Bart Kuijpers, manager horeca van Stadion Feijenoord, vertelt over hun horecarendement

“Die 15% besparing op inkoop klopt echt”

Stadion Feijenoord, Rotterdam
Tapautomatisering

Verkrijgbaarheid en tapautomatisering zorgt voor succesvol horeca rendement

Een interview met Bart Kuijpers, Manager Hospitality van Stadion Feijenoord. We treffen hem in zijn laatste werkweek. Na bijna 13 jaar heeft Bart besloten om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Een keuze gemaakt met zijn verstand. Want zodra je met hem praat voel je dat zijn passie voor de club en het stadion immens is. Voor ons een goed moment om samen terug te kijken op de samenwerking van de afgelopen jaren. Wat heeft de bierautomatisering van Van Duijnen Horeca Service deze Rotterdamse toplocatie gebracht? Wat was de impact op het horeca rendement van deze voetbalclub?

tips voor meer horeca rendement

14 mei 2017

We vragen Bart welk moment in zijn tijd bij Stadion Feijenoord het meeste indruk gemaakt heeft. Hier hoeft hij niet lang over na te denken. “14 Mei 2017, de dag dat Feijenoord landskampioen werd. Helemaal fantastisch natuurlijk. Maar die dag was horeca technisch ook een enorme wake up call. Het werd in één klap duidelijk dat we veel te weinig capaciteit hadden voor de grote massa. De enige keer in die 13 jaar dat ik écht paniek voelde. Nog voor de eerste helft afgelopen was hadden we geen bier meer. Alles was op. De tankwagens konden Rotterdam centrum niet uit. Het was echt gekkenhuis. Dat wil je echt nooit meer meemaken. We hadden geen overzicht, geen registratie, geen controle.”

Impact van een goede basis op horeca rendement

Het succesvolle horecarendement van voetbalclub FeijenoordDe reality check wordt direct omgezet in actie. De bierinstallatie krijgt een upgrade, ze vergroten de verkrijgbaarheid en ze investeren in tapautomatisering Dashbar. “Die kampioenwedstrijd was by far de beste horeca omzet ooit. Maar nu, vier jaar later, is dat peanuts. Enkel door de verkrijgbaarheid te optimaliseren en te investeren in tapautomatisering explodeerde de omzet gewoon. Je gaat altijd uit van de kant van de supporter, als die komt, dan draai je wel. Na deze aanpassingen zagen we pas wat voor impact het heeft als je de basis goed op orde hebt.”

Doseren met tapautomatisering maakt medewerkers zelfverzekerder

Voor de horeca van Feijenoord zijn de pauzes cruciaal. In totaal komt dit uit op 4 á 5 uren per jaar. Dat lijkt niks. Maar het volume wat er dan door de taps stroomt is enorm. Dan moet alles echt maximaal op orde zijn. Dit bereik je door zoveel mogelijk uit te sluiten. “Vroeger druppelde het bier op sommige tappunten uit de kraan, of spoot het er juist uit. Door de installatie te vernieuwen in combinatie met tapautomatisering heeft ieder tappunt nu een constante druk. En door te doseren en registeren met Dashbar kan iedereen, van horecamedewerker tot aan management, echt vertrouwen op de installaties. Dat stralen de medewerkers ook uit. Het is belangrijk dat je ze de juiste tools geeft om die drukte aan te kunnen. Daarbij vinden ze die seconde tussen de doseringen in ook echt prettig. Het geeft, zeker minder ervaren medewerkers, precies de juiste tijd om een nieuw glas te pakken.”

Tapautomatisering zorgt voor succesvol horecarendement bij Stadion Feijenoord

Die 15% besparing op inkoop, klopt echt

Bart geeft aan dat zij de gehele investering in 9 maanden terug verdiend hebben. Dit was niet alleen de investering in tapautomatisering Dashbar, maar inclusief alle aanpassingen voor het netwerk. En die 15% besparen op inkoop, dat klopt echt. Ze hebben eerst een pilot gedraaid met 2 kranen. “Daar was het zelfs 20%, maar dit was slechts 1 counter. Uiteindelijk over de hele linie, over 3 jaar tijd, scheelt het echt gewoon 15% op inkoop. Ik kan je vertellen met het aantal hectoliters wat wij doen zijn dat serieuze bedragen. Dit heeft een enorme impact op ons horeca rendement.”

Dashbar geeft real time inzicht

“Vroeger had ik de dag erna pas inzicht in wat er waar verkocht was. Met Dashbar heb ik real time inzicht. Wij hebben 29 tappunten, 1.800 horeca reserveringen per jaar en 20/25 grote wedstrijden. Dan is dat echt een uitkomst, een must eigenlijk. Waarom staat die tap dicht? Bij dat tappunt stagneert de omzet, waarom? Met het online dashboard heb je live sturingsinformatie, vanaf iedere locatie. Zo kun je meteen anticiperen en dan zie je de omzet omhoog schieten. Daarbij kun je ook tappunten afsluiten, bijvoorbeeld wanneer deze niet gebruikt worden. Zo kan niemand ongeoorloofd ergens bier tappen.”

Tapautomatisering houdt verkoopprijs beheersbaar
Horecarendement bij voetbalclub Feijenoord

Ook vertelt Bart, “Zo kunnen we onze verkoopprijs voor bier goed beheersbaar houden. Als we dit niet hadden gehad was de prijs voor een glas bier denk ik wel een euro hoger geweest. En het voelt ook goed te weten dat Dashbar een voortdurende ontwikkeling is. Er komen steeds meer nieuwe features bij.”

Kwaliteit en betrouwbaar

Weer zonder bier zitten of een installatie die niet optimaal werkt, dat wil Bart echt niet meer. Helemaal in deze tak van sport moet je maximaal kunnen anticiperen op verlenging, verlies, dynamiek van de wedstrijd en de invloed die dat heeft op de dienstverlening. Daarom moet je grenzeloos kunnen vertrouwen op je installatie en je partners. “Ik wil geen rommel aan mijn installatie hangen. Ik wil kwaliteit en betrouwbaarheid. Dat vind ik bij Van Duijnen Horeca Service. Ze leveren kwaliteit en expertise. En na het sluiten van de deal staan ze nog steeds voor ons klaar. Ook in het plan voor het toekomstige stadion zijn zij een betrokken partner die echt mee gedacht hebben.”

Toekomst

Ondanks dat Bart voor een nieuwe uitdaging gaat blijft Feijenoord onderdeel van hem. Hij kijkt er naar uit om met zijn zoontje naar de wedstrijden te gaan. Het was een mooie samenwerking met deze gedreven Brabander. En als je het aan ons vraagt heeft hij flink bijgedragen aan de groei van de horeca op deze bijzondere locatie. Een prestatie om erg trots op te zijn.

Wil jij weten wat jij kunt besparen met tapautomatisering? Bekijk onze online rekentool en bereken het zelf. Of ben je op zoek naar deskundig advies om je installatie te upgraden? Wij komen graag met je in contact.

Meer zoals dit …

DashBar was dé doorslaggevende factor
“Een betrouwbare samenwerking is veel waard. In het beginsel heb je dan ook een streepje voor op anderen. Toch hebben we ook zeker gekeken naar andere aanbieders. Tapautomatisering DashBar won het voor ons van de…
Tap automatisering maakt het makkelijker
Mark Molenaar (hoofd horeca) vertelt o.a. over: zijn reis richting Nighttown tot Worm, centiliters per biertje, wat een must is voor gesubsidieerde poppodia en wat -niet- de kunst van het barkeeperschap zou moeten bepalen.