Hoe ga je om met tapinstallaties voor bier
Hieronder geven we instructie over hoe je het beste kunt omgaan met je drankeninstallaties als zij voorlopig buiten gebruik zijn, maar ook opstart tips als je straks weer open gaat. In deze blog deel 1 lees je tips over hoe om te gaan met je bierinstallatie (fustbier- en tankbier installatie). Zie ook onderstaande blogs over de overige drankinstallaties.
• Wijntapinstallatie, zie blog deel 2
• Installatie voor gedistilleerd, zie blog deel 3
• Non-drips te reinigen, zie blog deel 3
• Postmix installatie, zie blog deel 4
• Tapautomatisering, zie blog deel 5
Tapinstallaties in eigen beheer?
Tip: zet je koelbuffetten tijdelijk uit en bespaar kosten (zie onderaan)
Hoe ga je om met je bier tapinstallaties
Als je langere tijd niet tapt met je bier tapinstallaties is het zeer belangrijk dat de bierleidingen gespoeld worden met water. Na dit spoelen moet je de koeling aan laten staan. Dit zorgt ervoor dat er minder bacteriëngroei in je leidingen ontstaat. Herhaal vervolgens het spoelen van je leiding minstens 1 keer per week. Hieronder zie je per installatie hoe je dit doet. Voor meer specifieke installaties bekijk ook de instructies van de brouwers.
- Fustbier tapinstallaties
1. Verwijder de fustaansluiting van het fust waaruit werd getapt.
2. Maak de aansluiting van het fust goed schoon.
3. Plaats de fustaansluiting op de spoelkop en/of gebruik een adapter t.b.v. een verloop naar een andere fustaansluiting –zie afbeelding voor spoelkop hieronder.
4. Doe de waterkraan open.
5. Tap het bier met waterdruk uit de bierleiding.
6. Draai de waterkraan dicht.
7. Haal de fustaansluiting van de spoelkop af.
8. Herhaal dit voor alle andere tappunten.
9. Laat de fustenkast onder stroom staan (koud).
10. Let op: om te voorkomen dat de bierleiding leeg loopt moet je het zwarte kraantje op de fustaansluiting dwars op de leiding draaien.
11. Tap de bierleidingen wekelijks door met schoon water.
Voor het beste hygiënische resultaat, moeten de leidingen in deze periode 1 maal per week doorgespoeld worden.
- Tankbier tapinstallaties met liner(plastic zak in tank) in een koelcel met maximaal zes tappunten
1. Sluit de afsluiters onder aan de tank.
2. Haal de bierverdeler van de tank.
3. Spoel de insteekbocht schoon met water.
4. Plaats de vataansluiting op de spoelkop op de wand van de koelcel.
5. Open de waterkraan.
6. Zet de kraantjes op de bierverdeler open.
7. Tap het bier met waterdruk uit de leiding.
8. Sluit de waterkraan.
9. Laat de koelcel onder stroom staan (koud).
10. Laat de pythonkoelers en de pythonpompen aangesloten (python koud houden).
11. Tap de bierleidingen wekelijks door met schoon water.
Voor het beste hygiënische resultaat, moeten de leidingen in deze periode 1x per week doorgespoeld worden.
- Tankbier tapinstallaties met liner(plastic zak in tank) in een koelcel met meer dan zes tappunten
1. Sluit de afsluiters onder aan de tank.
2. Zet de kogelkraan op de bierheader met de hendel naar boven.
3. Open de waterkraan.
4. Tap het bier met waterdruk uit de leiding.
5. Sluit de waterkraan.
6. Laat de koelcel onder stroom staan (koud).
7. Laat de pythonkoelers en de pythonpompen aangesloten (python koud houden).
8. Tap wekelijks de bierleidingen door met schoon water.
Voor het beste hygiënische resultaat, moeten de leidingen in deze periode 1x per week doorgespoeld worden
Tip: zet je koelbuffetten tijdelijk uit en bespaar kosten
Het bespaart energie en kosten om de koelbuffetten tijdelijk uit te schakelen, zolang het niet nodig is om de dranken te koelen.
Handelingen om je koelbuffet buiten gebruik te stellen
• Het koelmeubel uitzetten d.m.v. de aan/uit schakelaar.
• Het buffet uitruimen en de binnenzijde reinigen.
• Deurrubbers reinigen en controleren op beschadigingen.
• Condensor (zwart rooster aan zijkant) vrij van stof maken. Gebruik hiervoor een stofzuiger.
• Buitenzijde van het koelbuffet reinigen met een handwarm sopje.
• Zorg ervoor dat de deuren van het koelbuffetten geopend zijn tijdens de periode dat deze buiten bedrijf zijn.
Heb je vragen of hulp nodig
Volg natuurlijk altijd de instructies van jouw brouwer of (fris)drank leveranciers.
Neem contact op als je vragen hebt.
Wij zijn bereikbaar
Onze service afdeling en jouw bekende contactpersonen zijn dan ook gewoon via de gebruikelijke kanalen bereikbaar (telefonisch en via email of whats app).
Help de horeca
Deze handleidingen zijn gerealiseerd ten tijde van de verplichte sluitingen tijdens de corona lock downs. Samen met andere partners hielp Van Duijnen Horeca Service mee aan het initiatief #helpdehoreca. Waarbij heel Nederland werd opgeroepen om de horeca te ondersteunen. Kijk voor meer informatie op www.helpdehoreca.nl