Automatisering tilt je bedrijf naar een hoger niveau
(óók je café, bar of restaurant)
Automatisering is een belangrijk onderdeel geworden van de moderne samenleving. Slimme technologieën geven je immers de mogelijkheid efficiënter te werken. En dat levert jou natuurlijk financieel voordeel op! Echter stuit automatisering in de horeca hier en daar op flink verzet. Ben ik nog wel gastvrij als ik horeca automatisering gebruik? Verlies ik dan mijn toegevoegde waarde of ambacht?
In deze blog ontdek je hoe je horeca automatisering kunt gebruiken in jouw horeca bedrijf.
Wat is horeca automatisering eigenlijk?
Horeca automatisering is een brede, overkoepelende term. Alle slimme technologieën die jij gebruikt om je efficiëntie te verbeteren vallen eigenlijk onder de noemer horeca automatisering. Zo efficiënt mogelijk werken, dat wil natuurlijk iedereen. Alleen al voor de verbetering van je winstgevendheid! Horeca automatisering kun je voor diverse processen in je horecazaak inzetten. Bijvoorbeeld voor het automatiseren van bestellingen opnemen, beheren van personeelsplanning, selfservice concepten tot het automatisch doseren van dranken. Wanneer je deze processen automatiseert bespaar je tijd. Met het huidige tekort aan horeca medewerkers kun je die tijd vast goed gebruiken.
Voordelen van horeca automatisering
Naast de aanzienlijke besparing in tijd heeft horeca automatisering nog meer voordelen. Door het gebruik van automatisering kun je namelijk ook je processen verzekeren. Horeca automatisering helpt je met inzicht, controle en overzicht. Vanuit die bedrijfsrapportages ben je in staat goed te evalueren, daar vanuit verbeteringen te implementeren en zo groei te realiseren.
Automatiseer je bestelproces
Een vorm van horeca automatisering die je vaak ziet is het automatiseren van het bestelproces. Met behulp van een digitaal bestelsysteem kunnen gasten heel makkelijk en snel hun bestelling plaatsen. Zonder dat ze moeten wachten op de bediening of een beschikbare medewerker. Je ziet dit systeem in de traditionele horeca vaak met QR codes en in de fastservice in vorm van bestelzuilen. Dit bespaart niet alleen tijd voor de gast, maar natuurlijk ook voor je medewerkers. Zo hebben ze meer tijd om zich te concentreren op andere taken. Bovendien stuurt het systeem de bestellingen automatisch door naar de bar of keuken. De kans op fouten verminder je zo aanzienlijk.
In de zon of schaduw?
Je hebt gasten die in de zon willen zitten op het terras. Maar je hebt ook gasten die liever in de schaduw zitten. Zo is het natuurlijk ook met het automatische bestelproces. De ene keer tref je gasten die erge dorst hebben en die zo snel mogelijk hun bestelling willen plaatsen. Ondanks dat de horecamedewerker nog bij een andere tafel staat. Zelf een bestelling plaatsen is dan een briljante uitkomst. Je speelt in op de belangrijkste behoefte van je gast, namelijk snelle service.
Zorg voor opties
Zo zijn er ook gasten die zien dat de terrasmedewerker heel druk is en lopen naar binnen. Om daar even wat biertjes te halen. Maar de barman is ook druk. Wat zijn de opties? De gast laten wachten? Eerst de bonnen afmaken? Hoe weet je aan welke tafel de gast op het terras zit? Laat je hem direct afrekenen? Hoe handig zou een bierautomaat dan zijn? De gast betaalt en tapt zelf heel simpel zijn biertjes. Naast een bierautomaat zijn er diverse andere selfservice oplossingen op de markt. Het aanbieden van opties is key! Zo speel je in op service en verzeker je drankomzet.
Optimaliseer voorraadbeheer
Horeca automatisering kan ook helpen bij het optimaliseren van je voorraadbeheer. Denk hierbij aan voorraadbeheersoftware. Met behulp van deze automatisering breng je jouw goederenbewegingen makkelijk in kaart. Welke producten zijn op voorraad? Wat moet er besteld worden? Het levert je (ook hier) inzicht en controle over je voorraad. Dit bespaart niet alleen tijd en moeite, maar kan ook helpen om verspilling te verminderen en inherent daaraan kosten te besparen.
Drankenstromen inzichtelijk
Een andere manier waarop horeca automatisering jouw bedrijf efficiënter kan maken, is door gebruik te maken van tapautomatisering. Zoals bijvoorbeeld DashBar. Dit is een automatiseringsplatform waarbij je alle aangesloten tapinstallaties laat doseren en registreren. Dit kan met je biertap, wijnzuil, postmixzuil of je gedistilleerde tapinstallatie.
Exact doseren
DashBar levert een exacte dosering van ieder aangesloten product. Glas wijn onder de wijnkraan, één druk op de juiste knop en klaar. Nooit teveel, te weinig, nog even goed kijken. Nu kun je eigenlijk gewoon wegkijken. Je begrijpt dat dit exact doseren je veel voordeel oplevert. Om te beginnen al een groot inkoopvoordeel. Uit ervaring weten wij dat dit voor bier makkelijk 15% minder inkopen is, voor wijn 20% minder en voor gedistilleerd zelfs 30%. Over efficiënt gesproken!
Registreren
Ook registreert DashBar automatisch alle getapte dranken. Dit zie je dan per tappunt in een overzichtelijk dashboard. Je kunt dit specifieke automatiseringsplatform ook koppelen aan je kassa systeem. De kassa laat dan direct de verschillen zien tussen getapt en aangeslagen. Zo komt al je omzet ook echt in je kassa terecht. Een hele prettige manier om je medewerkers te assisteren. Zodat alles altijd aangeslagen wordt, ook bij extreme drukte en onderbezetting. Efficiënt al je omzet in de kassa!
Efficiënter werken zorgt voor ruimte
Efficiënter werken geeft je bijvoorbeeld ruimte in je werkschema’s. Extra tijd beschikbaar die je kunt stoppen in trainingen voor je medewerkers, nadenken over je promoties, inzetten op gastcontact etc. Ruimte om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen! Maar ook extra financiële ruimte. Efficiënt werken bespaart namelijk ook kosten op je personeelsuren of inkoopkosten. Zo kun jij je marge en je verkoopprijs beheersbaar houden.
Welke horeca automatisering is wat voor jou?
Hoe weet je welke horeca automatisering jou echt helpt? Welke automatisering gaat jou het meest opleveren? Is het de investering wel waard? Start met bekijken welke processen het zwaarste wegen in jouw zaak. In welk segment of product zit het hoogste afzetvolume? Probeer erachter te komen waaraan jij de grootste hap tijd, product of marge verliest. Welke slimme technologieën zijn er om deze verspilling te stoppen?