13 Terras tips voor een succesvol terras | Van Duijnen Horeca

13 Terras tips voor succes

Terras

13 Terras tips voor een succesvol terrasseizoen

Het terras seizoen komt er weer aan! Heerlijk! Ben jij er klaar voor? Mooi moment om de puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten. In deze blog vind je 13 Terras tips ter inspiratie voor een succesvol terrasseizoen. Zoek jij inspiratie om je rendement te verhogen? Bekijk dan deze 6 tips voor meer rendement.

Terrastips waarmee je het makkelijker maakt voor je medewerkers?

Terras tip 1
Zorg dat gasten altijd snel kunnen bestellen

Dit lijkt een open deur maar het komt vaker voor dan je denkt: gasten die eindeloos roepen en zwaaien om een drankje te bestellen! En, hoe irritant is het (!) om te horen dat je bij die andere collega moet bestellen… Werk je personeel goed in! Geef ze de tools om hun mannetje te staan. Als je kiest om de bestellingen via geautomatiseerde kastjes op te nemen, zorg dan voor voldoende kastjes. Zorg ervoor dat er iemand op het terras staat die van aanpakken weet en alle bestellingen -met gemak en ervaring- invoert.

Terras tip 2
Personeel mét lach, zonder oogkleppen

Het kan stressvol zijn, iedereen tegelijk op je terras als de zon ineens begint te schijnen. Niets is erger als medewerkers die dan niet meer om zich heen durven te kijken. Negeer niemand, maak juist oogcontact! Zorg voor een duidelijke begroeting, zodat je gast weet dat hij gezien is. Als hij weet dat hij gezien is en dat iemand zo komt, wil hij best nog wel even wachten.

Hardwerkende horeca medewerker op het terras met volle dienbladen

Terras tip 3
Bind je mensen

Met het huidige personeelstekort wordt het steeds moeilijker personeel te vinden. Het belangrijkste aandachtspunt is daarom ook personeel aan je te binden, ze op te leiden en vast te houden. Dit doe je door ver voor de start van je seizoen al heel goed na te denken over de sollicitatieprocedure, de arbeidsvoorwaarden, de mogelijkheden een aantrekkelijke baan te bieden (zoals ook af en toe vrij geven in het seizoen) en goed inwerkprogramma. Maar denk ook eens aan incentive als er een bepaalde omzet is behaald. Maak eens met het hele team een reisje als je bepaalde doelen hebt gehaald.

Terras tip 4
Duidelijke instructie

Werk nieuwe medewerkers in door ze eerst een instructie te geven over de do’s en don’ts op een terras. Laat ze vervolgens met een terrashoofd mee lopen, maar laat ze ook meedenken om betrokkenheid te creëren. Organiseer eens een ‘terrasvergadering’ waarin alle medewerkers hun ideeën kwijt kunnen. Middels trainingen, rollenspellen en een lijst met do’s en don’ts kan je medewerkers scherp gehouden. Zorg ervoor dat de gast centraal staat: vanaf de ontvangst tot aan het afscheid.

Terras tip 5
Zelftap

Omdat het steeds lastiger wordt om voldoende personeel te vinden kan je ook eens denken aan diverse mogelijkheden voor selfservice. Zo zijn er verschillende opties zoals bijvoorbeeld een tapwand waar je gasten zelf hun (speciaal)biertje of wijntje tappen en zelf eerst kunnen proeven. Ze betalen per cl wat ze tappen en betalen via een pasje die zij op een kaartlezer leggen. De meeste gasten ervaren het zelfs als een extra funfactor om zelf te tappen!

Zelftap wand horeca als selfservice oplossing

Terras tip 6
Zorg dat alles wordt afgerekend

Door de hectiek en drukte kan het makkelijk voorkomen dat je personeel vergeet de drankjes aan te slaan. Zo loop je natuurlijk veel omzet mis. Door te kiezen voor tapautomatisering zorg je ervoor dat elk geschonken drankje geregistreerd wordt zodat je personeel eraan herinnerd wordt om alle getapte drankjes ook in de kassa aan te slaan en af te rekenen. Zo kun je het rendement uit je terras flink verhogen!

