Ontdek de opties en houd grip op je kosten
Een heerlijk koud tapbiertje is onmisbaar in elke horecazaak. Logisch dus dat je een biertap met koeling nodig hebt. Wat vaak vergeten wordt, is hoe belangrijk de juiste keuze van een biertap met koeling kan zijn voor je bedrijfsresultaat. In deze blog ontdek je de bekendste opties, waar je op moet letten bij je keuze, en hoe je echt grip krijgt op je bierinkoop. Met de juiste biertap met koeling tap je namelijk niet alleen het perfecte biertje, maar houd je ook grip op je kosten en winstmarge.
Aantal tapkranen voor je biertap met koeling
De eerste stap is het bepalen van het aantal tapkranen. Hoeveel tapkranen voor bier wil jij in je bar? Wat is de verwachte afzet in hectoliters pils? Start je een bar ‘from scratch’? Lees dan eerst deze blog: Bar inrichten, waar begin je?
Benodigde capaciteit en beschikbare ruimte
Als je weet hoeveel tapkranen je nodig hebt, kijk dan naar de benodigde capaciteit en de beschikbare ruimte. Voor biersoorten met een lager volume is het slim om de bierleidingen kort te houden om tapverlies te voorkomen.
Fustenkast onder de bar
Als je maar een paar fusten per dag gebruikt, is een fustenkast onder de bar ideaal. Heb je achter de bar niet genoeg ruimte, vooral voor je pils? Overweeg dan om je pils elders op te slaan.
Gekoelde of ongekoelde opslag?
Bedenk hoe snel je een fust leeg tapt. Bij een opslagtemperatuur tussen 15ºC en 23ºC is de kwaliteit van een aangesloten fust drie dagen gegarandeerd. Voor gekoeld fust, onder 8ºC, is dit zeven dagen. Zorg dat je fust binnen deze periode leeg is om de bierkwaliteit te garanderen. Welke optie past het beste bij jouw situatie?
Laat het fust acclimatiseren
Wist je dat een fust na transport 24 uur moet rusten voor optimale biertjes? Idealiter acclimatiseert een fust zelfs drie dagen. Houd hier rekening mee bij het plannen van je opslag en taps.
Bier koelen bij ongekoelde opslag
Bij ongekoelde opslag moet het bier snel gekoeld worden. Dit kan met een bierkoeler, die een waterreservoir met bierspiralen heeft. Het bier stroomt door deze spiralen en wordt zo gekoeld. Er zijn diverse bierkoelers beschikbaar, met verschillende capaciteiten en ruimte voor spiralen.
Kies de juiste koolzuurdruk
Een vaak over het hoofd geziene factor is de juiste koolzuurdruk voor je taps. De koolzuurdruk is essentieel voor het behouden van de kwaliteit en de smaak van je bier. Een te lage druk kan resulteren in een flauw biertje, terwijl een te hoge druk schuimvorming veroorzaakt. Het is belangrijk om de koolzuurdruk aan te passen aan het type bier dat je serveert. Door de juiste druk in te stellen, zorg je ervoor dat elk glas bier perfect wordt getapt!
Invloed van temperatuur op bierkwaliteit
Naast de juiste koolzuurdruk speelt de temperatuur een cruciale rol bij het tappen van perfect bier. Zorg ervoor dat de temperatuur van je koeler stabiel is en dat je tapsysteem is afgesteld op de juiste temperatuur voor het type bier dat je serveert. Te warm bier kan muf smaken en te koud bier kan de smaakbeleving verminderen. Idealiter tap je pils bij een temperatuur van 3-5°C en speciaalbieren bij een iets hogere temperatuur, afhankelijk van het type bier.
Bierprijs zonder extra’s
Door zelf een biertap met koeling aan te schaffen, weet je precies wat je betaalt voor je bier. Je bent vrij om je bar naar eigen inzicht in te richten, te kiezen wat je op de tap zet en je hebt geen afnameverplichtingen. Dit biedt de vrijheid om creatief te zijn, in te spelen op de wensen van je gasten en gebruik te maken van aantrekkelijke aanbiedingen.
Onderhoud en schoonmaak
Regelmatig onderhoud en schoonmaak van je biertapinstallatie zijn essentieel om de kwaliteit van je bier te waarborgen en storingen te voorkomen. Vuile leidingen en tapkranen kunnen de smaak van je bier negatief beïnvloeden en leiden tot dure reparaties. Laat de bierleidingen van je biertap installatie minimaal één keer per maand reinigen door een specialist. Bij een fustenkast kun je één keer per twee maanden aanhouden. Als dit niet gebeurt, kan het bier troebel worden, en kunnen er overmatige schuimvorming en smaakafwijkingen ontstaan.
Conclusie
Met de juiste keuzes voor je biertap en koeling, optimaliseer je niet alleen de kwaliteit van je bier, maar ook je kosten en winstmarge. Dit draagt direct bij aan een betere marge op bier en een positief bedrijfsresultaat.