Ontdek 5 slimme oplossingen voor je bar: personeelskosten drukken in de horeca
Hoe houd je personeelskosten onder controle zonder in te leveren op service en kwaliteit? De juiste balans vinden is niet altijd makkelijk, maar wél essentieel om winstgevend te blijven. Personeelskosten vormen een van de grootste uitgaven in de horeca en liggen gemiddeld tussen de 30% en 40% van de totale omzet. Logisch dus dat je zoekt naar manieren om deze kosten te verlagen. Maar kan dat zonder concessies aan kwaliteit en gastvrijheid? In deze blog bespreken we vijf slimme oplossingen voor de bar waarmee je direct én indirect je personeelskosten beperkt.
1. Sneller werken met professionele taptechniek
Een slimme manier om personeelskosten te verlagen zonder in te boeten op service, is door professionele taptechniek in te zetten – en dan niet alleen voor bier, maar ook voor cocktails, wijnen en gedistilleerde dranken. Met tapinstallaties, waarbij je tapt uit fusten of keykegs, zijn populaire dranken snel en eenvoudig te schenken: glas eronder, tappen maar! Dit verkort de bereidingstijd per bestelling en vermindert de werkdruk achter de bar.
Meer tijd, ruimte en zichtbaarheid
Deze fusten en kegs kunnen in de opslag worden geplaatst. Zo bespaar je niet alleen tijd met bijvullen, maar creëer je ook meer ruimte achter de bar. Een goed ingerichte bar levert een efficiëntere workflow, waardoor medewerkers sneller drankjes kunnen serveren. Daarnaast kun je met een tapsysteem je dranken goed presenteren, waardoor gasten precies zien wat je aanbiedt. Dit stimuleert de verkoop en helpt gasten sneller een keuze te maken.
2. Kosten besparen door automatisch doseren
Je bestaande tapinstallaties (of nieuwe) upgraden met tapautomatisering is een slimme zet. Automatische dosering zorgt ervoor dat altijd exact de juiste hoeveelheid drank wordt getapt – geen verspilling, geen bijtapmomenten, geen te volle glazen. Dit betekent dat medewerkers sneller en -in één keer exact- tappen.
Verzeker marge en werk efficiënter
Inconsistente doseringen zorgen voor onnodige verspilling en daarmee ook kosten. Met tapautomatisering garandeer je de marge die je hebt berekend. Bovendien kunnen medewerkers sneller en efficiënter werken zonder heel precies te letten op de juiste dosering. Kortom: het maakt het tappen van dranken veel makkelijker.
📌 Lees hier hoe 15% besparing op inkoop écht klopt
Verkrijgbaarheid en tapautomatisering zorgen voor succesvol horecarendement
3. Meer winst door je (tap)dranken automatisch te registreren
Tapautomatisering registreert automatisch alle getapte dranken in een online dashboard, dat je kunt koppelen aan je kassasysteem. Dit voorkomt kleine (menselijke) fouten en helpt medewerkers om vergeten drankjes correct aan te slaan, waardoor je omzetverlies minimaliseert en alles netjes in de kassa terechtkomt.
Voorkomt vergeten drankjes en zorgt voor efficiënte workflow
Het kassasysteem fungeert als vangnet: medewerkers zien in één oogopslag of er een verschil is tussen wat er is getapt en wat is aangeslagen. ‘Oh ja, die biertjes van net nog even aanslaan.’ Zo voorkom je (menselijke) foutjes, realiseer je een soepelere workflow en garandeer je dat al je omzet in de kassa terechtkomt.
📌 Wist je dat 10 vergeten drankjes per dag je €14.000,- winst per jaar kosten?
Lees hier wat dit zijn en hoe je dit voorkomt
4. Efficiëntie verhogen met selfservice tapoplossingen
Met selfservice tapsystemen houd je personeelskosten onder controle én bied je gasten een extra beleving. Gasten kunnen zelf hun drankje tappen, wat wachttijden minimaliseert en omzet verhogend werkt dankzij de hoge funfactor. Bovendien geeft het medewerkers meer ruimte, om zich te concentreren op andere service en interactie met gasten.
Slimmer organiseren van personeelsinzet
Selfservice systemen zijn op diverse manieren in te richten. Zo kun je een methode kiezen die bij je zaak past en waarmee je jouw personeelsinzet slimmer kunt organiseren. Hieronder enkele voorbeelden.
✅ Selfservice bar met polsbandje of ledenpas: gasten kunnen zelf diverse dranken tappen, en het komt direct op hun kamerrekening te staan. Zo kan het receptie- en barpersoneel efficiënter werken en heb je minder personeel nodig. – Vaak gebruikt bij hotels.
✅ Selfservice tappunt met tegoed: gasten betalen vooraf een bedrag, waarna ze zelf kunnen tappen. Wanneer het saldo op is, stopt de tap automatisch. Dit verlaagt de werkdruk voor je medewerkers, zonder gevolgen voor de omzet. – Vaak gebruikt bij restaurants.
✅ Selfservice unit voor meerdere bieren tegelijk: gasten selecteren het aantal bieren, betalen, en met één druk op de knop worden de bieren getapt. Je organiseert je personeelsinzet slimmer, want ondanks dat je altijd toezicht nodig hebt, heb je veel minder medewerkers nodig. – Vaak gebruikt bij grote locaties en events.
📌 Bekijk hoe Stadshaven Brouwerij en Gastropub selfservice taps succesvol inzetten.
Lees hier het klantverhaal: tafel taps Stadshaven Brouwerij en Gastropub
5. Personeelskosten drukken met behulp van data-analyse
Tapautomatisering biedt niet alleen efficiëntie, maar levert ook waardevolle data op. Met een online dashboard kun je eenvoudig tappunten aan- en uitzetten en kalibreren, waardoor je personeelsinzet kunt optimaliseren en knelpunten sneller kunt aanpakken.
Real-time inzichten gebruiken voor efficiënte personeelsinzet
Je krijgt direct inzicht in het verbruik, waardoor je de snelheid van de service en de prestaties van specifieke tappunten kunt monitoren. Dit helpt je om:
🔹 De workflow regelmatig te optimaliseren.
🔹 Knelpunten snel te signaleren en bij te sturen.
🔹 Overbezetting of inefficiënte personeelsinzet te voorkomen.
🔹 Personeelskosten drukken in de horeca.
Personeelskosten drukken zonder in te leveren? Dat realiseer je door slimmer te werken!
Wil je je personeelskosten drukken zonder concessies te doen aan service? Dan is het tijd om in slimme technologie te investeren. Door te kiezen voor tapautomatisering en selfservice oplossingen verhoog je de efficiëntie, houd je kosten laag en bied je gasten een extra beleving. Deze oplossingen maken het werk voor jou en je medewerkers gemakkelijker, terwijl ze ook kunnen zorgen voor snellere service en extra beleving.