Winstmarge horeca te verhogen? 4 Uitdagingen

Horeca

Verhogen van je winstmarge horeca, hoog op je prioriteitenlijst?

Wil je extra inzetten op een goede marge op je dranken, maar lijkt dat met de steeds hogere inkoopprijzen niet haalbaar? Blijft het vinden van bekwaam personeel een uitdaging? In deze blog kun je inspiratie op doen, welke mogelijkheden heb jij om het dit jaar echt eens aan te pakken?

We bespreken 4 uitdagingen, met welke heb jij het meeste te maken?  

Uitdaging 1: onervaren medewerkers

Wil jij je winstmarge horeca verhogen? Zet dan in op drank- of bierverspilling. Herken jij je in deze situatie? Je bent blij met je nieuwe medewerkers, maar je merkt dat er ervaring mist.

 • Bier tappen blijkt best moeilijk voor onervaren personeel, .er gebeurt (te)veel tegelijk..
 • Er stroomt veel duur bier weg omdat personeel geen goed biertje kan tappen.
 • Het is ze nog onbekend hoeveel er precies in het glas hoort.

Heb je weleens berekend hoeveel het je kost, dat bier wat naast het glas wegstroomt? Of wat er door medewerkers wordt ‘weggegeven’ door te vol ingeschonken glazen wijn of sterke drank? Niet bevorderlijk voor je winstmarge horeca.

Dit kun je doen 1: DOSEREN

Gelukkig zijn er mogelijkheden om makkelijker, efficiënter en winstgevender te werken, ook met minder ervaren medewerkers. Door tapverlies, te volle glazen en bierverspilling te minimaliseren, kun je het rendement uit je drankverkoop tot wel 30% verhogen. Hoe?

Automatische taps

Daarmee kan iedereen – ervaren of niet – altijd het perfecte biertje tappen en de juiste maat wijn of sterke drank schenken. Dat bespaart aanzienlijk veel verspilde drank en dus kosten. En dat zie je terug in je winstmarge horeca. Lees ook onze 10 tips voor het tappen van een perfect biertje. Of bereken wat jij jaarlijks kunt besparen op www.rekenuitjewinst.nl

Uitdaging 2: weggeefprobleem/vergeten aan te slaan

Herken je deze situatie? De werkdruk is hoog, iets vergeten kan iedereen overkomen.

 • Personeel geeft gratis drankjes weg aan vrienden en bekenden die langs komen.
 • Bedienend personeel vergeet drankjes aan te slaan omdat het hectisch en druk is.
 • Je hebt geen grip op de drankenstroom en je marges zijn laag.
 • Je bent veel tijd kwijt met ‘stocken’.

Hoe krijg je grip op het ongezien drankjes weggeven door medewerkers, het vergeten aan te slaan of de te hoge eigen consumptie van personeel? Personeel drinkt vaak meer dan je denkt. Zie ook hoe andere horecaondernemers daarop bezuinigen of hoe zij het weggeefprobleem en diefstal voorkomen.

Dit kun je doen 2: REGISTREREN

Met tapautomatisering Doseren en Registreren kun jij je winstmarge horeca verhogen.Wil jij je winstmarge horeca verhogen? Dan is het aan te raden controle te hebben over je drankenstromen, écht controle. Hiervoor is registreren dé oplossing. Dat is heel eenvoudig: met geautomatiseerde taps (voor bier, wijn, gedistilleerd of fris) tapt zelfs de meest onervaren tapper altijd het perfecte biertje én worden alle getapte drankjes geregistreerd, dus ook de niet betaalde. Zo voorkom je niet alleen verspilling, maar heb je ook direct inzicht in het drankverbruik.

Groot voordeel van tapautomatisering

Stocken van tapdranken is niet meer nodig. Je ziet immers per dag precies wat er getapt is. Zo kun je heel makkelijk in de gaten houden of er ook daadwerkelijk is afgerekend. En zal niemand meer vergeten een bestelling aan te slaan.

Online dashboard

Vanuit een online dashboard of via alarmmeldingen op je mobiele telefoon kan je zelfs vanuit huis of een vakantieadres waar dan ook precies zien wat er getapt (en betaald) is. Zodat je direct kunt ingrijpen als er iets niet klopt. Ook kun je bijv. personeel naar huis sturen als je ziet dat het rustig is.

Uitdaging 3: personeelstekort

Herken je deze situatie?

 • Goed personeel (en voldoende personeel) is steeds moeilijker te vinden.
 • Gasten moeten soms lang wachten op hun drankjes.
 • Tafels zijn vaak niet schoon gemaakt en het duurt lang voordat ze worden opgeruimd.

