Handleiding Postmix machine of frisdrank tapinstallatie

Instructie Postmix Machine (deel 4)

Hoe ga je om met je postmix machine

In deze instructie postmix machine geven we tips over hoe je het beste kunt omgaan met je postmixmachine of -installatie. Wanneer deze bijvoorbeeld voorlopig buiten gebruik zijn. Maar ook opstart tips als je de installatie weer in gebruik neemt. Ook geven we antwoord op een aantal praktische vragen.

Antwoord op 3 praktische vragen

Hieronder geven we antwoord op vragen en zie je hoe je jouw postmix installatie het beste tijdelijk buiten gebruik stelt en waar je op moet letten bij de opstart. Volg deze tips om storingen bij het opstarten te voorkomen en er zorg voor te dragen dat de houdbaarheid van je aangesloten BIB dozen gewaarborgd blijft:

  1. Wat is de impact wanneer de postmix machine minimaal twee weken (of langer) niet gebruikt worden?
    Weinig tot geen impact mits je onderstaande handelingen correct uitgevoert.
  2. Wat is de T.H.T van een aangebroken pak siroop (BIB-doos)?
    Dit staat op de BIB-doos (boven de blauwe connector/aansluiting), normaal mag een BIB-doos ongeveer 1 maand aangekoppeld op het systeem staan.
  3. Welk hygiënisch risico is aanwezig wanneer de pythonleidingen minimaal twee weken niet gebruikt worden?
    Geen risico indien het systeem gekoeld blijft.

In deze instructie postmix machine lees je hoe je het beste om kunt gaan met je postmix installatie.

Instructie postmix machine buiten gebruik stellen

1. Postmix koeler en dozenrek

  • De postmix installatie werkend (koelend) te houden (spanning op de postmix koeler
    en eventueel het koelsysteem).
  • Waterkraan of kranen voor het waterfilter of waterfilters dicht zetten.
  • Koolzuur cilinders (of bulkkoolzuur) dicht draaien zodat CO₂ toevoer naar de postmix geblokkeerd wordt.
  • Alle blauwe doppen (connector) die gekoppeld zijn aan de BIB-doos reinigen met handwarm water (connector losdraaien, er komt dan een beetje siroop mee, en spoelen in een bakje handwarm water, geen reinigingsmiddel gebruiken. Dop goed
    ronddraaien in het water).
  • Na reiniging van de blauwe doppen deze weer koppelen aan de BIB-dozen.
  • De locatie van de postmix installatie (BIB-dozen) moet schoon achtergelaten worden.

2. Tapzuil(en) en tapblad

  • De uitlooptuiten van de tapkranen (doppen incl. binnenwerk) verwijderen en goed schoon maken (niet reinigen in een desinfectiemiddel, maar gewoon met warm water en een schone borstel).
  • Doppen en binnenwerk zijn afzonderlijke onderdelen en kunnen losgehaald worden.
  • De onderzijde van de kranen goed schoon maken met de borstel en warm water. De uitlooptuiten na reiniging weer terugplaatsen op de tapkranen.
  • De afvoeren van de tapbladen goed schoon maken, eventueel met een reinigingsmiddel en goed doorspoelen met heet water!

Instructie postmix machine opstart advies

Opstart advies

Nadat er weer opgestart wordt (bovenstaande handelingen in omgekeerde volgorde), dus:
• Koolzuur cilinder open draaien.
• Waterkraan open draaien.
Het advies om per tapzuil en per smaak minimaal 2 glazen door te tappen en weg te gooien.

Extra tip
Zet je koelbuffetten tijdelijk uit en bespaar kosten

Het bespaart energie en kosten om de koelbuffetten tijdelijk uit te schakelen, zolang het niet nodig is om de dranken te koelen.

Instructie koelbuffet buiten gebruik stellen

• Het koelmeubel uitzetten d.m.v. de aan/uit schakelaar.
• Het buffet uitruimen en de binnenzijde reinigen.
• Deurrubbers reinigen en controleren op beschadigingen.
• Condensor (zwart rooster aan zijkant) vrij van stof maken. Gebruik hiervoor een stofzuiger.
• Buitenzijde van het koelbuffet reinigen met een handwarm sopje
• Zorg ervoor dat de deuren van het koelbuffetten geopend zijn tijdens de periode dat deze buiten bedrijf zijn.

Onze andere handleidingen
Bier, wijn, gedistilleerd of tapautomatisering

Zie ook onze andere blogs over hoe om te gaan met de andere tapinstallaties als je deze een tijdje niet wil gebruiken:
Biertapinstallatie: fustbier- en tankbier installatie, zie blog deel 1
Wijntapinstallatie, zie blog deel 2
Installatie voor gedistilleerd en hoe reinig je non drips, zie blog deel 3
Tapautomatisering, zie blog deel 5

Heb je vragen of hulp nodig

Volg natuurlijk altijd de instructies van jouw brouwer of (fris)drank leveranciers. Heb je vragen neem contact met ons op.

Wij zijn bereikbaar

Onze service afdeling en jouw bekende contactpersonen zijn dan ook gewoon via de gebruikelijke kanalen bereikbaar (telefonisch en via email of whats app).

Help de horeca

Deze handleidingen zijn gerealiseerd ten tijde van de verplichte sluitingen tijdens de corona lock downs. Samen met andere partners hielp Van Duijnen Horeca Service mee aan het initiatief #helpdehoreca. Waarbij heel Nederland wordt opgeroepen om de horeca te ondersteunen. Kijk voor meer informatie op www.helpdehoreca.nl

Over Van Duijnen Horeca

Wij helpen horeca ondernemers met duurzame oplossingen in tap- en koeltechniek om het maximale uit hun onderneming te halen. Je kunt bij ons terecht voor een advies, de installatie en het onderhoud. De one stop shop voor je dranktechniek met een oplossing op maat.

Over Van Duijnen Horeca Service

Deze bedrijven werken al met ons samen

Met deze tapautomatisering kraan kun je automatisch doseren, zo stop je onnodige bierverspilling
Link in bio | project tafel biertap bij Hole in the Wall