Succesvolle horeca trend: foodhallen

De succesformule van Foodhallen

Foodhallen zijn booming, ook in Nederland. Waar komt deze horeca trend vandaan en hoe komen deze vernieuwende foodconcepten tot stand?

Wat is het concept achter foodhallen?

Een foodhal is een verzamelplaats van allerlei eet- en drinkgelegenheden met een gedeelde zitruimte, waar consumpties genuttigd kunnen worden. Alle deelnemende horecabedrijven opereren zelfstandig, maar delen samen (een gedeelte van) de kosten, bijvoorbeeld voor de schoonmaak en het onderhoud van de ruimte. Een foodhal voorziet in de verschillende eetbehoeftes van mensen en biedt de mogelijkheid om van verschillende keukens te proeven. Naast de gebruikelijke keukens en fast foodketens doen ook pop-up restaurants steeds vaker mee in dit concept.

De eerste foodhal opende in 1965 in een groot overdekt winkelcentrum in Texas (USA). Maar het succesverhaal startte pas echt bij de opening van een foodhal in een winkelcentrum in New Jersey. Hedendaags zijn er foodhallen te vinden in vele (hoofd)steden verspreid over de hele wereld. Vaak zijn ze gevestigd in of bij winkelcentra, op vliegvelden of bij parken.

Het geheim achter het succes van deze horeca trend

De populariteit van deze horeca trend is ongekend. De consument beweegt zich massaal naar deze plekken om er wat te eten, te drinken of om losse producten te kopen. Volgens Laurens Sloot, hoogleraar Retailmarketing aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft de populariteit van de foodhallen vooral te maken met het feit dat speciaalzaken, zoals de slager, steeds vaker uit het straatbeeld verdwijnen. Een andere horeca trend is dat men zich in de horeca steeds vaker wil onderscheiden met een innovatief horeca concept. Foodhallen vormen een soort multi-speciaalzaak in horecavorm. Daarmee komen al deze behoeften samen.

Foodhallen in Nederland

In het najaar van 2014 zijn de eerste twee foodcourts van Nederland geopend, namelijk de  ‘Markthal’ in Rotterdam en ‘De Foodhallen’ in Amsterdam.

Markthal RotterdamMarkthal Rotterdam ligt aan de Nieuwstraat, vlak naast station Blaak. Het is een enorme hal van 12.000 m2 met culinaire winkels, restaurants en een markt met 100 ‘vers units’ (kramen met lekker en vers eten).

Daarnaast heeft Rotterdam sinds enige tijd Fenix Food Factory: een industriële loods op de Rotterdamse Kaap met een bakker, worstenmakerij, bierbrouwerij en meer. Heerlijk om eens te bezoeken!

Geïnspireerd door de indoor foodmarkets in Kopenhagen, Madrid en Londen is in een voormalige tramremise De Foodhallen Amsterdam’ geopend.

Foodhallen AmsterdamBar door Van Duijnen Horeca Service in De FoodhallenIn dit industriële complex van 16.000 m2 komen zo’n 25 horecaondernemingen samen. Je vindt er o.a. restaurants, winkels en een hotel. Het is een populaire hotspot, waar je samenkomt voor een hapje en een drankje. Het idee: je haalt je hapjes bij de ene stand en je drankje bij de andere stand. Je kunt aan lange tafels plaats nemen, of met je culinaire vondsten in de hand door de hallen struinen. Maar mee naar huis nemen kan natuurlijk ook. In De Foodhallen hangt een dynamische, gezellige sfeer. Het is een heerlijke plek om te lunchen, borrelen of dineren.

Van Duijnen Horeca Service en De Foodhallen

Van Duijnen Horeca Service heeft de tapautomatisering in De Foodhallen verzorgd. Rakish Gangapersad, een van de eigenaren, vertelt wat dit voor de Foodhallen betekent.

Vanwaar deze horeca trend?

Hoe komt het dat de horeca trend van foodhallen zo populair is in Nederland? Ten eerste staan er in ons land op veel plekken loodsen of andere bijzondere (industriële) panden leeg. Vaak zijn dit perfecte locaties voor een mooi, nieuw horeca concept. Verder zien ondernemers het succes van culinaire events als De Rollende keuken en Taste of Amsterdam, en halen ze dit graag naar binnen. Naar een permanente plek die ook in de winter is te gebruiken. En last but not least: we hebben in Nederland steeds meer aandacht voor lekker en eerlijk eten en foodcourts zijn de manier om nieuwe gerechten, smaken en producten aan het grote publiek te presenteren.

Waar vind je de beste foodcourts ter wereld?

Tips voor de beste foodcourts ter wereld (de moeite waard om ook eens te bezoeken!) En ga ook naar Mercado da Ribeira als je in Lissabon bent! Tot slot nog dit lijstje voor de beste foodhallen in ons land.

Foodhal in Lissabon
Mercado da Ribeira in Lissabon

Over Van Duijnen Horeca

Wij helpen horeca ondernemers met duurzame oplossingen in tap- en koeltechniek om het maximale uit hun onderneming te halen. Je kunt bij ons terecht voor een advies, de installatie en het onderhoud. De one stop shop voor je dranktechniek met een oplossing op maat.

Over Van Duijnen Horeca Service

Deze bedrijven werken al met ons samen

Link in bio | project tafel biertap bij Hole in the Wall