DUURZAAM ONDERNEMEN IN DE HORECA DEEL 2: Zo bespaar je aanzienlijk veel water

Hoe kun je als horecaondernemer het milieu sparen en minder een beroep doen op het kostbare water dat nodig is om bier te bereiden? Simpel: zorg dat er tijdens het tappen geen bier meer verspild wordt. Hoe je dat doet? Met tapautomatisering. Een automatische tap is niet alleen milieuvriendelijker, het bespaart je ook nog eens flink op de inkoopkosten van bier.

Tappen in de juiste dosering

Door tapautomatisering tapt iedereen altijd het perfecte biertje zonder tapverlies. Dat scheelt heel veel bierverspilling. En aangezien er maar liefst vier liter water nodig is om een liter bier te brouwen, levert dat een flinke waterbesparing op. Dat is niet alleen prettig voor het milieu, het is ook goed voor het rendement uit drankverkoop. Want door te werken met geautomatiseerde taps bespaar je gemiddeld 20% op je bier. Dat is wat je noemt een win-win situatie!

Veel water nodig voor bier verbouwen en brouwen

Hoe zit dat nu precies met het waterverbruik bij het brouwen van bier? Er zijn zelfs berekeningen waaruit blijkt dat in een glas bier maar liefst 75! liter water verwerkt is, als je het water dat in de landbouw wordt verbruikt ook meerekent. Voor het verbouwen van de belangrijkste ingrediënten van bier (gerst, tarwe en hop) is natuurlijk al veel grond- en regenwater nodig. Maar ook het mouten en het brouwen kost veel water, gemiddeld zelfs zes liter per liter geproduceerd bier. Op de website van de Nederlandse brouwers is te lezen dat dit momenteel is teruggebracht naar vier liter. Het streven is om dit verder door te voeren naar 3,5 liter in 2020. Bekijk het nieuwsbericht hier.

Dit is nog altijd een flinke hoeveelheid water. Dus, hoe minder bier je verspilt tijdens het tappen, hoe duurzamer je onderneemt.

Koelen, bottelen, schenken

Ook na het brouwproces is er trouwens flink wat water nodig. Het warme brouwsel moet namelijk gekoeld worden. Deze koeling gebeurt vaak met een warmtewisselaar die gebruik maakt van koud water. Over de vraag hoe je een biertje het meest ‘watervriendelijk’ in een fles verpakt lopen de meningen uiteen. En last but not least, ook voor het spoelen van fusten, biertanks, leidingen en bierglazen worden vele liters water verbruikt. Lees ook de blogpost.

Duurzaam ondernemen, ook iets voor jou?

Van Duijnen Horeca Service houdt zich dagelijks bezig met duurzame oplossingen voor de horeca. Niet alleen met tapautomatisering, maar ook bijvoorbeeld met energiezuinige koelsystemen. Wil je meer weten over duurzaam ondernemen, en de voordelen voor jouw bedrijf en rendement? Bel of mail ons voor meer informatie of vrijblijvend advies.

Lees ook: hoe je tot 25 % minder energieverbruik en lagere CO2-uitstoot realiseert

Tel: 036 -538 78 78

Email: info@vanduijnenhoreca.nl

www.vanduijnenhoreca.nl

Over Van Duijnen Horeca

Wij helpen horeca ondernemers met duurzame oplossingen in tap- en koeltechniek om het maximale uit hun onderneming te halen. Je kunt bij ons terecht voor een advies, de installatie en het onderhoud. De one stop shop voor je dranktechniek met een oplossing op maat.

Over Van Duijnen Horeca Service

Deze bedrijven werken al met ons samen

Link in bio | project tafel biertap bij Hole in the Wall