BTW voordeel van niet-ingewisselde munten

Ondernemers die met munten werken, hoeven namelijk geen BTW te betalen over de munten die wel verkocht maar niet ingewisseld zijn. Dat is de uitspraak van de belastinginspecteur in Leeuwarden.

Hoe werkt dit precies?

Volgens de inspecteur is het uitgeven van munten geen BTW-belastbare handeling. Er mag pas BTW over worden geheven als er een dienst of product tegenover staat. Dus zolang de munt niet is ingewisseld, is er geen BTW-afdracht noodzakelijk. Voorwaarde is wel dat de horecaondernemer of festivalorganisator goed moet vastleggen hoeveel munten er verkocht zijn en hoeveel drank (of eten) er daadwerkelijk verkocht is. Er moet dus een sluitende muntenadministratie beschikbaar zijn. Want alleen dan kan goed bepaald worden wat het verschil is tussen de verkochte en daadwerkelijk ingewisselde munten.

Hoe krijg je zo’n sluitende muntenadministratie?

BTW voordeel van niet-ingewisselde munten

Heel eenvoudig. Met een geautomatiseerde tapinstallatie. Die registreert alle getapte dranken, zodat aan het einde van de dag of avond exact te zien is hoeveel drankjes er zijn geschonken en betaald (al dan niet met munten). Hier lees je alles over de mogelijkheden van tapregistratie en wat dit kan opleveren.

Bekijk dit rekenvoorbeeld uit de praktijk en lees ook het artikel in Misset Horeca hierover.

Werkt dit hetzelfde voor ongebruikte tickets en toegangsbewijzen?

Het ligt voor de hand om te denken dat je als organisator ook geen btw hoeft te betalen over ongebruikte tickets (waar mensen niet komen opdagen voor een concert of voorstelling). Helaas is dat niet het geval; er is wel degelijk BTW verschuldigd over ongebruikte tickets.
Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat bij verkoop van tickets, ook al worden ze niet gebruikt, altijd BTW is verschuldigd. Zodra er een ticket wordt verkocht dat recht geeft op een vooraf duidelijk bepaalbare dienst, zonder recht op teruggaaf van het aankoopbedrag, is er BTW verschuldigd over de vergoeding, op het moment dat het ticket wordt betaald. Dit geldt ook bij de verkoop van toegangsbewijzen voor theater, sportwedstrijden en andere evenementen waarbij sprake is van ticketverkoop vooraf.

Lees meer over BTW tarieven.

Interesse om meer kosten te besparen? Lees dan onze Top 5 voor het verbeteren van je marge. Wil je bezuinigen op de eigen consumptie van je personeel? Lees dan volgende week ook onze blog KOSTENBESPARING IN DE HORECA deel 2 “Personeel drinkt vaak meer dan je denkt”.

Benieuwd hoe het zit met de BTW bij de aanbetaling van een restaurantreservering? lees dan dit bericht van BDO.

Meer informatie? Neem contact met ons op. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief (max 4 keer per jaar).

Over Van Duijnen Horeca

Wij helpen horeca ondernemers met duurzame oplossingen in tap- en koeltechniek om het maximale uit hun onderneming te halen. Je kunt bij ons terecht voor een advies, de installatie en het onderhoud. De one stop shop voor je dranktechniek met een oplossing op maat.

Over Van Duijnen Horeca Service

Deze bedrijven werken al met ons samen

Link in bio | project tafel biertap bij Hole in the Wall