Hoe tap je een biertje? 10 Tips voor een kwaliteitsbiertje!
Het is volop zomer en dat hebben ook de horecaondernemers in Nederland gemerkt de afgelopen tijd. Ideaal weer voor een topomzet! De terrassen zitten stampvol en het bier vloeit rijkelijk. Maar juist in deze drukke tijden is het goed om even stil te staan bij de basis: hoe tap je bier? Want met kwaliteitsbiertjes krijg je zeker tevreden gasten, die graag weer terugkomen. Of er gewoon nog eentje bestellen!
Een kwaliteitsbiertje tappen: hoe tap je een biertje?
- Schuim pils af als het nog omhoog komt in het glas. Gebruik een afschuimspatel van metaal uit een schoon glas water. Hou deze schuin zodat het water van de bierspatel over het schuim glijdt. Door de dunne waterfilm over de schuimkraag blijft deze stevig én langer mooi. Vervang het water waar de afschuimer in staat regelmatig.
- Gebruik bierglazen alleen voor bier. Andere dranken laten vettige bestanddelen achter in het glas.
- Zo spoel (koel) je een bierglas: doe een minimale dosis glazenspoelmiddel in de spoelbak en draai het bierglas helemaal rond de middelste borstel. Spoel na met de spoeler en laat het bierglas uitlekken op een rekje of pluisvrije doek. De spoelbak moet goed doorgestroomd worden met gebruik van de onderspoelkraan. Zo zorg je ervoor dat het vuil van de bodem wegspoelt.
- Reinig bierglazen wekelijks (liefst op een vaste dag) in warm water met soda. Daarna omspoelen met koud water. Zo krijg je vetvrije glazen waarmee je de kwaliteit van het bier waarborgt. Vaatwassers kunnen een smaakafwijking geven en de stabiliteit van de schuimkraag beïnvloeden.
- Laat fusten minimaal 24 uur rusten na transport. Voor een optimale bierkwaliteit heeft een fust zelfs drie dagen nodig om te acclimatiseren.
- Reinig de condensor van de bierkoeler iedere drie tot vier weken op een vast moment. Gebruik een stofzuiger of een borstel. Als dit regelmatig gebeurt, is het binnen no-time gedaan. Een vervuilde condensor geeft een lagere koelcapaciteit en beïnvloedt het stroomverbruik nadelig.
- Laat de bierleidingen van je tankbierinstallatie minimaal één keer per maand reinigen door een specialist. Bij een fustenkast kun je één keer per twee maanden aanhouden. Als dit niet gebeurt, kan het bier troebel worden, en kunnen er overmatige schuimvorming en smaakafwijkingen ontstaan.
- De gegarandeerde kwaliteit van een aangesloten fust bij een opslagtemperatuur tussen 15ºC en 23ºC is drie dagen. Voor een gekoeld fust, bij een temperatuur lager dan 8 ºC, is dit zeven dagen. Voor aangesloten tankbier is dit 21 dagen. Om de kwaliteit van het bier te garanderen is het van belang dat het fust of de tank binnen deze periode leeg is.
- Temperatuur is erg belangrijk voor een perfect glas bier. Als het bier te koud is (lager dan 4ºC) ontstaat er een flauwe smaak en een minimale schuimkraag. Het is dus belangrijk dat de bierfusten in een schone omgeving (zonder opslag van bijv. voedsel) staan, waar een constante temperatuur heerst. De koolzuurdruk is hier ook op ingesteld. Een goed ingestelde druk laat een ronde tapstraal zien en is mooi helder.
- Blijf je personeel uitdagen en trainen in tappen en het goed indelen van de dienbladen. Zodat het perfect getapte biertje in diezelfde prachtige staat ook bij het uiterste tafeltje van het terras helemaal tot zijn recht komt. En natuurlijk netjes met het logo naar de gast toe uitgeserveerd wordt.
Blijft het ondanks deze tips toch een uitdaging om kwaliteitsbiertjes te serveren? Wie weet zijn geautomatiseerde taps dan een goede oplossing voor jouw zaak. Daarmee maak je het tappen een stuk gemakkelijker voor je medewerkers én ga je ook nog eens verspilling tegen.
Wil je nog meer weten over bier? Lees hier ons blog over de biertrends van 2018. Of lees hier tips om meer rendement te halen uit je terras.