Prachtige bar bij Brouwerij en Proeflokaal Wispe

Brouwerij en Proeflokaal Wispe

Brouwerij en Proeflokaal Wispe

Begonnen op de achterkant een bierviltje

In 2008 komen er drie broers samen in een speciaal bier café in Brussel. Waar Jerrit Vellenga, de oudste van de drie, op dat moment woont. Jitze is dat jaar in Weesp gaan wonen. Hij vertelt enthousiast over het boek dat hij leest over de rijke bier en jenever geschiedenis van Weesp. Zo ontkiemt zich daar het idee van Brouwerij en Proeflokaal Wispe op de achterkant van een bierviltje: ‘Hoe leuk zou het zijn om Weesp weer een eigen biertje te geven?’

De broers Vellenga in hun eigen Brouwerij en Proeflokaal Wispe in Weesp

De eerste bieren

‘Na veel experimenteren begonnen we in 2009 met het brouwen van de eerste 1.000 liter bier naar eigen recept, de Wispe Blond. De etiketten plakten we met de hand op de flessen en we reden zelf rond om de doosjes bier bij de eerste klanten in de omgeving af te leveren’ vertelt Remko. Het eerste brouwsel was binnen korte tijd uitverkocht en ook de volgende 1.000 liter ging er in een rap tempo doorheen. Na enkele maanden besloten de broers het afzetgebied verder te vergroten naar de omringende plaatsen. Het bier had succes en het avontuur werd voortgezet. Vier jaar na de lancering van het eerste bier vonden de broers het tijd voor een tweede bier. En in 2013 verkochten ze het honderdduizendste flesje bier! Remko: ‘Alle vrije uren staken we in de brouwerij en in 2015 verkochten we honderdduizend flessen in een jaar tijd’. De bieren zijn inmiddels door heel Nederland en in België verkrijgbaar.

Eindelijk Brouwerij én Proeflokaal Wispe

De Wispe bieren brouwen ze aanvankelijk in de ketels van andere brouwerijen. ‘Dat ging goed, maar door de steeds toenemende vraag naar Wispe moesten we vaak uitwijken naar weer andere brouwerijen. Onze droom groeide groter en we besloten dat het tijd werd voor een eigen plek.’

Zo zien ze in 2014 ook de Laurentiuskerk aan de Herengracht in Weesp. Op dat moment was het de vraag of de kerk afgebroken zou worden of dat de fundering geheel zou worden aangepast. Als de fundering gerestaureerd is gooit in 2016 ook nog eens een grote torenbrand roet in het eten.

Na 5 jaren omgaan met vergunningen, bestemmingsplan, vergaderingen en verbouwen volgt eindelijk de officiële opening van de gloednieuwe brouwerij mét proeflokaal Wispe op 14 februari 2020. De vier weken hierna loopt het proeflokaal als een tierelier! Gasten weten het proeflokaal te vinden voor de lunch, diner en borrel. Het ziet er dan ook GEWELDIG uit en met zicht op de koperen brouwketels kun je er genieten van alle mooie Wispe bieren.

Brouwerij Wispe en proeflokaal zit in een prachtige oude kerk in Weesp.

Rolverdeling

Jerrit is anderhalf jaar ouder dan de eeneiige tweeling Jitze en Remko. Ze zijn opgegroeid in Enkhuizen en vullen elkaar goed aan. Alle drie hebben ze in Amsterdam diverse studies gevolgd zoals theologie, sociale culturele wetenschappen en communicatie wetenschappen. Door de drukte zijn ze de onderlinge taken en verantwoordelijkheden binnen Wispe gaan verdelen.

Jerrit is de bèta broer en houdt zich dan ook hoofdzakelijk bezig met het brouwen. Zijn broertje Remko is heel gedreven in storytelling en verantwoordelijk voor de marketing & sales. En Jitze is, met zijn achtergrond als (branche)verenigingsmanager, is de cijferman die zich toespitst op de financiën. Ze zijn alle drie betrokken en gedreven. Ook hebben ze onderling hele goede juridische afspraken gemaakt. ‘Dat is heel belangrijk, juist omdat we familie zijn’ vertelt Remko.

Opstarttip: betrokken sparringpartner

Hun horeca ervaring bestond hiervoor uit het proeven en genieten van lekkere bieren, verder ging het niet. Als we vragen aan Remko wat hij andere starters aan zou raden zegt hij: ‘Het is echt heel erg belangrijk dat je een betrokken sparringpartner hebt. In dit traject zijn er ups en downs en doordat je goede sparringpartners hebt kun je elkaar helpen en blijven motiveren. Downs kan je samen opvangen en ups zijn te gek om te delen. Het is ook erg belangrijk om samen de mijlpalen vieren. Ik had dit echt nooit alleen willen of kunnen doen.’

