Afas Live en Bar Alt
Totaalproject

Oude en nieuwe klant aan het woord

Oude en nieuwe klant aan het woord over de samenwerking met Van Duijnen

AFAS Live: trouw en toekomstgericht

Als manager Operations en Horeca is René Borsboom bij AFAS Live onder meer verantwoordelijk voor commerciële deals met horeca partijen waarmee het bedrijf samenwerkt. Dus ook met Van Duijnen Horeca Service. Van Duijnen is al vanaf de start van AFAS Live (toen nog Heineken Music Hall) in 2001 leverancier van alle tapautomatisering voor deze populaire evenementenlocatie.

Van K3 tot The Black Eyed Peas

Image: All rights reserved by AFAS Live

Met een zalencapaciteit van 6.000 mensen en een perfecte akoestiek is AFAS Live hét podium voor versterkte popmuziek. Maar naast concerten worden er ook bedrijfsfeesten, productpresentaties, sitting dinners, theaterproducties en grote seminars georganiseerd (onlangs met gastspreker Barack Obama!).

Altijd de juiste maat met tapautomatisering

René Borsboom werkt sinds 2009 bij AFAS Live. Hij kent de mensen van Van Duijnen inmiddels goed. René: “Van Duijnen is verantwoordelijk voor de tapregistratie en de tapautomatisering (dosering) van vijf grote barren in AFAS Live. Deze barren staan op strategische plekken door het gebouw, om het publiek van alle kanten goed te kunnen bedienen. De tapautomatisering bevalt prima. Als bedrijf met een dergelijk horecavolume kun je eigenlijk niet zonder registratie en dosering. We werken met ambulante krachten en dan is het prettig dat de dranken er gedoseerd uit komen. Dan schenk je altijd de juiste maten en voorkom je verspilling.”

Betrouwbare partner

Van Duijnen is een constante factor bij AFAS Live. René: “De serviceverlening van Van Duijnen is prima. We hebben regelmatig contact. Soms over nieuwe dingen, soms over de dagelijkse gang van zaken. Ik ken Van Duijnen als een betrouwbare partner om mee samen te werken. We hebben een vaste accountmanager, daar kunnen we mee lezen en mee schrijven.” Enige tijd geleden heeft Van Duijnen de besturing van de tapautomatisering ‘future proof’ gemaakt. René: “Ons pand bestaat al bijna achttien jaar. De spullen die Van Duijnen toen heeft geplaatst, zitten er nog steeds in. Dat is een groot compliment, want dan heb je het over kwaliteit. Maar we moeten toekomstgericht blijven, en willen zo langzamerhand ook dingen gaan vervangen. Natuurlijk wèl met dezelfde insteek: dat het weer minimaal vijftien jaar mee kan.”

Behoefte aan diversiteit

René ziet het aanbod in de horeca veranderen en daar wordt bij AFAS Live ook op ingespeeld. “Consumenten verwachten veel meer van de horeca dan vroeger, onder andere door (food)festivals en andere culinaire verwennerij. Ook op evenementenlocaties willen bezoekers een fatsoenlijk glas bier of wijn drinken. Er is behoefte aan meer diversiteit.” Een andere noviteit is dat de organisatie onlangs is afgestapt van het muntensysteem. “We zijn overgegaan op volledig contactloos betalen achter de bar. Als service naar onze gasten, want je moet meegaan met de tijd, met de middelen die nu voorhanden zijn.” En de toekomst van AFAS Live? “Live muziek is meer dan ooit ‘Alive & Kicking’. AFAS Live gaat dus zeker een mooie toekomst tegemoet!”

 

Bar Alt: nieuw horecaconcept

Sanne Slijper is een van de drie eigenaren van het gloednieuwe Bar Alt, een restaurant dat fine dining combineert met bijzondere bieren. Sanne is daarnaast een van de twee founders van Two Chefs Brewing, een eigenzinnig biermerk dat vanzelfsprekend ook een grote rol speelt in Bar ALT. Van Duijnen Horeca was nauw bij het project betrokken en plaatste onder meer een koelunit en tapinstallatie voor maar liefst twintig bieren.

Als het klopt, dan klopt het

Sanne: “Bij Bar Alt koppelen we bier aan eten op hoog niveau en dat is uniek. De bieren zijn met zorg bereid en komen vaak van kleine craftbrouwers. Mijn rol is ervoor zorgen dat er voldoende bier is om te ‘pairen’ met het eten. We maken een selectie van het bier en tijdens proefdagen kijken we met z’n allen wat bij elkaar past. Soms trekken we wel tien verschillende bieren open om bij één gerecht te pairen, soms is één al genoeg. Als het klopt, dan klopt het.”

Koolzuur en kruidige gerechten

De gerechten komen van de hand van chefkok Thomas Kooijman (van o.m. tweesterrenrestaurant Aan de Poel, De Nederlanden en MOS). Sanne: “Het concept is zo nieuw, we moesten echt pionieren. We wisten wel dat bier en eten hartstikke mooi combineren, maar je kunt veel meer smaken met bier verbinden dan met wijn. En je moet rekening houden met koolzuur, in plaats van zuurgraad (bij wijn). We hebben geleerd om hoog op smaak te koken. Bier is goed te combineren met kruidige gerechten.”

Exquise tapinstallatie

Bier is voor Bar Alt het core product, dus dat moest natuurlijk helemaal top zijn. Samen met de accountmanager van Van Duijnen zijn alle wensen besproken en het budget. Sanne: “We wilden een exquise tapinstallatie met twintig tapkranen (de ene helft met Two Chefs bier, de andere helft met gastbrouwers). Van Duijnen heeft ons daarin goed geadviseerd én alles gerealiseerd. Alle bieren zijn apart meetbaar (koolzuur, temperatuur enz.) zodat we altijd het perfecte biertje tappen.”

Een goed gevoel

Via Two Chefs Brewing was Sanne Slijper al langer bekend met Van Duijnen Horeca. Two Chefs levert namelijk bier aan de horeca en Van Duijnen heeft als installateur van taps dezelfde klanten. Wat was de belangrijkste reden om bij Bar Alt voor Van Duijnen te kiezen? Sanne: “Kwaliteit en een goed gevoel. Dat was voor ons doorslaggevend. Wat Van Duijnen levert, is altijd goed. Het hele traject is dan ook prima verlopen. We hebben zelfs wat euro’s overgehouden. En Van Duijnen heeft zich goed aan de planning gehouden.” Sanne heeft de samenwerking vanaf het begin als goed ervaren. “Samen met Van Duijnen hebben we gekeken naar wat er mogelijk was, want het plan was budget gestuurd. De centrale vraag was: wat zijn de maximale mogelijkheden binnen het budget om zo dicht mogelijk bij de ultieme situatie te komen? Dat is goed uitgepakt.”

En hoe loopt het, enkele maanden na de opening? Sanne: “Klanten vinden de verschillende bieren in combinatie met goed eten fantastisch. Het is iets wat zij niet kennen in dit hoge segment. Alles draait altijd om wijn. Als je bij ons binnenkomt, zie je een prachtige bar met een marmeren achterwand en twintig bierkranen waar twintig verschillende bieren uit komen. Dat is uniek.”

Meer zoals dit …