Hoeveel vaasjes kun je uit één fust bier van 50 liter tappen?

Wat denk jij dat het antwoord is?

Hoeveel vaasjes bier kun je uit één fust van 50 liter tappen? Dat leek ons een interessante vraag voor een LinkedIn poll. De tussenstand, na 2 dagen, liet dit zien:

Hoeveel vaasjes bier kun je uit één fust van 50 liter tappen?

De eerste 48 stemmen geven aan: 50% is van mening dat er 200 vaasjes bier uit één fust van 50 liter getapt kunnen worden. Klopt dit volgens jou? De poll loopt nog tot/met 15 april, vul hier jouw antwoord in. Na deze datum kun je hier natuurlijk ook het eindresultaat bekijken.

  • In de comments..
    “Ligt denk ik aan diegene die tapt, maar 180 moet je met automatisering wel halen, denk ook dat dit de strekking van de vraag is.”
    “Ligt zeer aan de tappert”

Kun je er 200 vaasjes bier uit halen?

Het is best logisch als jij dacht: “Een vaasje is 25 cl. Als je 50 liter deelt door 0,25 komt dat uit op 200 vaasjes.” Echter wordt in die berekening geen rekening gehouden met een aantal factoren waarbij bier verloren gaat of waarbij extra wordt verbruikt.

De oorzaken van bierverlies / extra verbruik op een rij

  • verlies doortappen nieuw fust, gemiddeld een halve liter per 50 liter fust
  • de inhoud boven de 0,25l maatstreep, de schuimkraag
  • laten schieten van het eerste scheutje, ook wel ‘bierprop’
  • afschuimen van het glas met een spatel, zodat er een mooie bolling ontstaat op het glas

Berekening aantal vaasjes bier uit 50 liter fust

Het blijft een berekening, maar in dit geval gaan we uit van de volgende gemiddelden: een 0,5l bier verlies per fust voor het doortappen en 0,02l voor de schuimkraag. Dan haal je 183 vaasjes uit één 50 liter fust bier. Deze berekening komt wel aardig in de buurt bij de werkelijkheid, toch?

fust bier vaasje
Basis 50l 0,25l
Verlies / extra verbruik 0,5l 0,02l
Resultaat 49,5l 0,27l » 183 vaasjes

 

Realiteit = 160 vaasjes bier uit 50 liter fust

De realiteit is echter dat de meeste horecazaken gemiddeld slechts 160 vaasjes (!!) uit een 50 liter fust bier tappen.

Waarom zoveel minder?
Dit komt onder andere door variatie in dosering: te volle glazen worden geserveerd, dat kost bier. Glazen met teveel schuim (“te lege glazen”) worden bijgetapt. Wanneer je bijtapt gaat er bier verloren. Daarnaast laat (vaak onervaren) barpersoneel teveel bier als schuimprop schieten en schuimt men vaak iets te “levend” af. Dit alles telt snel op! Heb jij wel eens gekeken hoeveel bier er na het tappen van een “sluitrondje” op het dienblad ligt?

fust bier vaasje
Basis 50l 0,25l
Verlies / extra verbruik 0,5l 0,06l
Resultaat 49,5l 0,31l » 160 vaasjes

Wat er dus voor zorgt dat er geen 27 cl nodig is om een vaasje te tappen, maar 31 cl! Al die scheutjes teveel hebben zorgen voor een heel ander eindresultaat.

Je kunt er meer over lezen in onderstaande berichten.
Daar lees je over 20% tapverlies, of benoemen ze dat zelfs de meest ervaren tappers nog rekening moeten houden met een tapverlies van 4 tot 10%. Wat die realiteit is zal per horecazaak, moment van de dag en tapper verschillen.

Zoveel mogelijk vaasjes uit ieder fust bier halen?

Aan sommige factoren kun je (en wil je) niet veel veranderen, zoals het ‘levend’ afschuimen bijvoorbeeld. Gelukkig kun je zeker wel iets doen! Wil jij het maximale uit ieder fust tappen? Rust dan je bierkraan uit met een automatische dosering. Op die manier tapt iedereen altijd met hetzelfde volume een perfect vaasje, en heb jij minimale verspilling!

Wist je dat je deze uitloop op vrijwel iedere bierkraan kunt installeren? Grote kans dat het dus ook op je huidige bierkraan past.

Automatisch doseren = 15% efficiënter tappen

Met automatisch doseren tappen vrijwel alle horecazaken 15% efficiënter bier. Bij verenigingen met veel vrijwilligers of horecalocaties met veel oproepkrachten is het vaak een nog hogere besparing.

Wist je dat met tapautomatisering dat eerste scheutje niet meer nodig is? Je kunt direct tappen, makkelijk en minder verlies!

Het juiste antwoord?

180 Vaasjes bier uit ieder 50 liter fust halen, dat kan! Maar in werkelijkheid is het knap lastig te halen. Echter kun je dit Tapautomatisering Doseren en Registreren wél realiseren. Er stroomt immers automatisch precies genoeg bier uit de tap om een perfect vaasje te kunnen tappen.

Dat levert je niet alleen meer omzet of flinke besparing op, maar het tappen is ook een stuk makkelijker. Wat het ook nog eens een stuk leuker maakt voor veel mensen.

Wist je dat het onderdeel Registreren je nog meer voordeel oplevert?

 

 

 

Over Van Duijnen Horeca

Wij helpen horeca ondernemers met duurzame oplossingen in tap- en koeltechniek om het maximale uit hun onderneming te halen. Je kunt bij ons terecht voor een advies, de installatie en het onderhoud. De one stop shop voor je dranktechniek met een oplossing op maat.

Over Van Duijnen Horeca Service

Deze bedrijven werken al met ons samen

Link in bio | project tafel biertap bij Hole in the Wall