Over Tapautomatisering bij Worm in Rotterdam

Eigenlijk meer een must dan een keuze

Worm
Tapautomatisering

Tapautomatisering maakt het makkelijker

Dit keer een interview vanuit Rotterdam. Je vindt poppodium WORM aan de Boomgaardsstraat in Rotterdam, om de hoek bij Witte de Withstraat. Een uniek poppodium waar o.a. alternatieve kunstproductie en niet- academische kennisontwikkeling centraal staan.

Sinds vorig jaar werken ze met tapautomatisering van Van Duijnen Horeca Service. Mark Molenaar (hoofd horeca) vertelt o.a. over: zijn reis richting Nighttown tot Worm, hoeveel centiliters per biertje, wat er een must is voor gesubsidieerde poppodia en wat -niet- de kunst van het barkeeperschap zou moeten bepalen.

Tapautomatisering Worm Rotterdam

Start van zijn reis

“Lang, lang, lang geleden was er een poppodium genaamd Nighttown in Rotterdam. Het was in de tijd van Perron 0, toen house nog in de kinderschoenen stond. Mijn studie resultaten waren prima. Dit betekende dat ik kon stappen, veel kon stappen.”

Werken bij Nighttown

“Ik besloot dat werken in Nighttown een fijne manier was om mijn studie te financieren. Van het studeren kwam echter niet zoveel meer toen opeens ‘the big three-O’ angstig dichtbij kwam. Ik had eigenlijk nog niks bereikt in het leven. Op een heerlijk zorgeloos bestaan met meer uit eten dan koken na.”

‘Dat kan ik ook’

“Bij Nighttown passeerden diverse bedrijfsleiders de revue. Naar mijn mening deden deze het slechter dan dat ik het zou doen. Daarom trok ik de stoute schoenen aan en zei: als jullie weer een bedrijfsleider aannemen, stel ik voor de gok met mij te wagen. En zo geschiedde.”

Voorraadbeheer, tapstanden en tiklijsten

“Ik stortte me op het voorraadbeheer. Er werd al jaren niks gedaan met de ‘CompuTaps’. Daar bracht ik verandering in. Ik noteerde dagelijks de tapstanden en legde deze naast de tiklijsten van het archaïsche kassasysteem. Zo leerde ik voor het eerst de tapautomatisering van Van Duijnen kennen.”

Behoefte aan controle op verkoop kelderbier

“Na het faillissement van Nighttown kwam ik bij Waterfront terecht. Dit faillissement had overigens niks te maken met de inkoop/verkoop verhouding, noch het horecaresultaat. Waterfront had een capaciteit van nog geen 25% van Nighttown. Het was snel merkbaar dat ik niet de enige was die zijn heil zocht bij Waterfront na de sluiting van Nighttown. De bezoekersaantallen van Waterfront stegen buitensporig. Idem voor de horeca opbrengsten. Daarmee groeide de behoefte aan controle op de verkopen van kelderbier. Dit was zo’n 70% van de totale omzet. Een moeilijk telbaar product.”

Iedereen heeft een andere manier van tappen

“Hoeveel biertjes haal je immers uit 1.000 liter bier als iedereen een andere manier van tappen heeft? Het glas zegt 25cl. De één kan met 23cl een mooi biertje presenteren. Een ander heeft hier 30cl voor nodig. En daar houdt een accountant niet van.”

Interessant topic? Lees blog: Hoeveel vaasjes gaan er nou écht uit een fust?

Tapautomatisering bij Worm, meer must dan keuze

“Nighttown, Waterfront, WATT en WORM zijn gesubsidieerde instellingen. Daarvoor geldt dat een accountant aan het eind van het jaar zijn handtekening moet willen zetten onder de jaarcijfers. Bij WORM, waar ik nu werk, is de horeca bijdrage aan het totale budget dik 1 miljoen euro. Controle op de bierverkoop is dus eerder een must dan een keuze. Tapautomatisering zorgt voor altijd een mooi biertje, met altijd dezelfde centiliters. Inherent daaraan is het nu een makkelijk telbaar product.”

Contact met het product en het menselijke element

“Ook hier houd ik weer apart tap/tiklijsten bij, een klusje van een half uur per week. Helaas hebben wij geen (m.i. overpriced) kassasysteem die dit met een API automatisch kan doen. Eerlijk gezegd vind ik het ook wel prettig om het handmatig bij te houden. Je houdt meer contact met het product en het menselijk element. Ik leg ook het rooster ernaast. Zo kan ik herleiden bij wie het fout gaat.”

Snel meer tapautomatisering blogs lezen?

Zowel de installatie als de acceptatie ging flawless

“De implementatie ging bij WORM overigens flawless. Zowel de installatie als de acceptatie. Er was maar één persoon met het zogenaamde -ambachtelijk argument- tegen. Een argument waarvan ik de waarde niet inzie.”

Als de kunst van het tappen het barkeeperschap bepaald dan denk ik dat er verkeerde prioriteiten worden gesteld.”

Tapautomatisering bij Worm, uniek poppodium van Rotterdam

Uiteindelijk is het ook gewoon makkelijker

“Na een periode van gewenning is iedereen positief over de tapautomatisering. Uiteindelijk is het natuurlijk ook gewoon makkelijker. De aandacht hoeft niet meer volledig naar het tappen van een biertje.”

Meer zoals dit …

DashBar was dé doorslaggevende factor
“Een betrouwbare samenwerking is veel waard. In het beginsel heb je dan ook een streepje voor op anderen. Toch hebben we ook zeker gekeken naar andere aanbieders. Tapautomatisering DashBar won het voor ons van de…