Maximaal rendement uit je zaak halen?
Logisch dat jij zoveel mogelijk drankjes uit een fust wil halen! Toch zijn er maar weinig zaken die het lukt om met een handkraan het optimale uit ieder fust bier of fles wijn te halen. In deze horeca tip nemen we je mee in één van de voordelen van tapautomatisering, namelijk: doseren. Hoe zorg jij dat ze bij jou uit ieder fust het maximale aantal glazen tappen? Het antwoord ligt in het verminderen van verspilling en het consistent tappen van de juiste hoeveelheden: dat doe je met doseren.
Wat is doseren?
Je kunt je bierkraan of wijntap uitrusten met tapautomatisering. De voordelen van tapautomatisering leggen wij zelf altijd graag uit met doseren en registreren. In deze horecatip gaan we vooral in op doseren: de tapkraan doseert automatisch de juiste hoeveelheid, het exacte volume dat nodig is voor een perfect getapt glas. Door even de taphendel open en dicht te doen, of op een knop te drukken. Dit betekent dat er geen druppel meer verloren gaat en dat je zeker weet dat je het maximale aantal glazen uit elk fust haalt. De technologie achter tapautomatisering zorgt ervoor dat het tappen stopt zodra de vooraf ingestelde hoeveelheid is bereikt.
Waarom is doseren belangrijk?
Wanneer je tapt met een handkraan leidt dit vaak tot een aanzienlijke hoeveelheid tapverlies. Je ziet vaak dat er door verschillende medewerkers met verschillende ervaring wordt getapt. Niet iedereen kan even goed tappen, men tapt teveel of te weinig, wat resulteert in te volle wijnglazen of bijtappen van een glas bier bijvoorbeeld. Door automatisch doseren wordt overmatig tappen of bijtappen voorkomen en stroomt er geen drank weg door de afvoer. Dit heeft niet alleen invloed op je marge (en uiteindelijk winst), maar ook zeker op je gasttevredenheid.
De impact van tapverlies
Tapverlies kan een aanzienlijke impact hebben op je bedrijfskosten. Vrijwel nooit wordt het tapverlies, zoals bijtappen of teveel in een glas schenken, exact meegenomen als inslag bij de kostprijsberekening. Dit is ook lastig inzichtelijk te krijgen per fust. Met tapautomatisering is het echter heel makkelijk om een realistisch beeld te krijgen. Ten eerste weet je dat er altijd precies genoeg volume uit de tap stroomt, maar die doseringen zijn ook nog eens zichtbaar in het dashboard of kassa. Door wie, wanneer en wat er is getapt? Hoe vaak ze de bijtapknop hebben gebruikt? Jij kan het zien.
De onderdelen van tapautomatisering
Je hebt diverse onderdelen met tapautomatisering: naast de logische bekabeling heb je de automatische kranen, de besturing, het dashboard en indien gewenst een kassakoppeling. De automatische kraan, ook wel een elektrische klep, is te plaatsen op vrijwel iedere bierkraan. Maar je kunt ook bepaalde wijn tapzuilen of gedistilleerde taps (zoals een fastdrip, flessen doseersysteem of automatische non drip) uitrusten met een automatische kraan. Er zijn meerdere kranen aan te sluiten op één besturing, die een bepaalde capaciteit in- en uitgangen heeft. Deze capaciteit is ook nog eens uit te breiden! Kortom, deze tapautomatisering is modulair en zo kun je het zo compleet maken als je wilt.
Wil jij het écht compleet maken?
Dan is het aan te raden te kiezen voor een kassakoppeling. Zo maak je namelijk alle getapte dranken versus aangeslagen dranken in de kassa inzichtelijk, ook wel de tap-tik. Op die manier help je je medewerkers alles altijd aan te slaan, een fijn geheugensteuntje.
De voordelen van doseren op een rij
- Doseren gaat automatisch: Je helpt je medewerkers snel én nauwkeurig te tappen, zonder enige moeite. Ze weten namelijk dat er exact genoeg uit de tapkraan stroomt.
- Verminder verspilling: Automatische dosering zorgt ervoor dat jij onnodige verspilling stopt.
- Consistente kwaliteit: Je gasten krijgen altijd dezelfde hoeveelheid, zo zorg jij ervoor dat de kwaliteit consistent is.
- Kostenbesparing: Minder verspilling zorgt ervoor dat jij meer overhoudt! De besparingen die wij vaak zien: 15% op bier, 20% op wijn en wel 30% op gedistilleerd.
- Efficiëntie in de bediening: Medewerkers hoeven minder tijd te besteden aan het controleren en corrigeren van getapte hoeveelheden, waardoor ze meer tijd hebben voor andere taken.
Verlies van zo’n 15 vaasjes pér fust
Laten we een rekenvoorbeeld concreet uitlichten. Als je per fust van 50 liter normaal gesproken 185 glazen van 0,25 liter tapt (inclusief 2 cl schuim), maar door verspilling en onjuiste dosering tap je er slechts 170, verlies je 15 glazen. Dit betekent dat jij per 50 liter fust al snel 15 x €3,50 = €52,50 omzet misloopt.
Dring je tapverlies terug
Met tapautomatisering kun je het maximale uit ieder fust tappen. Door automatisch te doseren weet je namelijk dat er per eenheid precies genoeg volume uit de tap stroomt. Zo dring jij je tapverlies terug; het is onze ervaring dat je op die manier al snel 15% bespaart op je bierinkoop. Dit verschil heeft op jaarbasis een aanzienlijke impact op je marge én zo ook je winst.
Zoveel mogelijk drankjes uit één fust tappen
Tapautomatisering is een onmisbare tool voor de moderne horecazaak. Het helpt je niet alleen om de winst te maximaliseren, maar draagt ook bij aan een duurzamere bedrijfsvoering door verspilling te verminderen. Door tapautomatisering te integreren zorg je ervoor dat je altijd zoveel mogelijk drankjes uit ieder fust tapt.