Grote kostenpost

Het is niet alleen lastig om personeel te werven, het is ook een grote kostenpost. Om je winstmarge horeca te verhogen is het van belang om met zo min mogelijk personeel een maximale omzet te halen. Maar je gasten willen natuurlijk niet lang wachten op hun drankje. Hoe kun je van dit probleem een onderscheidend pluspunt maken?

Dit kun je doen 3: ZELFBEDIENING

Laat je gasten lekker zelf hun drankjes tappen! Uit de praktijk blijkt dat mensen zelf bier tappen erg leuk vinden. Ze hoeven niet op bediening te wachten en een zelftap heeft een hoge funfactor! Er zijn zelftapjes aan tafels maar je kunt ook kiezen voor een zelftapwand. Gasten blij, personeel blij. Want zo houden je medewerkers meer tijd over om gasten te helpen, te adviseren en om alles schoon en netjes te houden.

Zo kun je je onderscheiden van je concurrent

Nu speciaalbier steeds populairder wordt en kwaliteitswijnen steeds vaker per glas besteld kunnen worden, kun je je bovendien onderscheiden van de concurrent. Bijvoorbeeld met een tapwand waar gasten zelf verschillende wijn- en biersoorten kunnen tappen en proeven. Eventueel zelf met bier van lokale brouwerijen. Dat smaakt naar meer!

 

 

 

 

Ervaringen van andere horecaondernemers: zelfbediening of selfservice

Lees hier de ervaringen van Rick Post van herberg de Compagnie en Brouwerij de Werf uit Enkhuizen. Voor ho(s)tels als Cityhub en Star Lodge hotels heeft Van Duijnen een uniek zelfbedieningsconcept ontwikkeld. Gasten tappen zelf hun warme en koude dranken en betalen met een pasje of polsbandje. Een perfecte oplossing want de gasten reageren enthousiast en de ondernemers hebben minder personeel nodig.

 

 

 

Uitdaging 4: hoge energiekosten (van horeca koelingen)

Herken je deze situatie?

 • Je verkoopt veel drank uit flesjes.
 • Je hebt meerdere uitgiftepunten met verschillende koelingen.
 • De omloopsnelheid van bier is te laag om te werken met een tapinstallatie.
 • Iemand laat de koelcel per ongeluk weleens open staan.
 • Je wilt bijdragen aan de vermindering van CO2 uitstoot en energiekosten besparen.
 • Je wil duurzamer ondernemen.

Dit kun je doen 4: ENERGIEZUINIGE KOELOPLOSSINGEN

Heb je geen tapinstallatie en werk je met flesjes/blikjes, dan bieden wij diverse mogelijkheden om duurzaam en efficiënt te koelen. Met een superzuinige ZEAS unit worden je koelingen centraal vanaf één locatie gekoeld, binnen of bijvoorbeeld op het dak. Een ZEAS is gemiddeld 25% zuiniger dan een conventionele koelunit. De energiebesparing is zelfs nog groter als je dit vergelijkt met losse (stekkerklare) buffetten, elk met een eigen koelcompressor.

Door te werken met de centrale koelunit van Van Duijnen Horeca zal het energieverbruik drastisch lager worden, evenals de CO2 uitstoot. Dat betekent dus duurzaam ondernemen met een flinke kostenbesparing! Lees ook DUURZAAM ONDERNEMEN IN DE HORECA DEEL 1: Zo heb je 25% minder energieverbruik en lagere CO2-uitstoot

Meer horeca tips voor horecaondernemers

Wil je nog meer tips om het rendement uit je bar te verhogen? Lees dan ook eens:

‘vergeten drankjes’ kost winst

tapautomatisering is Doseren en Registreren

6 tips om meer rendement uit je bar te halen

Tips voor een goedlopend terras

10 tips voor het tappen van een kwaliteitsbiertje

Vrijblijvend advies voor hogere winstmarge horeca

Een uurtje sparren om te kijken hoe we je winstmarge horeca kunnen verhogen? Dat is Van Duijnen Horeca Service op z’n best. Wist je bijvoorbeeld dat het in veel gevallen mogelijk is om bestaande tapinstallaties te automatiseren? Maak gewoon even een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. Bel 036 – 538 78 78 of stuur een mailtje naar horeca.info@vanduijnen.nl.

Over Van Duijnen Horeca

Wij helpen horeca ondernemers met duurzame oplossingen in tap- en koeltechniek om het maximale uit hun onderneming te halen. Je kunt bij ons terecht voor een advies, de installatie en het onderhoud. De one stop shop voor je dranktechniek met een oplossing op maat.

Over Van Duijnen Horeca Service

Deze bedrijven werken al met ons samen

Automatische biertaps bij Hollywood Event Center in Rotterdam
Tafel biertap in karaoke kamer Amsterdam