Tips voor horeca professionals met topics als verbeteren marge, rendement, taptechniek, service en meer!

‘Vergeten drankjes’ kost winst #9

Horeca tip #9 | 10 Vergeten drankjes per dag kost €10.000 winst per jaarEen goedlopende bar met maximaal rendement

Hoe bereik je dat? Was dit voorheen geen enkel probleem, maar lukt het je tegenwoordig niet meer? In deze horeca tip nemen we je mee in een topic waar lang niet iedereen bij stilstaat, namelijk ‘vergeten drankjes’. Wat zijn dit, en nog belangrijker, wat kost het je? Vergeten drankjes, ze kunnen je zo €10.000 aan winst kosten! Drankjes die wél ingekocht, opgeslagen, getapt en geserveerd worden, maar waar géén omzet uitkomt.

Vergeten drankjes

Echt aangenaam klinkt het niet, vergeten drankjes, maar het overkomt de besten. Ook jij vergeet wel eens wat, of je bent iets kwijt. We zijn geen machines. Daarbij is de werkdruk in veel horecazaken regelmatig erg hoog. Het personeelstekort is een blijvend probleem en er mist vaak ervaring. Hoe dan ook, het gebeurt vaker dan je denkt, een drankje serveren zonder deze aan te slaan.

Hoe weet je of tapautomatisering wat voor jouw horecazaak is? Kom er in een paar stappen achter met deze keuzehulp tapautomatisering.

€10.000,- de berekening

Dit voorbeeld is gebaseerd op een gemiddelde van 10 drankjes per dag, 365 openingsdagen en een gemiddelde verkoopprijs van €2,75. Wat uitkomt op iets meer dan €10.000,-. Nou zal niet iedere horecazaak 365 dagen open zijn en waarschijnlijk ligt je gemiddelde verkoopprijs inmiddels ook hoger. Beide factoren kun je natuurlijk makkelijk zelf berekenen.

Vergeten drankjes per dag?

Weten hoeveel ‘vergeten drankjes’ jij gemiddeld per dag hebt, dát is lastiger. Vergeten is immers vergeten, het zijn vaak ook de hectische momenten waarop het gebeurt. Per artikel kun je wel een keer de proef op de som nemen, wanneer je een nieuw fust aansluit bijvoorbeeld. Pak jij het liever een keer grondig aan? Neem dan het gehele proces van stocken tot verkochte artikelen onder de loep, al is het maar voor een maand. Het kan je goed €10.000,- per jaar extra opleveren, de moeite waard?

Makkelijk op te lossen met Registreren

Hoe weet je echter zeker dat al je getapte dranken op de juiste manier in je kassa komen? Dat doe je met Registreren, onderdeel van Doseren en Registreren. Hieronder gaan we in op Registreren. Wil jij eerst meer lezen over Tapautomatisering is Doseren en Registreren bekijk dan horeca tip #1. Meer over doseren ontdek je in horeca tip #3 Goed doseren is 15% besparen.

Meer horeca tips

Registreren

In deze tip #9 gaan we in op het voordeel van Registreren wat écht impact maakt. 10 Vergeten drankjes per dag kost jou namelijk €10.000,- aan winst op jaarbasis. Eigenlijk was dit één van onze beurs tips. Echter werd deze slogan zo vaak hardop (!) gelezen tijdens onze beursdagen dat het uitgroeide tot een inspiratiebron voor onze horeca tips.

Het resultaat van Registreren

Registreren zorgt dat ieder getapt drankje zichtbaar is in je online dashboard. Je ziet bij welke bar, welk product en welke dosering getapt is. Je kunt er zelf voor kiezen om enkel te werken met een persoonlijk dashboard, maar ook kun je kiezen voor een koppeling met je kassa. Zodat iedere medewerker in de kassa makkelijk het verschil tussen getapt en aangeslagen drankjes ziet in de vorm van een ‘tap-tik’ getal. Dit kun je overigens zelf in het filmpje zien bij horeca tip #4 Doortappen met tapautomatisering.

Hoe kun je je automatische biertap uitzetten? Instructie voor 5 systemen.

Prettig geheugensteuntje

De barman was even een nieuw fust aansluiten, en een andere medewerker tapte even snel 3 fluitjes. Om deze vervolgens snel naar het terras te brengen. Of een afsluitdrankje tappen voor een collega aan de bar terwijl je uitvoerig het diner nog met elkaar bespreekt. Prettig als je erna bij de kassa staat en een -3 fluitjes ziet. Oh ja, nog even aanslaan! Registreren is een geheugensteuntje voor je medewerkers. Een reminder om iets niet te vergeten, of om eigen verbruik of breuk ook onder de juiste post te verwerken.

En, ga jij de vergeten drankjes in jouw horecazaak in kaart brengen?

Dit kun jij extra verdienen

Bereken zelf je besparing!

Benieuwd wat tapautomatisering kan betekenen voor jouw zaak? Met deze rekentool krijg je direct cijfermatig inzicht. Bereken heel makkelijk zelf wat je bespaart op inkoop door te Doseren. De tool geeft ook aan wat Registreren jou oplevert aan meer omzet. Je kunt deze tool gebruiken voor bier, wijn en gedistilleerd.