Besparen op energieverbruik met nieuwe koelingen

Besparen op het energieverbruik van je koelingen? Makkelijk!

Besparen op het energieverbruik van je koelingen? 

Horecalocaties kunnen niet zonder betrouwbare horeca- of barkoelingen. Dat geldt voor iedere horecafunctie, van lunchroom tot poppodium. En iedereen weet ook dat die koelingen heel intensief gebruikt worden. In de zomermaanden nog eens extra. Wat veel mensen alleen niet weten is dat veel koelingen je, onnodig, veel geld kosten.

Onnodig hoge kosten

Het energieverbruik van sommige koelingen is namelijk erg hoog. Iets wat met deze onstuimige energiemarkt geen fijn gegeven is. Daarbij drukt het terugbetalen van de coronasteun ook op alle kosten. Begrijpelijk dat het voor veel ondernemers daardoor nog belangrijker is geworden om te besparen op energieverbruik en daarmee kosten te verlagen. Zonder natuurlijk in te leveren op koelcapaciteit.

In deze blog delen we een handige tip die je helpt te besparen op energieverbruik, je ecologische voetafdruk te verkleinen en uiteindelijk kosten te besparen. Ben jij daar naar op zoek? Lees dan snel verder!

Besparen op energieverbruik is goed mogelijk met nieuwe koelingen

Tip: Loop de zaak rond en zet bij iedere koeling het typeplaatje op de foto. 

Controleer het bouwjaar

Jij weet het vast wel ongeveer, het bouwjaar van je koelingen. Was het 6 of 10 jaar geleden dat die koeling met flessennest, fustenkast of flessenkoeling werd geplaatst? We weten allemaal dat de tijd sneller gaat dan we denken. Begin daarom met het controleren van het bouwjaar van alle koelingen. Dit kun je vinden op het typeplaatje van je koeling. Deze vind je meestal linksboven bij de linker deur. Komt jouw koeling uit 2016 of nog eerder? Sla dan zeker de volgende stap niet over.

Tip: Neem al je koelingen mee in de berekening. Maak deze inventarisatie overzichtelijk en concreet door alle gegevens meteen in een tabel te zetten.   

Onderzoek energieverbruik en -kosten

Wanneer je dat hebt gecontroleerd gaan we onderzoeken hoeveel energie je koelingen momenteel verbruiken. Dit kun je uit gaan rekenen door je energierekening te bekijken en te kijken naar het verbruik per koeling. In het kort: zoek op wat je per kWh betaalt en kijk wat je koeling verbruikt bij opgenomen vermogen. Dit is ook te vinden op het typeplaatje. Reken dit laatste getal om naar kilowattuur en vermenigvuldig dit met de energiekosten per kWh. Dit zijn je energiekosten per uur per koeling. Weinig zin in die rekensom? Lees dan eerst verder.

Hoe jij kunt besparen op energieverbruik

Makkelijke rekentools

Gelukkig zijn er online diverse rekentools te vinden voor bovenstaande rekensom. Deze energievergelijkers rekenen gewoon voor je uit wat jij kunt besparen op energieverbruik. Makkelijk! En niet alleen dat, je kunt het ook vergelijken met een ander model. Wel zo handig aangezien je waarschijnlijk ook een vervangende soortgelijke koeling nodig hebt. Op die manier kun je appels met appels vergelijken. Hier vind je een voorbeeld van zo’n online rekentool.

Nieuw en toch duurzaam

De energieprijzen lijken weer iets te normaliseren, en doen jouw koelingen het nog prima? Daarmee dus niet interessant voor jou? Niet helemaal waar. Feit blijft namelijk: nieuwe koelingen zijn veel energiezuiniger. Dus ondanks dat de aanschaf van een nieuw model misschien niet heel duurzaam voelt, het verschil in energieverbruik is zo groot dat jij wel degelijk duurzame impact maakt. Dat maakt dat het upgraden al heel snel een goede keuze is.

Nieuwe koelingen verbruiken veel minder energie

Besparing kan oplopen tot 80%

Nieuwe koelingen maken gebruik van de nieuwste technologieën. Waardoor de isolatie beter is, de compressoren efficiënter zijn en ook veel stiller. Ze hebben geavanceerde systemen voor het regelen van de temperatuur en geven minder warmte af. En dat maakt een wezenlijk verschil voor koelingen die zo intensief gebruikt worden, iedere dag weer. Wist je dat sommige horecalocaties tot wel 80% besparen op energieverbruik?

Meten is weten

Het mooie is, je kunt heel makkelijk zelf een berekening maken. Dan weet je eigenlijk pas echt of het voor jouw zaak een goed idee is. Op het duurzame aspect, het financiële of allebei.

Over Van Duijnen Horeca

Wij helpen horeca ondernemers met duurzame oplossingen in tap- en koeltechniek om het maximale uit hun onderneming te halen. Je kunt bij ons terecht voor een advies, de installatie en het onderhoud. De one stop shop voor je dranktechniek met een oplossing op maat.

Over Van Duijnen Horeca Service

Deze bedrijven werken al met ons samen

Automatische biertaps bij Hollywood Event Center in Rotterdam
Tafel biertap in karaoke kamer Amsterdam