Tips voor horeca professionals met topics als verbeteren marge, rendement, taptechniek, service en meer!

Goed doseren is 15% besparen #3

Hoe jij je marge op drank kunt redden?

In deze horeca tip ontdek jij waarom doseren een hele verstandige keuze is. Waarbij we kort ingaan op de definitie van Doseren (een hoeveelheid afmeten), op welke plekken doseren volledig geaccepteerd wordt. En ook welk hulpmiddel jij kunt gebruiken om niet meer in te leveren op je brutowinstmarge.

Ontdek wat jou helpt om te besparen op je inkoop.  

Zelfbedieningsbar Cityhub Amsterdam

Doseren

Afmeten, doseren, we passen het overal toe. Afmeten van gewicht, tijd, afstand etc. Om een meting exact uit te voeren maken we vrijwel altijd gebruik van hulpmiddelen. Een weegschaal, timer of andere apparatuur. Zodat we exact doseren. Van deze meting hangt vaak nogal wat af.

De 30/70 regel

Om de verkoopprijs te bepalen wordt in de horeca regelmatig de 30/70 regel gebruikt. Dan bereken je de verkoopprijs van een product of gerecht zo: bepaal wat je inslag is, deel dit door 30 en vermenigvuldig dit met 70. Waarbij je inslag (van dit item) dan dus 30% is en je brutowinst 70%. Hier dien je de BTW dan nog wel bij op te tellen.

Hoeveel centiliter?

In die 30% inslag ga je uit van een precieze dosering per eenheid. Waarschijnlijk reken je voor een glas bier 25cl, voor een glas wijn 10cl en voor je sterke dranken 3,5cl. Voor bier misschien een cl meer, maar in ieder geval is het exact. Maar: schenk of tap jij ook altijd exact? Iedere dag, iedere collega, ieder moment.

Uit de losse pols, hoe exact is het in de werkelijkheid?

Meer horeca tips

100% = 33% + ?

Wanneer niet iedere dosering exact is lever je in op je brutowinstmarge. Ieder drankje weer, maal hoeveel keer per dag? Hoeveel eenheden verkoop jij op jaarbasis? Je staat er misschien niet helemaal bij stil, maar de realiteit is dat dit aanzienlijk optelt. Daarnaast zijn ook veel inkoopprijzen flink gestegen. De kans is aanzienlijk dat ook bij jou je marges onder druk staan. Vroeger nam je het waarschijnlijk voor lief dat je hier en daar inleverde op winstmarge. De grote vraag is: kun jij je al die wisselende dosereringen nog veroorloven?

Goed doseren

Wanneer jij goed doseert kun jij flink op je inkoopkosten besparen. Je gebruikt exact de hoeveelheid die je gecalculeerd hebt. Uit ervaring weten wij dat deze besparing voor bier al snel oploopt naar 15%. Voor het behalen van dezelfde omzet heb je dan 15% minder inkoopvolume nodig. Voor wijn is dit 20% en voor sterke dranken 30%. Uit de losse pols exact én consequent 10 cl wijn of 3,5 cl sterke drank schenken is vrijwel onmogelijk. Alles wat jij meer schenkt of gebruikt per eenheid geef je weg. Of (erger) stroomt weg door de afvoer.

Hulpmiddelen?

Die zijn er al heel wat jaren. Zoals een simpele weegschaal om de ingrediënten voor je gerecht af te wegen. Je kunt het ook op de gok doen, maar exact (en efficiënt) gaat dit niet zijn. Of wanneer je tankt bij het tankstation, de hendel doseert en registreert. En jij rekent exact de getankte hoeveelheid af. Volkomen logisch en geaccepteerd. Welke hulpmiddelen gebruik jij in jouw horecazaak? Naast die weegschaal?

Barmaatjes of maatschenkers

Werken met barmaatjes voor bijvoorbeeld je sterke dranken kan je zeker een hogere consistentie opleveren. Je doseringen zijn dan exacter. Maar het blijft nog steeds fles pakken, schenken, kijken, opletten en.. overgieten. Perfect is het niet, daarbij zijn ze ook vrij gemakkelijk zoek. Ook zijn er maatschenkers, zoals bijvoorbeeld wandmaatschenkers. Dat werkt al heel wat makkelijker! Waarbij je de exacte dosering direct in het glas ‘tapt’.

Besparen met professioneel doseren

Er zijn manieren om professioneel te doseren. Zodat jij einde maakt aan wisselende brutowinstmarges op je dranken. Welk hulpmiddel dit mogelijk maakt voor jou? Rust je tapinstallaties uit met tapautomatisering DashBar. Dit automatiseringsplatform doseert en registreert alle getapte dranken.

Ontdek ook:
de andere voordelen van tapautomatisering

In onze horeca tip nummer #1 Tapautomatisering is Doseren en Registreren bespreken we wat tapautomatisering eigenlijk is. En welke voordelen tapautomatisering allemaal heeft. Je kunt ook onze tapautomatisering pagina bekijken.

Meer horeca tips