Tips voor een goedlopend terras

  1. Home
  2. Terras
  3. Tips voor een goedlopend terras
Terras

Hoe kan je meer omzet halen uit je terras en het rendement verhogen?
Tips om meer rendement te halen. 

Zorg dat gasten altijd snel kunnen bestellen

Dit lijkt een open deur maar het komt vaker voor dan je denkt: gasten die eindeloos roepen en zwaaien om een drankje te bestellen! En, hoe irritant is het (!) om te horen dat je bij die andere collega moet bestellen… Werk je personeel goed in! Geef ze de tools om hun mannetje te staan. Als je kiest om de bestellingen via geautomatiseerde kastjes op te nemen, zorg dan voor voldoende kastjes. Zorg ervoor dat er iemand op het terras staat die van aanpakken weet en alle bestellingen -met gemak en ervaring- invoert.

Personeel met een glimlach, zonder oogkleppen

Het kan stressvol zijn, iedereen tegelijk op je terras als de zon ineens begint te schijnen. Niets is erger als medewerkers die dan niet meer om zich heen durvent e kijken. Negeer niemand, maar maak oogcontact. Zorg voor een begroeting, zodat je gast weet dat hij gezien is. Als hij weet dat hij gezien is en dat iemand zo komt, wil hij best nog wel even wachten.

Hardwerkende horeca medewerker op het terras met volle dienbladen

Bind je mensen

Met het huidige personeelstekort wordt het steeds moeilijker personeel te vinden. Het belangrijkste aandachtspunt is daarom ook personeel aan je te binden, ze op te leiden en vast te houden. Dit doe je door ver voor de start van je seizoen al heel goed na te denken over de sollicitatieprocedure, de arbeidsvoorwaarden, de mogelijkheden een aantrekkelijke baan te bieden (zoals ook af en toe vrij geven in het seizoen) en goed inwerkprogramma. Maar denk ook eens aan incentive als er een bepaalde omzet is behaald. Maak eens met het hele team een reisje als je bepaalde doelen hebt gehaald.

Duidelijke instructie

Werk nieuwe medewerkers in door ze eerst een instructie te geven over de do’s en don’ts op een terras. Laat ze vervolgens met een terrashoofd mee lopen, maar laat ze ook meedenken om betrokkenheid te creëren. Organiseer eens een ‘terrasvergadering’ waarin alle medewerkers hun ideeën kwijt kunnen. Middels trainingen, rollenspellen en een lijst met do’s en don’ts kan je medewerkers scherp gehouden. Zorg ervoor dat de gast centraal staat: vanaf de ontvangst tot aan het afscheid.

Zelftap

Omdat het steeds lastiger wordt om voldoende personeel te vinden kan je ook eens denken aan diverse mogelijkheden voor zelf service. Zo zijn er verschillende opties zoals bijvoorbeeld een tapwand waar je gasten zelf hun (speciaal)biertje of wijntje tappen en zelf eerst kunnen proeven. Ze betalen per cl wat ze tappen en betalen via een pasje die zij op een kaartlezer leggen. De meeste gasten ervaren het zelfs als een extra funfactor om zelf te tappen!

Zelftap wand horeca als selfservice oplossing

Zorg dat alles wordt afgerekend

Door de hectiek en drukte kan het makkelijk voorkomen dat je personeel vergeet de drankjes aan te slaan. Zo loop je natuurlijk veel omzet mis. Door te kiezen voor tapautomatisering zorg je ervoor dat elk geschonken drankje geregistreerd wordt zodat je personeel eraan herinnerd wordt om alle getapte drankjes ook in de kassa aan te slaan en af te rekenen. Zo kun je het rendement uit je terras flink verhogen!

Maak extra servicepunten

Extra servicepunten voorkomen dat personeel steeds naar binnen moet. Bij zonnig weer is het vervelend steeds van licht naar donker te lopen. Maak daarom een extra servicepunt met schone sopjes, besteksetjes, peper en zout stelletjes, onderzetters, asbakken, extra menukaarten etc. Dit kan natuurlijk ook gewoon een tafel of simpel rekje zijn.

Laat je niet verrassen door mooi weer

Op je smartphone kan je allerlei weer-app’s zetten met weersvoorspellingen per uur. Via deze apps is het makkelijk te zien wat voor weer het gaat worden. Probeer zo goed mogelijk te anticiperen op zonnig weer. Met voldoende bedienend personeel haal je meer omzet uit je terras!

Horeca tips meer rendement uit je terras

Geen wiebel tafels

Een wiebelende tafel is irritant en glazen kunnen vallen. Soms is dit helaas onvermijdelijk door een niet-vlakke ondergrond. Laat je personeel of gasten niet zitten rommelen met gevouwen bierviltjes of servetjes om een tafel stabiel te krijgen. Gebruik hiervoor de “laminaat afstandhouder” die in sets van tien te koop zijn bij de bouwmarkt. Hiermee kan je gemakkelijk iedere tafel recht zetten.

Frisheid van het personeel

Als het echt warm weer wordt, gaat zweetlucht al snel in de kleren zitten. Niets is zo onprettig als onfrisse bediening. Stel daarom het dragen van deodorant voor iedereen verplicht en zorg voor een paar extra T-shirts en schone sloven zodat je medewerkers zich ook tijdens de werkdag een keer kunnen verkleden.

Duidelijke tafelnummering (én altijd hetzelfde)

Hoe storend is het als je op een terras het door jou bestelde drankje (of de bekende bitterballen…) eerst langs 3 tafels ziet gaan voordat het eindelijk bij jou terecht komt. Duidelijke tafelnummers vervangen dat probleem. Zorg dat je personeel die nummers kent en maak die eventueel zichtbaar. Let op dat die nummering elke dag hetzelfde is! Verplaatsen uw gasten zich naar een andere tafel omdat daar bijvoorbeeld meer zon is? Pas dit dat zo snel mogelijk aan in je systeem, zodat iedereen de juiste rekening krijgt.

Geef extra’s zodat gasten langer blijven hangen

Maak het verblijf op uw terras zo aangenaam mogelijk zodat uw gasten langer blijven. Biedt gratis wifi, maar zorg ook dat het lekker warm is met heaters, dekentjes of andere warmte systemen zoals warme kussens.

Zo heeft Grand Cafe De Markt in Zevenaar zelfs stopcontacten voor het opladen van mobiele telefoons op hun terras aangelegd. Lees meer hierover in het artikel in Misset Horeca terras.

Stopcontacten op terras

Extra beleving

Probeer een extra beleving te verzorgen op het terras. Door het aanbieden van zonnebrandcrème, mini ventilatortjes, voetenbadjes, parasolletjes die drankjes koel houden of mooie wijnkoelers. Maar ook  een BBQ met een grote pas soep, fleecedekentjes en een brandende kachel zorgen voor extra sfeer.

sfeervol horeca terras in de avond zorgt dat gasten langer blijven zitten

Over Van Duijnen Horeca

Wij helpen horeca ondernemers met duurzame oplossingen in tap- en koeltechniek om het maximale uit hun onderneming te halen. Je kunt bij ons terecht voor een advies, de installatie en het onderhoud. De one stop shop voor je dranktechniek met een oplossing op maat.

Deze bedrijven werken al met ons samen

Zelftaptafel bij Heeren van Bommel in Zaltbommel
Deze bier- en postmixzuil maakt de bar bij Trinity Amsterdam compleet
Menu