Tapwand bij Fredgie’s in Dwingeloo

Fredgie's, Dwingeloo
Taptechniek

Goede ideeën beginnen met een lekker biertje!

“Zo begon mijn droom voor een eigen speciaal bier café in ieder geval wel.” vertelt Reintsje van der Weg ons enthousiast. “Mijn man en ik hebben allebei een passie voor bier, in specifiek speciaal bier. We genieten er dan ook erg van om samen verschillende speciaal bier cafétjes te bezoeken. De meeste mensen kiezen een horeca locatie in de buurt van een leuk uitje. Maar wij niet hoor, wij kiezen een uitje in de buurt van een leuk speciaal bier cafétje!”

Tijdens die uitjes filosoferen ze vaak en zo ontkiemt langzaam de droom van Reintsje: een eigen speciaal bier café.

Speciaal bier én plantbased snacken

“We hebben echt veel speciaal bier cafés bezocht. Ondanks dat we daar erg van genoten ontbrak er ook iets. Ik zat daar te genieten van heerlijk glas speciaal bier en wat krijg je dan? Lekkere trek natuurlijk. Helaas trof ik vrijwel nooit plantbased snacks op de borrelkaart. Vaak vertrok ik dus behoorlijk hongerig. Tegelijk inspireerde het mij, speciaal bier en plantbased..  een geweldige combinatie voor mijn eigen speciaal bier café!”

Een festival organiseren, meer ervaring hadden we niet

“Mijn man en ik filosofeerden er vaak over, maar we hebben helemaal geen horeca of bier achtergrond. Sterker nog, ik werkte toen als dierenarts assistente. Dit heb ik 10 jaar lang gedaan, hierna ben ik een opleiding gaan doen voor operatie assistentie in het ziekenhuis. Beide heel wat anders dan de horeca hè? Wel organiseren wij sinds 2015 ieder jaar het festival Rumbling in the Peateries. Dat we het leuk vonden om achter de bar te staan, dát wisten we wel.”

Je kunt alleen maar spijt hebben van..

“De dingen die je niet gedaan hebt! Dat zei mijn man op een dag tegen mij. Hij heeft gelijk dacht ik toen, tijd voor actie. Wanneer je geen ervaring hebt is goed onderzoek uitvoeren nog belangrijker. Daar ben ik dus mee begonnen. Zo ben ik met de gemeente in gesprek gegaan. Waar moet ik rekening mee houden? Welke vergunningen heb ik nodig? Ook ben ik online informatie gaan verzamelen.”

Daar was het pand op de Dieversluis

“Op een dag liep ik tegen het pand aan op de Dieversluis in Dwingeloo, aan de Drentse Hoofdvaart. Deze kans laat ik niet aan mij voorbij gaan, hoewel ik het spannend vond was dat het gevoel dat overwon. Ik weet dat ik gelukkig word van mensen een goed gevoel geven en de gezelligheid van de horeca. Toch was het wel een risico natuurlijk, zowel financieel als voor de hoeveelheid werk. Het betekende ook dat ik 7 dagen per week zou gaan werken.”

Veel zelf gedaan

“In het pand zat een tapasrestaurant, maar daar hebben we eigenlijk niks van gebruikt. Bijna alles hebben we zelf opgebouwd, waarbij ik het bedacht en mijn man het maakte. Handig hè?” deelt Reintsje trots. “De naam Fredgie’s heb ik ook bedacht. Het is een samenvoegsel van de woorden: Frenchies, Veggie’s en Edgy. Een combinatie van mijn liefde voor onze honden, het plantaardige aspect, en deze gedurfde zet.”

Veel bieren van de tap

“Dat ik veel bieren van de tap wilde was voor niemand een verrassing.” vertelt Reintsje geamuseerd. “Tijdens mijn online zoektocht kwam ik ook Brothers in Law tegen. Naast dat ik het een hele mooie zaak vind, werd ik ook heel enthousiast van hun tapwand. Vanuit praktische overwegingen, maar ook zeker omdat een tapwand een geweldige eye catcher is in je zaak.”

Met een eigen tapinstallatie bepaal je zelf

Ik wil zelf kunnen bepalen welke bieren ik tap. Daarbij wil ik niet vastzitten aan een contract of minimale afname. Met mijn eigen bierinstallatie met tapwand ben ik heel flexibel. Zo kan ik ook kiezen voor bieren van wat onbekendere brouwers. Dat geeft mij de kans om unieke mooie producten te kunnen kiezen.”

Gelijk een goed gevoel

“Die prachtige tapwand bij Brothers in Law is ook een project van jullie. Zo hoorde ik voor het eerst van Van Duijnen Horeca Service. Vanaf het eerste gesprek had ik meteen al een goed gevoel. Jullie zijn heel professioneel.”

Tapwand met 13 tapkranen

De taptechniek van deze tapwand bestaat uit: 13 compensator kranen, maatwerk tapwand en tapblad. Met een compensator kraan kun je de druk per tap reguleren, wanneer je zoveel verschillende speciaal bieren tapt kun je eigenlijk niet zonder. Hieronder staat ook een maatwerk horeca koeling, dit is een 4-deurs fustenkast met een beschikbare opslag van 16 x 20 liter fusten. Deze fustenkast heeft een split opstelling en is dus aangesloten op een aggregaat. Dit bespaart ruimte achter de bar en daarbij straalt de koelmotor daar geen warmte meer uit.

Echt meegedacht

“Jullie dachten echt met mij mee. Als startende ondernemer heb je best wat uitdagingen, financieel maar ook vanuit expertise. Wanneer een partij de benodigde expertise heeft én ook nog eens met je meedenkt is dat echt heel prettig. Zaken werden ook snel opgelost, ook fijn. De samenwerking met jullie medewerkers, maar ook in zijn geheel, heb ik als heel soepel ervaren.”

Live muziek

Ze organiseren ook regelmatig een event met live muziek! Dit delen ze dan op Facebook en Instagram, hou die pagina’s in de gaten voor actuele data.

Meer zoals dit …