Zelf tappen bij Stadshaven Brouwerij en Gastropub
Stadshaven , Rotterdam
Totaalproject

Tafel taps Stadshaven Brouwerij en Gastropub

Stadshaven Brouwerij en Gastropub in RotterdamDit keer interviewen wij Ronald Bolhuis. Samen met Harm van Deuren en Andrea Possa vormt hij het ‘Bierfabriek-drietal’. Eigenlijk gaat die benaming niet meer op. Want na het succesvol lanceren én uitbreiden van het Bierfabriek concept volgde er dit jaar een nieuw concept: Stadshaven Brouwerij én Gastropub.  Toegepast op een indrukwekkende locatie aan de Merwehaven in Rotterdam. Wij zijn natuurlijk benieuwd naar dit inspirerende drietal, de samenwerking, hun visie over tafel taps en het ontstaan van dit project.

Jong ondernemer

Ronald vertelt dat hij op zijn 21e zijn eerste horecazaak heeft. We vragen hem hierop of hij uit een horecafamilie komt, dan lacht hij. “Nee, ik ben opgegroeid op een boerderij. Al snel kwam ik erachter dat mijn jongste broers hier veel beter waren. Maar het ondernemerschap zit zeker in ons bloed. Buiten dat ik bier lekker vind, is het in de jaren ook echt een passie geworden.”

Prijsafspraken

Hij geeft aan hij geluk had dat het café wat hij op zijn 21e kocht geen contracten met een brouwerij had. “Ik was er namelijk al snel achter dat brouwerijen veel verschillende prijsafspraken hanteerde. Dit leverde mij toen al best wat frustratie op. Er zat een enorm verschil tussen de horecaprijzen en de prijzen in de supermarkt.”

Ontstaan van het ‘Bierfabriek-drietal’

Na 13 jaar eigenaar te zijn geweest van het café veranderde voor hem de toon van de muziek. “Ik merkte ook gewoon dat ik toe was een nieuwe uitdaging. Kort daarna kom ik Harm tegen. Drie weken later zijn we samen Horecabier gestart.” vertelt Ronald enthousiast. “Als het goed voelt ga ik er gewoon voor.” Samen hebben ze het doel om bier te verkopen voor dezelfde prijzen als in de supermarkt. Andrea Possa is een oude vriend van Harm en de drie hebben meteen een klik. In 2011 starten ze de eerste Bierfabriek in Amsterdam.

Waarom de samenwerking goed is?

Inmiddels zijn ze een meerdere uitbreidingen verder en bestaan ze alweer 10 jaar! Waarom het zo goed werkt tussen hen? “We zijn totaal verschillend, maar we vertrouwen op elkaars capaciteiten. Alle drie hebben we onze eigen expertise, zo zijn onze rollen precies goed verdeeld.”

Ontstaan van Stadshaven Brouwerij

Iedere Bierfabriek heeft een eigen brouwerij, maar dat zijn kleine brouwerijen. Bij elkaar produceren ze niet voldoende om in de vraag te voorzien, waardoor ze nog steeds bij derden moeten brouwen. Maar dan ontdekken ze een uniek pand aan in Rotterdam. Een pand bij de oude fruithavens. Het laatste stukje rauwe haven wat aan het centrum ligt. Slechts vijf minuten van Marconiplein af. Gaandeweg inspireert deze locatie het drietal steeds meer. “We zagen het alle drie als iets groters, iets met nog meer dimensie. Zo is Stadshaven Brouwerij en Gastropub ontstaan. Stadshaven staat voor de veilige haven waar je thuis wil komen.”


Bierfabriek versus Stadshaven Gastropub

“Stadshaven Gastropub heeft een hoger niveau qua koken. Een hele andere look en feel. Ik zie hier een mooi groot terras aan het water voor me. Ook uit te voeren zonder brouwerij. Waar een Bierfabriek een industriële look heeft, meer met hout en staal. En altijd met een eigen huisbrouwerij.” Daarmee laat Ronald ook doorschemeren dat ze, na alles wat ze al bereikt hebben, nog steeds dromen over uitbreidingen. The sky is the limit met dit drietal.

Het kiezen van partners

Over dit antwoord hoeft Ronald geen seconde na te denken. “Kwaliteit, service en prijs. En dan bedoel ik ook echt in die volgorde. Ik raad iedere ondernemer aan om te proberen leveranciers te vinden die qua kwaliteit redelijk dicht bij elkaar liggen en hun prijzen dan te vergelijken. Zo kies ik mijn leveranciers.”

Gekozen voor Van Duijnen Horeca Service

“We hebben dit keer voor Van Duijnen Horeca Service gekozen omdat de kwaliteit, service en prijs in een goede verhouding was.” geeft Ronald aan. En ook: “Buiten alle tapmaterialen hebben zij ook de ijsblokjes machines, koelcellen en vaatwassers geleverd. Dit heeft voor ons het voordeel dat we voor al de apparaten slechts één aanspreekpunt hebben voor service en onderhoud.”

