Een goedlopende bar met maximaal rendement – Hoe bereik je dat?
In deze horeca tip gaan we in op een vaak over het hoofd geziene kostenpost: ‘vergeten drankjes’. Wat zijn het precies, en nog belangrijker, wat kost het je? Vergeten drankjes kunnen je zomaar €14.000 aan winst kosten! Drankjes die wel ingekocht, opgeslagen, getapt en geserveerd worden, maar waar uiteindelijk geen omzet uitkomt.
Het klinkt misschien niet ideaal, maar het overkomt de besten. Ook jij vergeet wel eens iets of raakt iets kwijt. De hoge werkdruk en het personeelstekort spelen hierbij een grote rol, en ervaring ontbreekt soms. Hoe dan ook, het gebeurt vaker dan je denkt: een drankje serveren zonder het aan te slaan.
€14.000,-: De berekening
Deze schatting is gebaseerd op een gemiddeld aantal van 10 vergeten drankjes per dag, 365 openingsdagen en een gemiddelde verkoopprijs van €3,85 per drankje. Dit resulteert in een gemiste omzet van €14.000,- per jaar. Eigenlijk is dit geen gemiste omzet, maar gemiste winst. Je hebt voor deze vergeten drankjes namelijk wel alle kosten gemaakt. Uiteraard zal niet iedere horecazaak 365 dagen per jaar geopend zijn, en de gemiddelde verkoopprijs kan variëren, maar deze berekening geeft een goed uitgangspunt. Beide factoren kun je eenvoudig zelf aanpassen om de specifieke impact voor jouw zaak te berekenen.
Vergeten drankjes per dag?
Het bepalen van het aantal vergeten drankjes per dag is een grotere uitdaging. Zoals het gezegde luidt: vergeten is vergeten, en het gebeurt vaak tijdens de drukke en hectische momenten. Je kunt wel een keer bekijken hoeveel drankjes je uit een fust haalt, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe aansluit. Wil je het grondig aanpakken? Overweeg dan het volledige proces van voorraadbeheer tot verkochte artikelen te evalueren – bijvoorbeeld voor een maand.
Registreren
In deze tip #9 gaan we in op het voordeel van Registreren wat écht impact maakt. 10 Vergeten drankjes per dag kost jou namelijk €14.000,- aan winst op jaarbasis. Eigenlijk was dit één van onze beurs tips. Echter werd deze slogan zo vaak hardop (!) gelezen tijdens onze beursdagen dat het uitgroeide tot een inspiratiebron voor onze horeca tips.
Het resultaat van Registreren
Registreren zorgt dat ieder getapt drankje zichtbaar is in je online dashboard. Je ziet bij welke bar, welk product en welke dosering getapt is. Je kunt er zelf voor kiezen om enkel te werken met een persoonlijk dashboard, maar ook kun je kiezen voor een koppeling met je kassa. Zodat iedere medewerker in de kassa makkelijk het verschil tussen getapt en aangeslagen drankjes ziet in de vorm van een ‘tap-tik’ getal. Dit kun je overigens zelf in het filmpje zien bij horeca tip #4 Doortappen met tapautomatisering.
Prettig geheugensteuntje
De barman was even bezig met het aansluiten van een nieuw fust, en een andere medewerker tapte snel 3 fluitjes om deze vervolgens naar het terras te brengen. Of misschien tap je een afsluitdrankje voor een collega aan de bar terwijl je uitvoerig het diner bespreekt. Het is prettig als je daarna bij de kassa staat en ineens -3 fluitjes ziet. Oh ja, niet vergeten aan te slaan!
Registreren fungeert als een geheugensteuntje voor je medewerkers. Het herinnert ze eraan om iets niet te vergeten, of om eigen verbruik of breuk onder de juiste post te verwerken.
Ga jij de vergeten drankjes in kaart brengen?