Maak het verhaal af met eigen taptechniek als brouwerij.

Opstarttip: verzamel kwaliteiten

Verder: ‘Je hebt niet alle kwaliteiten zelf in huis. Verzamel partijen om je heen, netwerk en leveranciers, die verder helpen. Wij zijn via crowdfunding in contact gekomen met investeerders die ook meteen nieuwe betrokken Wispe ambassadeurs werden. Ook hebben we een ervaren dame uit de praktijk, Mariska Onink (was o.a. general manager bij Jimmy Woo) gevraagd om ons te helpen met het opstarten van het proeflokaal. Welke routing moet je aan denken? Hoe pas je HACCP toe? Hoeveel kassa’s heb ik nodig? Hoe onderhandel je met leveranciers in welke kaders? Er komen heel veel dingen bij kijken. Je moet echt niet alles zelf willen doen en je kan best kennis inhuren. Zij heeft ook geholpen met het aannemen van goed personeel. Wij hebben echt veel van haar geleerd.’

Taptechniek en centraal koelsysteem

‘De wereld van de kleinere brouwerijen is best klein. Zo komen we ook in aanraking met Van Duijnen Horeca Service bij onder andere Jopenkerk, Poesiat & Kater en ook tijdens de Dutch Craft Beer Conference. Samen met Wim Hoopman, de accountmanager Van Duijnen Horeca Service, gaan we langs bij referenties. En we zijn meteen onder de indruk van de mogelijkheden van een centraal koelsysteem. We kiezen hier dan ook voor omdat het niet alleen al onze barkoelingen koelt, maar ook de fermentatietanks door middel van glycol. Dit ziet er niet alleen gaaf uit, maar is ook ruimte- en tot wel 25% energiebesparend. Het koelsysteem koelt alles vanaf het dak, hiermee besparen we veel operationele ruimte. Ook hebben ze een 18 kraans tapwand geïnstalleerd, 14 kranen tappen we vanuit fust in de koelcel en de overige (later) naar een tankbierinstallatie. Dit zorgt er voor dat we geen fusten meer af hoeven te tappen. Van Duijnen heeft ons goed geadviseerd en zelfs geholpen alvast voorzieningen te treffen voor de toekomst.’

Noodlot

‘De officiële opening is geweest, het proeflokaal loopt super goed! En dan.. kondigt premier Rutte op 15 maart aan dat de horeca per direct moet sluiten om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Het is een flinke teleurstelling, juist op het moment dat we na al die jaren eindelijk gestart zijn. Het was nog niet allemaal af, in die periode hebben we heel veel klusjes gedaan. Zo werken de brouwketels nu helemaal goed. En het proeflokaal ziet er nog mooier uit. Ik ben blij dat we nog bestaan en ik hoop heel erg dat het goed afloopt allemaal.’

Tijdens de lockdown hebben de Wispe broers deelgenomen aan een actie voor #SupportyourlocalsNl, namelijk De Weesper Box. Hij zegt hierover: ‘De Weesper Box is een tijdelijk initiatief om lokale ondernemers te steunen en de mensen te laten ervaren hoe leuk en lekker het is om lokaal te kopen. Het project is zeker een succes en zo kwamen we samen met andere lokale ondernemers ook weer onder de aandacht’.

Toekomstdroom

Ambitie hebben de broers absoluut. Jerrit, de oudste is nu inmiddels predikant geworden. Ook als hij minder tijd heeft hopen Jitze en Remko als een olievlek op eigen houtje gestaag door te groeien met Brouwerij en Proeflokaal Wispe. ‘Dan is deze locatie het vlaggenschip.’ zegt Remko trots. ‘Het doel is ook om uiteindelijk een vertegenwoordiger in dienst te nemen. Eerst gaan we keihard werken om dit alles boven water te houden. Als dat ons lukt ben ik al heel erg blij.’

Wil je meer over Wispe weten?

Wil je meer weten? Zoek ze op via hun website, Facebook, Instagram, Untapped. Ga een keer bij ze langs op de Herengracht 16 in Weesp. Wispe heeft een groot zonnig terras en veel ruimte binnen. Of bestel Wispe Bier online. Hou hun pagina’s in de gaten voor leuke events!

Meer zoals dit …

DashBar was dé doorslaggevende factor
“Een betrouwbare samenwerking is veel waard. In het beginsel heb je dan ook een streepje voor op anderen. Toch hebben we ook zeker gekeken naar andere aanbieders. Tapautomatisering DashBar won het voor ons van de…
Tapautomatisering maakt het makkelijker
Mark Molenaar (hoofd horeca) vertelt o.a. over: zijn reis richting Nighttown tot Worm, centiliters per biertje, wat een must is voor gesubsidieerde poppodia en wat -niet- de kunst van het barkeeperschap zou moeten bepalen.