Tafel taps

“Ongeveer 11 jaar geleden hebben we het idee opgedaan in Dublin en Barcelona. Als gast zie je hoe het bier wordt gebrouwen en dan kun je het zelf tappen. Dát is beleving. Daarbij bespaar je personeelskosten als je het op de juiste manier verkoopt.” Als we hem vragen wat dan de juiste manier is zegt hij geamuseerd: “Dat is het geheim van de smid. Ik ken genoeg zaken die niet zo succesvol zijn in het uitvoeren van dit tafel taps concept”.

Dashbar geavanceerd en gebruiksvriendelijk

Tafel taps bij Stadshaven Brouwerij en Gastropub met uitzicht op de brouwerij

Van Duijnen Horeca Service installeert meerdere tafel taps en Dashbar besturing om de tafel taps aan te sturen. We vragen Ronald hoe dit systeem bevalt: “Het is voor mijn managers heel simpel om een taptafel open te zetten. Ze pakken hun telefoon of tablet en kunnen daar direct alle tafel taps op zien. Met een locatie van dit formaat is dat belangrijk dat je goed overzicht kunt houden. Gasten hebben twee keuzes, vooruit betalen of onbeperkt gebruiken. De managers kunnen taptafels ook heel makkelijk uitzetten, zodat er niet zomaar getapt kan worden. Ik heb met meerdere systemen voor taptafels gewerkt,” vertelt Ronald, “maar jullie systeem is geavanceerder. Voor de beleving van de gast maakt dit niet veel uit, maar het maakt het voor mijn medewerkers echt een stuk makkelijker. Ook het schoonmaken gaat iedereen gemakkelijk af.”

Mueller biertanks

Ook plaatst Van Duijnen Horeca Service een indrukwekkende rij Mueller biertanks. Als je binnenkomt zie je deze direct boven de bar hangen. De tanks zijn ook nog eens voorzien van een prachtig design, zo zijn ze een echte eyecatcher. Ronald vertelt dat ze voor tankbier gekozen hebben omdat ze (voor corona) ongeveer 3.000L bier per week verkopen.

Hardlopers in biertanks

“Dan is het erg fijn als je hardlopers in tanken zitten. We hebben gekozen voor 2 tanks van 1.000L voor het Ur-pilsener en 7 tanks van 500L voor de speciaal bieren die hard lopen. De rest van de speciaal bieren tappen we uit fusten via een fustenkoelkast.” Met deze tankbierinstallatie tapt Stadshaven Gastropub perfect gekoeld bier wat goed houdbaar blijft.

Van Duijnen Horeca Service installeerde ook twee Mueller biertanks bij Spéciale Belge in Antwerpen. Hier zeggen ze: Onze bieren zijn nu vele malen zichtbaarder. De biertanks voegen niet alleen conceptueel toe, zo maken we ook ecologische impact.

Rij Mueller bier tanks start en eindresultaat bij Stadshaven Brouwerij
Samenwerking Van Duijnen Horeca Service

“Ik heb de samenwerking als zeer prettig ervaren. Er is veel kennis en oplossend denkvermogen aanwezig wat een must is bij zo’n groot project als dit. Dit geldt voor het voorbereidende traject als in de uitvoerende fase. Het is fijn als de monteurs zo betrokken zijn bij een project! We hebben samen echt iets moois en bijzonders neergezet.”

Een echte aanrader

Bij deze prachtige locatie kijk je je ogen uit. En of je nou komt om zelf je biertje te tappen, voor een fearless glas bier, een tour door de brouwerij of voor een gerecht wat bereid wordt op hun smoker. Deze locatie heeft het allemaal. En, het ziet er ook nog eens adembenemend uit. Wat ons betreft echt een aanrader. We zijn dan ook trots om hier aan meegewerkt te hebben.

Stadshaven Brouwerij en Gastropub in Rotterdam met livemuziek
Tafel taps vallen onder de selfservice concepten Van Duijnen Horeca Service

Wil je meer weten over onze selfservice concepten? Over hoe je je installaties echt voor je laat werken? Bekijk onze Innovatie & Selfservice pagina voor meer informatie. Of neem hier contact met ons op. Wij helpen je graag om jouw concept werkelijkheid te maken.

Waarom kiezen Brouwerijen en Proeflokalen voor een samenwerking met ons?

In deze blog vind je een makkelijk overzicht van 4 referenties in dit segment. 

Meer zoals dit …

DashBar was dé doorslaggevende factor
“Een betrouwbare samenwerking is veel waard. In het beginsel heb je dan ook een streepje voor op anderen. Toch hebben we ook zeker gekeken naar andere aanbieders. Tapautomatisering DashBar won het voor ons van de…
Tap automatisering maakt het makkelijker
Mark Molenaar (hoofd horeca) vertelt o.a. over: zijn reis richting Nighttown tot Worm, centiliters per biertje, wat een must is voor gesubsidieerde poppodia en wat -niet- de kunst van het barkeeperschap zou moeten bepalen.