Tips voor (startende) horecaondernemers over horecavergunningen, regels en wetgeving
Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle wetten en regels in de stad en straat van jouw horecaonderneming. Welke horecavergunningen heb je nodig? Je zit niet te wachten op boetes of problemen met handhaving en de gemeente. Daarom de belangrijkste aandachtspunten op het gebied van horecavergunningen en regelgeving in de horeca.
Op zoek naar andere of nog meer horeca tips?
Drank- en Horecavergunning (DHW)
Als je in je zaak alcoholhoudende dranken wilt schenken moet je een drank- en horecavergunning hebben. In de horeca wordt deze vergunning ook wel horecavergunning genoemd. Hiervoor moet je aan verschillende verplichtingen voldoen.
DHW-vergunning is persoonsgebonden. Je kunt hem dus niet overnemen van de vorige eigenaar. Je moet een nieuwe vergunning aanvragen als de inrichting van de zaak (bouwtechnisch) wijzigt of als de op de vergunning vermelde leidinggevende wijzigt. Lees er hier meer over
Exploitatievergunning
In veel gemeenten heb je, naast een Drank- en Horecavergunning, ook een exploitatievergunning nodig bij het starten (of overnemen) van een horecazaak. Maar let op: ook bij veranderingen aan je zaak zoals een verbouwing, een uitbreiding van je terras, het in dienstnemen van een nieuwe leidinggevende of het veranderen van je rechtsvorm moet je soms je exploitatievergunning wijzigen of opnieuw aanvragen. Lees hier meer.
In de exploitatievergunning staan voorwaarden die te maken hebben met openbare orde, veiligheid en zedelijkheid in de omgeving van openbare inrichtingen. De voorwaarden waaraan je moet voldoen staan in de APV Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente. Ook de leidinggevenden moeten aan bepaalde eisen voldoen. Hier vind je er meer over.
Zorg dat je goed uitzoekt welk beleid jouw gemeente heeft omtrent de exploitatievergunning. De voorwaarden én het proces van aanvraag voor een exploitatievergunning verschillen per gemeente. Verschillende documenten moeten op verschillende momenten worden aangeleverd.
In de APV van jouw gemeente staat dus wat je nodig hebt. Zie ook hier meer over het aanvragen van deze vergunning.
Openingstijden
Informeer bij jouw gemeente welke openings- en sluitingstijden gelden voor jouw zaak. Mocht je langer open willen blijven, dan moet je hiervoor een ontheffing bij de gemeente aanvragen.
Bevoorradingstijden
Het is belangrijk om te weten op welke tijden jouw leveranciers bij jouw zaak mogen laden en lossen. Wanneer dit mag op jouw adres is door de gemeente vastgelegd en staat ook in de APV. Wanneer je op andere tijden wilt laden en lossen moet je een ontheffing bij de gemeente aanvragen.
Inrichting
Zodra jouw onderneming een drank- en horecavergunning nodig heeft, gelden inrichtingseisen voor jouw zaak. Zie hiervoor ook meer info.
Enkele voorbeelden van inrichtingseisen zijn:
- aanwezig zijn van drinkwater, elektriciteit en telefoon
- mechanische ventilatie die rechtstreeks in verbinding is met de buitenlucht;
- het hebben van bepaalde afsluitbare toiletgelegenheden
- aanpassingen voor mensen met een handicap.
Let op: in de nieuwe Drank- en Horecawet in 2020 (die zal worden omgedoopt tot Alcoholwet) komen sommige eisen te vervallen en zijn er verschillende veranderingen. Lees meer hierover op de website van KHN
Terrasvergunning
Natuurlijk willen jouw gasten graag lekker buiten zitten als het zonnetje schijnt. Een terras biedt dan uitkomst. Voor een terras heb je bij de meeste gemeenten wel een terrasvergunning nodig, ook al staat je terras op eigen grond. Regel dat op tijd, want er wordt vaak streng op gecontroleerd.
Voor een terrasvergunning betaal je meestal leges (belasting). Als jouw terras op grond van de gemeente staat, moet je een vergoeding betalen. Dit heet precariobelasting. Een terras is alleen toegestaan bij een gevestigde horecazaak. Lees hier meer over het aanvragen van een terrasvergunning.
Hier lees meer over horecavergunningen, maar ook wat je kunt doen als jouw gemeente niet meewerkt aan je terrasvergunning.
Werknemers Identiteit
Het is fijn om flexibel inzetbaar personeel te hebben voor extra drukke dagen. Weet wel dat je altijd de identiteit van je werknemers moet controleren met een origineel identiteitsbewijs paspoort of ID kaart). Ook dien je altijd een kopie van het document in jouw administratie te bewaren.
Roken
Er geldt een rookverbod in de horeca voor bezoekers, werknemers en eigenaren. Er mag alleen op een niet volledig afgesloten terras worden gerookt. Lees hier meer over de regels. De boetes bij overtreding zijn fors. Sigaretten verkopen mag alleen met identiteitscontrole aan mensen boven de 18 jaar.
Muziek
Bij horeca hoort muziek. Maar weet wel dat je voor het afspelen van muziek of tv beelden in jouw zaak moet betalen. Dit geldt ook voor achtergrondmuziek. Lees hier alles wat je moet weten over het gebruik van muziek, beeld en tekst in je bedrijf.
Omgevingsvergunning bij bouw, sloop, verbouw of renovatie?
Als je van plan iets te bouwen of verbouwen, doe dan hier de vergunningcheck om te zien of je een omgevingsvergunning nodig hebt. Zie ook Omgevingsloket
Bij de bouw moet je je houden bouwvoorschriften, welstandseisen en het bestemmingsplan. Ga je flink slopen met meer dan 10 m3 sloopafval, dan moet je ook een sloopmelding doen bij de gemeente. Lees hier meer info
Wanneer je een bouwwerk waar meer dan 50 personen zullen komen, in gebruik gaat nemen, dan is er een gebruiksmelding nodig.
Hulp nodig
Raak je van al die regels, vergunningen en ingewikkelde zaken lichtelijk in paniek, dan kan je hulp inroepen. Zo kan bijvoorbeeld de overheidsintermediair van HorecaMonitor je inzicht geven in het woud van regels en je volledig ontzorgen.