Tips van ervaren horecaondernemers voor Koningsdag

Zo bereid je je als horecaondernemer voor op Koningsdag

Maak jij van Koningsdag een commercieel succes?

Tips van 3 ervaren horecaondernemers

Stocklijsten horeca en andere horeca tips om van Koningsdag een commercieel succes te maken

1. Tips van Richard Roeland
Café Studio in Haarlem

Helemaal uitpakken!

Wij pakken helemaal uit met Café Studio tijdens Koningsdag. Het buitenterras wordt uitgebreid en omgebouwd tot een soort buitendancing, met dj’s en muziek. Er staan natuurlijk meerdere buitenbars met veel tappunten. Op alle bierleidingen zitten tellers, ook op de buitentaps. Dat laten we voor een evenement als Koningsdag allemaal omleggen, zodat alles automatisch wordt geregistreerd. Elke bar, binnen, buiten, boven en beneden, draait op zichzelf. We kunnen precies zien hoeveel elke bar schenkt. Zo houden we overzicht en controle.

Uitgebreid informeren, vooraf

Ons personeel wordt al weken van tevoren uitgebreid geïnformeerd. Iedereen weet precies wat hij/zij doet, wanneer en waar. Ze kennen het programma (welke dj’s er bijvoorbeeld draaien), en ze weten dat ze goed op leeftijd moeten controleren wat betreft alcoholgebruik. Die controle is met tappunten buiten lastiger, dus extra belangrijk.

Afgeronde prijzen

Om de snelheid op zo’n drukke dag te bevorderen, werken we met afgeronde prijzen. En we instrueren ons personeel vooraf goed. Een voorbeeld: als gasten elkaar op een negatieve manier opzoeken, zijn zij degenen die het gesprek moeten aangaan. Dat is altijd beter dan dat je direct de beveiliging erbij haalt. Wij noemen onze beveiligers ‘sfeerbewakers’ in plaats van uitsmijters. Als het echt moet, dan kunnen ze natuurlijk wel optreden, maar je moet je als gast vooral welkom voelen. En de beveiliging is het eerste wat mensen zien, dus service met een smile is belangrijk. Als het barpersoneel goed oplet en anticipeert, dan kun je het eigenlijk altijd wel oplossen voordat het escaleert.

Ja, het gaat opschieten, eind april is het zover. Ik heb er nu al zin in. Laat Koningsdag maar komen, wij zijn er klaar voor!”

“Om de snelheid te bevorderen werken we tijdens evenementen met afgeronde prijzen”

_

“Alle getapte biertjes worden automatisch geregistreerd. We kunnen precies zien hoeveel er per bar wordt geschonken. Zo houden we overzicht en controle”

Richard Roeland – Café Studio (Haarlem)

2. Ook Tim Oberdorf
van Café Brandpunt in Tilburg geeft tips

Café Brandpunt is sinds 2018 klant bij Van Duijnen Horeca Service. De tapautomatisering is door Van Duijnen Horeca Service aangepast.

Tim: “We hebben nu twee geautomatiseerde kranen waar we heel blij mee zijn! We zijn beter aan het tappen en hebben minder bierverspilling.

Ons personeel weet precies wat er moet gebeuren

Ook wij zijn volop bezig met de voorbereidingen voor Koningsdag. Er is een klein pleintje, daar komen twee podia met artiesten. De roosters zijn gemaakt. Ons personeel moet minimaal één dag of nacht werken. Speciale instructies geven we eigenlijk niet aan onze medewerkers. We doen vrij veel evenementen, dus ons personeel weet precies wat er moet gebeuren. Koningsdag is in Tilburg altijd een leuke dag, maar het is niet zo’n spektakel als bijvoorbeeld in Amsterdam. Vorig jaar was het trouwens wel anders, toen bracht Koning Willem-Alexander een bezoek aan Tilburg. Toen was het wel aanpoten!

Draaiboek!

Mijn tip voor andere horecaondernemers? Evalueer het evenement snel daarna en werk meteen je draaiboek bij. Er zijn namelijk altijd dingen die beter kunnen, en die ben je een jaar later alweer vergeten. Verder moet je calamiteitenplan natuurlijk goed op orde zijn.”

Tips van horecaondernemers voor een succesvolle Koningsdag

“Evalueer direct na het evenement en werk je draaiboek bij voor het volgende jaar”

Tim Oberdorf – Café Brandpunt (Tilburg)

3. Tips van Don Hoogerman
van Café Heffer in Amsterdam

Vergunning

“Wij wachten nog op een evenementenvergunning voor Koningsdag. We willen graag een buitenterras met livemuziek (dj) hebben. Maar het is nog even spannend of dat gaat lukken. Dat is dus alvast de eerste tip voor horecaondernemers: zorg dat je je vergunning(en) op tijd aanvraagt.

Goed bijhouden wat je aan het doen bent

Hoe wij op Koningsdag maximaal rendement proberen te halen? De prijzen liggen op Koningsdag altijd een eurootje hoger. En als management moet je de hele dag goed bijhouden wat je aan het doen bent. Onze buitentaps zijn niet geautomatiseerd, dus dat moet je handmatig tellen. Zo kun je bijsturen als het nodig is.

Maak er zelf een feestje van!

Verder zeggen we altijd tegen ons personeel: Maak er zelf een feestje van. Want de eerste aanvragen voor vrije dagen die we in een nieuw jaar krijgen, zijn altijd voor Koningsdag. Maar als je het leuk maakt voor je personeel, dan vinden zij het ook leuk om op dat soort dagen te werken.

Het is eigenlijk elke zaterdag bij ons volle bak, dus het personeel is dat wel gewend. Wij zeggen altijd tegen onze medewerkers: Vooral ook zelf genieten!”

“Als je het leuk maakt voor je personeel, dan vinden zij het ook leuk om op dat soort dagen te werken”

Don Hoogerman – Café Heffer (Amsterdam)

 

Hoe maak je Koningsdag een commercieel succes?

Lees ook onze blog: Zo bereid je je als horecaondernemer voor op Koningsdag deel 2

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van noviteiten op het gebied van horeca en uitnodigingen voor toekomstige horecavakbeurzen en events ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief (maximaal 4 keer per jaar).

Over Van Duijnen Horeca

Wij helpen horeca ondernemers met duurzame oplossingen in tap- en koeltechniek om het maximale uit hun onderneming te halen. Je kunt bij ons terecht voor een advies, de installatie en het onderhoud. De one stop shop voor je dranktechniek met een oplossing op maat.

Over Van Duijnen Horeca Service

Deze bedrijven werken al met ons samen

Link in bio | project tafel biertap bij Hole in the Wall