Terras tip 7
Maak (extra) servicepunten

Extra servicepunten voorkomen dat personeel steeds naar binnen moet lopen. Tenslotte wil jij constant iemand op je terras hebben staan. Daarbij is het niet prettig voor je medewerkers om steeds van licht naar donker te lopen. Maak een extra servicepunt met schone sopjes, besteksetjes, peper en zout stelletjes, onderzetters, asbakken, extra menukaarten etc. Dit kan natuurlijk ook gewoon een tafel of simpel rekje zijn.

Terras tip 8
Laat je niet verrassen door mooi weer

Op je smartphone kan je allerlei weer-app’s zetten met weersvoorspellingen per uur. Via deze apps is het makkelijk te zien wat voor weer het gaat worden. Probeer zo goed mogelijk te anticiperen op zonnig weer. Met voldoende bedienend personeel haal je meer omzet uit je terras!

Horeca tips meer rendement uit je terras

Terras tip 9
Geen wiebel tafels

Een wiebelende tafel is irritant en glazen kunnen vallen. Soms is dit onvermijdelijk door een niet-vlakke ondergrond. Maar laat je personeel of gasten niet constant rommelen met bierviltjes of servetjes om een tafel stabiel te krijgen! Gebruik gewoon een “laminaat afstandhouder” die in sets van tien te koop zijn bij de bouwmarkt. Een tafel recht zetten is hiermee super makkelijk!

Terras tip 10
Frisheid van het personeel

Als het echt warm weer wordt, gaat zweetlucht al snel in de kleren zitten. Niets is zo onprettig als onfrisse bediening. Stel daarom het dragen van deodorant voor iedereen verplicht en zorg voor extra T-shirts en schone sloven zodat je medewerkers zich ook tijdens de werkdag een keer kunnen verkleden.

Terras tip 11
Duidelijke tafelnummering (én altijd hetzelfde)

Hoe storend is het als je op een terras het door jou bestelde drankje (of de bekende bitterballen…) eerst langs 3 tafels ziet gaan voordat het eindelijk bij jou terecht komt. Duidelijke tafelnummers vervangen dat probleem. Zorg dat je personeel die nummers kent en maak die eventueel zichtbaar. Let op dat die nummering elke dag hetzelfde is! Verplaatsen uw gasten zich naar een andere tafel omdat daar bijvoorbeeld meer zon is? Pas dit dat zo snel mogelijk aan in je systeem, zodat iedereen de juiste rekening krijgt.

Terras tip 12
Geef extra’s (zodat gasten langer blijven)

Maak het verblijf op uw terras zo aangenaam mogelijk zodat uw gasten langer blijven. Biedt gratis wifi, maar zorg ook dat het lekker warm is met heaters, dekentjes of andere warmte systemen zoals warme kussens.

Zo heeft Grand Cafe De Markt in Zevenaar zelfs stopcontacten voor het opladen van mobiele telefoons op hun terras aangelegd. Lees meer hierover in het artikel in Misset Horeca terras.

Stopcontacten op terras

Terras tip 13
Extra beleving

Creëer meer beleving op je terras! Door het aanbieden van zonnebrandcrème, mini ventilatortjes, voetenbadjes, parasolletjes die drankjes koel houden of mooie wijnkoelers. Maar ook  een BBQ met een grote pan soep, fleecedekentjes en een brandende kachel zorgen voor extra sfeer.

sfeervol horeca terras in de avond zorgt dat gasten langer blijven zitten

Over Van Duijnen Horeca

Wij helpen horeca ondernemers met duurzame oplossingen in tap- en koeltechniek om het maximale uit hun onderneming te halen. Je kunt bij ons terecht voor een advies, de installatie en het onderhoud. De one stop shop voor je dranktechniek met een oplossing op maat.

Over Van Duijnen Horeca Service

Deze bedrijven werken al met ons samen

Link in bio | project tafel biertap bij Hole in the Wall