinigen met de juiste reinigingsmiddelen. Werk je met een geautomatiseerde wijntaps met een elektrische wijnkraan, volg dan de onderstaande stappen om de wijnleiding te reinigen.

Wanneer je de wijnleidingen gaat reinigen kan je deze gedoseerd door tappen. Maar let op dat er altijd water of een schoonmaakmengsel op de leiding staat. Je kan ook onderstaande procedure volgen.

1. Haal de druk van de leiding en tap nog 1 wijntje om de overdruk weg te tappen.
2. Zet de taps of gehele bar op inactief (zie bovenin hoe je de bar actief en in-actief zet).
3. Verwijder rustig de uitloop (let op: het veertje en plunje kunnen wegschieten).
4. Verwijder het veertje en de plunje (zie onderstaand figuur).
5. Plaats de uitloop terug.
6. LET OP ! zet de taps of de gehele bar op inactief en laat voor de zekerheid de taphendel in de ruststand (midden) staan, indien dit niet gebeurt kan schade aan de bierspoel ontstaan.
7. Begin met spoelen.

Als het spoelen is afgelopen:

8. Verwijder de uitloop.
9. Plaats de plunje en het veertje terug volgens onderstaand figuur.
10. Plaats de uitloop terug (let op het rubbertje in de uitloop).
11. Zet de taps of de gehele bar weer op actief, je kan weer wijn tappen.

uit elkaar halen elektrische wijnkraan

Reinigen combizuilen / wijnzuilen

Reinig de geplaatste apparatuur alleen met een vochtige warme doek.

Maak je gebruik van de drukknoppen met een rode lens, dan kan je deze lens er eenvoudig uittrekken. Maak de lens en de binnenzijde schoon met een vochtige warme doek en plaats hierna de drukknop terug.

Wijntap bij Thoms en combizuil bij St. James'Gate

Opstarttips voor koelbuffetten

Heb je koelbuffetten tijdelijk uitgezet om kosten en energie te besparen? Lees dan deze tips als je de koelingen weer gaat gebruiken. Zodat jouw gasten straks weer lekkere gekoelde drankjes kunnen bestellen.koelbuffet IJver

Vragen of hulp nodig bij een frisse start?

Wanneer je onze tips opgevolgd kun je waarschijnlijk snel beginnen. Heb je toch hulp nodig bij het weer in gebruik nemen van je tapinstallaties of het reinigen van de leidingen? Bel ons via 036 538 78 78 of mail naar onze afdeling customer service: cs-horeca@vanduijnen.nl.

Lees ook onze blog: Een vernieuwd Paradiso – Van Duijnen Horeca Service. Tom Hennen, adviseur Horeca & Contracten bij Paradiso, vertelt over de verbouwing van Paradiso, hun partners, tapautomatisering én geeft afsluitend 5 tips voor horecaondernemers.

Of bekijk hieronder onze video over hoe je meer kunt verdienen aan je bierverkoop.

https://youtu.be/JCtq3s-Lqv4

Over Van Duijnen Horeca

Wij helpen horeca ondernemers met duurzame oplossingen in tap- en koeltechniek om het maximale uit hun onderneming te halen. Je kunt bij ons terecht voor een advies, de installatie en het onderhoud. De one stop shop voor je dranktechniek met een oplossing op maat.

Over Van Duijnen Horeca Service

Deze bedrijven werken al met ons samen

Tafel biertap in karaoke kamer Amsterdam