Horeca tips voor professionals, over marge, inkoop, tappen en meer!

Tapautomatisering is Doseren en Registreren #1

Vrijwel iedere horecaondernemer heeft wel eens van de term tapautomatisering gehoord. Maar wat doet deze automatisering voor je tap precies? Automatisch tappen? Is dat met één druk op de knop? Zonder taphendel? Er zijn genoeg varianten te bedenken.. 
Horeca tip #1 Tapautomatisering is Doseren en Registreren» In deze horeca tip: tapautomatisering is Doseren en Registreren. We leggen je uit waarom dit is. 

 

Tappen met automatisering betekent niet dat het zonder taphendel moet. Of dat je alles met één druk op de knop tapt. Tapautomatisering staat voor Doseren en Registreren. Wat ons betreft dé manier om de werking van dit type bar automatisering én beide voordelen te verhelderen. Beide voordelen, dat lees je goed. Zowel Doseren als Registreren levert je namelijk een eigen voordeel op.

Doseren met tapautomatisering

Als we de definitie van Doseren opzoeken: een hoeveelheid afmeten. Met Doseren weet je zeker: de exact afgemeten hoeveelheid stroomt door de tap. Bij ieder drankje. En dat heeft veel voordelen.

Voordeel 1 | Het tappen is makkelijker  

Bij één biertje gooi je de hendel open en meteen weer dicht. Je hoeft je enkel bezig te houden met het glas onder de kraan houden en hierna afschuimen. Klinkt simpel en dat is het ook. Voor de horeca professional met jarenlange ervaring wellicht te simpel. Maar we weten allemaal wat het aandeel van deze groep in de huidige personeelsbestanden niet heel groot meer is. Er is online ook genoeg content te vinden als: bier tappen in acht eenvoudige tappen. Realiteit is dat tappen niet voor iedereen even makkelijk is. Heb jij behoefte aan meer dan een online stappenplan? Bekijk hoe makkelijk tappen is met tapautomatisering.

Voordeel 2 | Stop drankverspilling

Doseren zorgt dat iedereen tapt zonder verspilling. Altijd perfect gedoseerde biertjes met het exacte volume wat hiervoor nodig is. Niet teveel, niet te weinig. Precies goed.

15% besparen op je bierinkoop

Wat dat jou oplevert? Een flinke besparing! Dit is namelijk makkelijk 15% minder inkopen voor dezelfde omzet. Hoeveel is 15% bij jou? In euro’s? Gebruik onze handige online rekentool www.rekenuitjewinst.nl. Zeker met de huidige inkoopprijzen van bier kan het jou een behoorlijke besparing opleveren. Wij schreven hier zelf eerder deze blog over

Winstmarge op drank verbeteren

De afgelopen jaren zijn een uitdaging geweest. Gelukkig was én is, de liefde voor de horeca groots. Toch zijn de uitdagingen voor 2023 niet klein. Berichten als: ING ziet dat winstmarges verder onder druk komen of Horeca gedwongen tot accepteren lagere marge benadrukken dat. Je kunt tapautomatisering zien als manier om verspilling tegen te gaan, te besparen, zoveel mogelijk uit een fust te halen of een manier om minder in te kopen voor dezelfde omzet. Een ding is zeker, met tapautomatisering verbeter jij je marge. Als we de berichten lezen kunnen veel ondernemers dat wel gebruiken.

Bekijk ook horeca tip #3 Goed doseren is 15% besparen

Registreren met tapautomatisering

Genoeg voordeel te behalen uit Doseren. Maar Registreren zorgt zelf ook voor voordeel. Wij leggen het uit: in het online dashboard van DashBar zie je per tappunt alle getapte volumes. Al je getapte dranken worden automatisch geregistreerd. Vanaf iedere locatie heel makkelijk inzicht én controle.

Koppelen van kassa 

Wil jij het niet alleen in een dashboard zien? Liever direct in je kassa? Dit realiseer je met een kassakoppeling. In deze video over doortappen zie je (nadat de 4 fluitjes getapt zijn) hoe je dat in deze kassa ziet. De 4 getapte fluitjes staan ‘in de min’. Na het aanslaan van de 4 fluitjes verdwijnt dit rode getal.

Verschil in getapt en aangeslagen 

In de praktijk gebeurt het regelmatig. Bestellingen die wel gepakt of getapt worden maar niet aangeslagen worden. “Ik heb mijn bestelling nog niet gehad.” De barman tapt snel de drankjes. En geeft ze mee. Hij kijkt nog wel in de kassa, maar weet niet hoeveel drankjes er horen te staan. Of de vrouw van het terras die niet meer precies weet aan welke tafel ze zit. Drukte, onervarenheid, chaos, we kunnen vele situaties opnoemen waarbij het aanslaan simpelweg vergeten wordt.

Alle getapte dranken in de kassa

Je ziet -5 vaasjes en -3 cola in de kassa. Deze drankjes zijn getapt, maar niet aangeslagen. Producten die nog in je kassa terecht moet komen. Veelal is dit misgelopen omzet. Die getapte biertjes van net. Aan de andere kant zijn het ook artikelen die bij een andere groep inkoopkosten thuishoren. Dranken voor bereiding van gerechten, breuk, personeelsverbruik. Als je alles op een hoop gooit vertroebelt het je marges. Het bijhouden van kosten onder de juiste post geeft je kennis en inzicht. En is natuurlijk altijd nauwkeuriger dan een schatting van de accountant.

Misgelopen omzet: €10.000,- per jaar

Hoeveel drankjes worden gemiddeld per dag vergeten? 5? 10? Stel dit zijn er 10, maal gemiddelde verkoopprijs van €2,70, maal 365 dagen. Dat is €10.000,- op jaarbasis! Misgelopen omzet waar je wel kosten voor gemaakt hebt. Met een kassakoppeling maak je dit getal zichtbaar voor management en medewerkers. Hoe fijn is het als ze weten dat er een vangnet is die hen helpt. Zo kunnen ze direct anticiperen. Registreren geeft jou de zekerheid dat de omzet die in je kassa hoort er ook in staat.

Meer horeca tips

Tapautomatisering is Doseren en Registreren

Geen automatische biertap dus, ontbrekende hendels of knoppen. Doseren en Registreren leveren eigen voordelen. Daarom: tapautomatisering is Doseren en Registreren. Ondanks dat ze eigen voordelen hebben maken ze wel op hetzelfde cruciale eindresultaat impact: jouw winstmarge.

En dat maakt tapautomatisering onmisbaar voor horecaprofessionals.