Ook poppodium Patronaat in Haarlem heeft ervoor gekozen om samen met Van Duijnen Tapautomatisering bijna de volledige drankuitgifte te automatiseren: fris, bier, wijn én gedistilleerd. En hoewel het voor een zalencomplex met zes bars om een flinke investering ging heeft de Patronaat de kosten er al na een jaar uit.
Tegelijk met een grootscheepse verbouwing in 2007 maakte het Haarlemse poppodium Patronaat meteen de keuze voor tapautomatisering van Van Duijnen. De toenmalige manager operations Monique Rigter vertelt: “Het werkt fantastisch, al hadden we aanvankelijk wat problemen met het bier. Dat lag overigens niet aan de automatisering, maar omdat we zes biertanks van duizend liter in de kelder hebben liggen en de afstand naar de diverse bars niet overal even groot is, viel de druk bij sommige tappunten weg als een tank bijna leeg was. Ik moet zeggen dat Van Duijnen ons ook toen heel goed heeft geholpen. We hebben leidingen verlengd en spiralen in de tank geplaatst, waardoor de druk nu overal gelijk is.”
Investering
“Ons complex bestaat uit twee zalen en een cafégedeelte, waar een derde podium staat. In totaal gaat het om zes bars, dus het was een behoorlijke operatie om die automatisering door te voeren. Ik kan dan ook iedereen aanraden om bij een geplande verbouwing meteen de automatisering mee te nemen. Het is een investering die je altijd terugverdient. Je bespaart aan de inkoopkant, omdat er altijd standaard horecamaten uit de taps komen, en aan de verkoopkant, omdat je meer controle hebt op waar de getapte glazen blijven.”
“We hebben vrijwel alles geautomatiseerd, voornamelijk omdat het vaak druk is en er snel geserveerd moet kunnen worden. Alleen de koffie en thee hebben we niet geautomatiseerd omdat we daar te weinig van omzetten. Ook de wijn in het café komt niet uit taps, voornamelijk omdat we vinden dat daar een fles op tafel moet staan. In de zalen komt de wijn uit een bag-in-box, zakken van tien liter in een doos, waarvan we er twee aan elkaar gekoppeld hebben, maar daarvoor willen we binnenkort overschakelen op 30 en 50 literfusten, vooral omdat de wijn daarin beter houdbaar blijft. Nu komt er toch vaak wat lucht bij, zodat we een geopende bag-in-box na een paar dagen toch weg moeten gooien.”
“Een bijkomend voordeel van het automatiseren van wijn en gedistilleerd is natuurlijk dat het enorm scheelt in het gesjouw met glaswerk.”
“Een tikje meer geven is geen optie meer”
Lobke Heutink is bedrijfsleider van De Patronaat in Haarlem: “Wij werken met 80 vrijwilligers achter de bar. Dankzij de automatisering is het tappen van een biertje gewoon een stuk gemakkelijker geworden waardoor je veel minder tapverlies hebt.”
“Daarnaast heb je voor het gedistilleerd dankzij de automatisering scherp afgepaste hoeveelheden, een tikje meer geven is geen optie meer. Als je een glas inschenkt en je vindt het er een beetje weinig uit zien, geef je gemakkelijk een scheutje extra. Omdat de hoeveelheid nu precies is afgepast, heb je daar geen last meer van. De grootste winst hebben wij dan ook vooral op de sterke drank behaald. We halen nu echt het maximale uit onze inkoop. Een ander groot voordeel is dat alles wat getapt wordt, automatisch in de kassa wordt geregistreerd, zodat je niets vergeet af te rekenen.”